Véber Györgyöt jövő február végéig eltiltotta az MLSZ

2022. október 28. – 12:16

Véber Györgyöt jövő február végéig eltiltotta az MLSZ
Véber György újpesti edző – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Minden mérce szerint vállalhatatlan volt, amit Véber György tett, ugyanakkor bocsánatot kért, és bár azt mindenki tudja, hogy ez menthetetlen viselkedés volt, de Véber megkérdőjelezhetetlen klubhűsége és az, hogy mint az a kiakadásából is látszik, fontos neki, amit csinál, Újpesten továbbra is népszerűvé teszi.

Mint arról a Telex.hu is beszámolt, Véber György legendás újpesti focista, majd edző egy Újpest–MTK U19-es utánpótlásmeccsen, a mérkőzés felvételeinek tanúsága szerint elfogadhatatlan stílusban, trágár és megalázó módon kiabált saját utánpótlás korú játékosaival. Az idézetektől eltekintünk. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) mindenesetre azonnal vizsgálatot kezdeményezett, és azóta ülésezett is a fegyelmi bizottság, az a döntés született, hogy

az MLSZ február 28-ig eltiltotta a labdarúgó-mérkőzésektől a sportszakemberhez nem méltó magatartást tanúsító Véber György vezetőedzőt (UTE). A bizottság az ítélet meghozatalakor figyelembe vette Véber György nyilvános bocsánatkérését. Erről itt írtunk.

A szövetség kifejtette, hogy az eljárás alá vont sportszakember olyan személy, akinek a tevékenységét mind a sajtó, mind pedig a szélesebb közvélemény gyakran figyelemmel kíséri, így az általa kimondott szavaknak és megtett cselekedeteknek a hazai labdarúgásra vonatkozóan az átlagosnál nagyobb súlya van, ezért tőle fokozottan elvárható, hogy olyan példát mutasson, amely a labdarúgásra vonatkozóan pozitív példaként szolgál. Véber György jelen ügy alapjául szolgáló obszcén, trágár megnyilvánulásai azonban a labdarúgás megítélésére rendkívül káros és negatív hatást gyakorolnak.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága emellett a Debrecen, a ZTE, az Újpest, az FTC szurkolóit mindenféle rendzavarás miatt vizsgálta, pénzbüntetések, illetve szektorbezárás lett a cselekmények jutalma.

A bocsánatkérés

Korábban Véber valóban nem mismásolt, mindent elismert, mint mondta:

aki ismer, az tudja, együtt élek a mérkőzéssel, ha tehetném, felfutnék a pályára igazgatni a játékosokat. Mivel ezt nem tehetem meg, próbálom őket a pálya széléről instruálni. Ezen a meccsen valahogy semmi nem úgy alakult, ahogy kellett volna, lélektelen futballt játszottunk, és sajnos felültem az ellenfél fricskáinak is, így félrevonultam kidühöngeni magam.

Mint folytatta, „őszintén sajnálom, hogy ennyire elragadott a hév, ez nem a pályára való, pláne nem gyerekek előtt. Szeretném, ha ez nem befolyásolná a csapat sorsát, remek srácok, akik szeretnek futballozni, és remek eredményeket értek el eddig. Természetesen bármilyen retorziót elfogadok az MLSZ és a klub részéről is, vállalom a következményeket. A szívem továbbra is az Újpesté!”.

A háttér

A történet megítélésében tapasztalatunk szerint valamennyire az újpesti szurkolók és vezetők is megosztottak. Talán röviden úgy foglalható össze az általunk elértek véleménye, hogy

„nem örülnék, ha az én gyerekemmel, vagy az én gyerekemről beszélne így valaki, de a döntés túl súlyos, ez a tónus sajnos nem ritka a pályákon, a játékosok ebben a korban már bőven kapják ezt a szurkolóktól is, példát akartak statuálni a hangfelvétel miatt, pedig ha a szövetség nyitott füllel járna, állandóan ilyeneket hallana.”

Véber pozitív újpesti megítélését, nimbuszát az is segíti, hogy még 30 éves sem volt, amikor újpestiként egy súlyos sérülés derékba törte a karrierjét.

Bár a volt válogatott focista szegedi születésű, több csapatban is focizott, több csapatban is edzősködött, de aktív pályafutása, majd edzői karrierje is alapvetően Újpesthez kötődik.

Ebben az NSO-videóban nemcsak az látszik, hogy Véber a Fővárosi Vízművek edzőjeként is mennyire komolyan veszi a munkát, de az is elhangzik, hogy a nagy álom számára az Újpest vezetése.

Vébert valóban mindenki ismeri, valójában nemcsak Újpesten, de a magyar fociban is igazi nagydumás, akit minden társaságban viszi a szót, elképesztő sztorijaival és azok előadásával mindig ő a társaság központja.

Impulzív

A nagyobb baj az, hogy ez a Magyarországon elterjedt edzői stílus nem is vezet sehova, a világ élvonalába már nem így hajtanak, motiválnak, mert nem hatékony, azt ugyanakkor nem tudjuk, hogy amennyiben a munka egy részéből kiesik, azzal anyagi kár is éri-e, elég csóró klub a miénk, igaz, ha edzést tarthat, csak a kispadra nem ülhet le, akkor lehet, hogy semmi nem változik vele. Abban többen is egyetértettek, hogy ezt a stílust már nem lehet megengedni sehol

– vélte egy újpesti forrásunk

Abban többen is egyetértettek, hogy ezt az „úszóedzői” stílust már sehol nem szabadna megengedni. Új Péternek van egy remek poénja, a „Jó napot kívánok!” – hazudta Kovács László, ennek némi leutánzásával a magyar fociban valóban van egy edzői kultúra, a „Kurva anyátokat!” – köszöntötte játékosait a mester.

A Mészöly Kálmánról készült egykori portréfilm mellett sok hazai edzőnél lehet a pályákon is hallani, hogy olykor gyerekekkel is úgy beszélnek, ahogyan sohasem szabadna.

Véber is ismert volt edzői kiakadásairól, ilyen videó is van fent a YouTube-on, ugyanakkor Újpesten továbbra is elismerik azt, hogy a vehemens edzőről legalább azt biztosan nem lehet mondani, hogy ne érdekelné az edzés, a meccs, nemcsak a fizetését veszi fel, hanem ott van.

Ahogyan maga Véber is fogalmazott, minden retorzió teljességgel érthető lett volna, de egyelőre a klub megelégedett a figyelmeztetéssel, a szövetség az eltiltással, és bár Véber sosem szerette a langyosakat és a mimózákat, de talán a kínos ügyből azért valami önmérsékletet fog tanúsítani. Ez a felvétel már kitörölhetetlen az internet korában, az esetleges következőt már aligha bocsátja meg a közeg – vélte egy újpesti forrásunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!