Dárdai: A magyar válogatott egy gépezet, képes meglepetésre

2022. szeptember 23. – 13:49

Dárdai: A magyar válogatott egy gépezet, képes meglepetésre
A magyar válogatott tagjai a himnuszt éneklik a 2022. június 11-én játszott Németország elleni meccs után a Puskás Ferenc stadionban – Fotó: Frederico Gambarini / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott úgy vágott neki a Nemzetek Ligája harmadik sorozatának, hogy egyáltalán már az bravúrnak számított, hogy Európa 16 legjobb csapata között szerepelhetett. Nem volt olyan régen, egészen pontosan 2018 őszén, amikor az első kiírásban még a C divízióban játszott szenvedős meccseket.

Június elején egészen máshogy ejtettük ki a bentmaradás szót, mint most, hiszen akkor azt sem lehetett látni, ki ellen tudunk egyáltalán egy vagy két pontot elérni. Azóta tudjuk, Anglia kétszeri legyőzése (itthon 1-0, idegenben őrületes 4-0) és a németek elleni döntetlen (1-1) után a bentmaradásra jó esély van, és ha újabb bravúr jönne péntek este, már a sorozat jövő évi négyes döntője sem lenne elképzelhetetlen. Persze a németek is erre pályáznak.

A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont, 2. Németország 6, 3. Olaszország 5, 4. Anglia 2.

Marco Rossi mindig figyelmeztet, maradjunk a földön. Ilyenkor a legkönnyebb elkövetni azt a hibát, hogy nem reálisan értékeljük a csapat képességeit.

Németországban természetesen Dárdai Pált kérték arra, hogy latolgassa az esélyeket. Fontos gondolata volt, hogy Magyarországon a generációváltás sikerült, és még arra is képesnek a magyar csapatot, hogy legyőzze a németet. Az élcsapatok stílusa fekszik a magyaroknak, mert jól kontráznak, és nem esnek kétségbe, ha az ellenfélnél 65 százalékban van a labda.

„Egyéni minőségben Németország ezerszer jobb. De vannak napok, amikor nehéz dolgok jönnek, amikkel nem könnyű megbirkózni. A magyar válogatott úgy működik, mint egy gépezet. Mint egy olasz catenaccio” – utalt a Sportschau című műsorban az olasz kapitányra Marco Rossira, aki nagyszerűen kialakította, hogy az ötvédős védekező felállásból a támadásoknál hogy lehet gyorsan átrendeződni, és veszélyt okozni a kapu előtt. Dárdai arra is rámutatott, ha a magyar válogatott lövi az első gólt, akkor a németeknek nagyon nehéz dolguk lesz. Ugyanez igaz szerinte a németekre is, ha ők kerülnek előnybe, roppant stabilan tudnak védekezni még akkor is, ha vannak hiányzóik (a világbajnok kapus, Manuel Neuer koronavírusos), és megtarthatják az előnyüket. Szerinte a németek egészen biztosan véresen komolyan veszik a meccset.

Gulácsi Péter és Willi Orbán a stadion bejáráson a Nemzetek Ligája A divíziója 3 csoportjában a Németország-Magyarország mérkőzés előtti napon Lipcsében, a Red Bull Arenában 2022. szeptember 22-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Gulácsi Péter és Willi Orbán a stadion bejáráson a Nemzetek Ligája A divíziója 3 csoportjában a Németország-Magyarország mérkőzés előtti napon Lipcsében, a Red Bull Arenában 2022. szeptember 22-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A Leipziger Volkszeitung a háromfős lipcsei különítményen keresztül mutatja be a magyar válogatottat, és a lap külön kiemeli, hogy Gulácsi Péter az ötvenedik válogatott szereplésére készül. Willi Orbánról megjegyzik, hogy 21 éves koráig a német korosztályos csapatokban szerepelt, utána váltott és lett Orbán Vilmos Tamás. Szoboszlairól úgy vélekedik a cikk írója, hogy Magyarországon nem ússza meg, hogy örökösen Puskás Ferenchez hasonlítsák, de ő szeretné a saját útját járni. Az Izland elleni góljával 2020-ban országos örömet okozott, és ő lett az év játékosa.

A Freiburgban jól játszó Sallai Roland persze hiányozni fog, de a már említett rendszer előnye lehet, hogy abba beleillik Gazdag Dániel is, a Philadelphia játékosa, aki már 19 gólnál jár az amerikai ligában. Az amerikai bajnokságot könnyű leszólni, de 19 találatot még a megyei osztályban sem olyan könnyű elérni. A júniusi meccsen eredményes Nagy Zsolt sem játszhat sérülése miatt.

A német válogatottat a szurkolóik a novemberi világbajnokság előtt már nem láthatják Németországban, ezért biztosan komolyan veszik az összecsapást. A németek Japán ellen kezdik a vb-t, előtte még Ománnal játszanak. A győzelem azért is fontos számukra, hogy önbizalmat szerezzenek, a legutóbbi hazai fellépésükön, még júniusban egy laza ötöst gurítottak az olaszoknak, 5–2 lett a végeredmény. (Igaz a magyarok meg négyet az angoloknak.)

A találkozót abban a lipcsei stadionban rendezik, amelyik 1956-ban 120 ezresre épült, nagyon hasonlított a Népstadionra, és a környéken még van egy kis szoborparkos fíling, és nemcsak a toronyépület miatt, ahol vívóedzéseket is tartanak. 1965-ben a magyar válogatott fellépésekor 110 ezren voltak a lelátókon. Erről a meccsről van egy nagy poszter a stadion bejáratánál.

A régi lipcsei stadion képe egy magyarok elleni válogatott meccsen a stadion bejáratánál – Fotó: Ághassi Attila
A régi lipcsei stadion képe egy magyarok elleni válogatott meccsen a stadion bejáratánál – Fotó: Ághassi Attila

Amikor a létesítményt renoválták, a hatalmas tribünöket nem bontották el, hanem a jelenlegi Red Bull Arénát beleépítették, az egyedi stadion a stadionban felállást választották. Ennek a befogadóképessége nemzetközi meccseken 40 ezeres. 65-ben egyébként Vogel vezető gólját Bene egyenlítette ki, az 1-1-es végeredménnyel most is kiegyeznénk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!