A Napoli szétkapta a Liverpoolt, Lewandowski BL-történelmet írt

2022. szeptember 7. – 22:59

frissítve

A Napoli szétkapta a Liverpoolt, Lewandowski BL-történelmet írt
Fotó: Franco Romano / NurPhoto / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Elmaradtak a meglepetések a Bajnokok Ligája szerdai játéknapján, így csütörtökön nem várható hasonló edzőhullás, mint a keddi meccsek után szerdán, amikor az RB Leipzig, majd a Chelsea is megvált a vezetőedzőjétől.

A meglepetések hiányát góldömping kárpótolta, egyből a két, korábbi sávban rendezett meccsen bőven voltak találatok. Az Ajax hatalmas fölényben játszva 4-0-ra verte a skót Rangerst, Mohammed Kudus harmadikként szerzett gólja kifejezetten szép volt. A Rangers szerzett ugyan egy ennél is szebb találatot, ám azt a videóbíró visszavonta, így szerzett gól nélkül maradtak a skótok.

A másik korai találkozón a portugál Sporting vendégként mutatta be a tavalyi Európa-liga-győztes Eintracht Frankfurtnak, milyen is az európai csúcssorozat, a BL tempója. A története első BL-meccsét játszó Frankfurt több mint egy óráig tartotta magát, utána viszont hamar megnyugtató fölénybe került a Sporting, három perc alatt kettőt is lőttek, majd a hajrában egy labdaszerzés utáni lefordulásból döntötték el végleg a találkozót.

A Napoli szétkapta a BL-döntős Liverpoolt

A nap egyik nagy rangadója Nápolyban volt, ahol a Napoli talán nem teljes mértékben várt magabiztossággal gázolt át a pár hónapja még BL-döntős Liverpoolon. Olyannyira, hogy a 16. percben igazából már 3-0 is lehetett volna a Napolinak, ami csak egy gólt szerzett. A Napoli már az első percben hatalmas kapufáig jutott, majd Piotr Zieliński büntetőjével már az 5. percben vezetéshez jutottak. A 16. percben ismét büntetőt rúghatott a Napoli, de azt védte Alisson, a kipattanót pedig fölé bombázta éles szögből Giovenni di Lorenzo.

A Napoli ezek után sem állt le. A 28. percben Virgil van Dijknak a gólvonalról kellett mentenie, hogy megakadályozza a második olasz gólt, három perccel később Zambo Anguissa lövésénél nem volt, aki hárítson. A kameruni játékos tökéletes kényszerítő után kapta az elalvó védők mögé a labdát, csak Alissont kellett valahogy legyőznie, ami könnyedén sikerült.

A félidő végén a grúz (georgiai) Khvicha Kvaratskhelia játszotta át és bolondította meg picit a teljesen szétesni látszó Liverpool-védelmet a balon, a beadása pont a kapus és a védők vonala közé, egyenesen Giovanni Simeonéhez érkezett, aki üresen passzolhatott a kapuba. Így már 3-0 volt a Napolinak a félidőre.

A szünet után talán még gyorsabb tempóban folytatódott minden. A Napolinak 1,5 perc sem kellett a negyedik gól megszerzéséhez – Piotr Zieliński közeli lövését még védte a Liverpool kapusa, ám pont a lengyel támadóhoz gurult vissza a labda, aki laza mozdulattal emelte át a földön ülő Alisson fölött azt. Két perc múlva viszont szépített a Liverpool, Luis Díaz talált a bal alsóba a tizenhatoson kívülről.

A Barcelona gálázott, a Bayern lépéselőnyhöz jutott

A Barcelona egy viszonylag gyors góllal alapozta meg a cseh Viktoria Plzeň elleni sikerét. Franck Kessie találata után a vendég csehek egyetlen reménye a meglepetésre a 25. percben jött el, de az elsőre befújt tizenegyest elvette tőlük a videóbíró, így nem kerültek közelebb az egyenlítéshez. Sőt, nem sokkal később Robert Lewandowski lőtte ki hajszálpontosan a bal alsót a tizenhatosról, még megnyugtatóbbá téve a Barcelona előnyét.

A 44. percben védelmi zavart használt ki a Viktoria Plzeň a szépítéshez: egy lecsorgó labdára nem indult senki, így szabadon jöhetett a beadás jobbról, a vége pedig egy fejesgól lett, Jan Sýkora indíthatta az ünneplést.

Mondhatnánk, hogy ekkor hiányzott igazán az a meg nem adott tizenegyes a cseheknek, de még a szünet előtt pár másodperccel Lewandowski igazolta, hogy megérte a nagy pénzügyi machinálás a leigazolása után, és egy csukafejessel szerezte meg saját második, csapata harmadik gólját a meccsen. Aztán meglett a mesterhármas is Lewandowskinak, a lengyel csatár a 67. percben megint egy távolról, jobb belsővel csavart lövéssel volt eredményes, ezúttal is a bal alsót megcélozva. Lewandowski ezzel egyébként BL-történelmet írt, az első játékos lett, aki három csapattal (Dortmund, Bayern, Barcelona) is mesterhármast szerzett a sorozatban.

Fotó: Pablo Morano / Reuters
Fotó: Pablo Morano / Reuters

Az 5-1-es végeredményt Ferran Torres állította be, egészen hihetetlen emeléssel kapott labdát Ousmane Dembélétől a kapu elé, hogy aztán kapásból vágja be a felső léc alá.

Nyugodtan nevezhető halálcsoportnak a Bayern Münchent, a Barcelonát és az Internazionalét tömörítő C csoport, amiben a Bayern egy fontos idegenbeli győzelemmel jutott lépéselőnyhöz. Miközben a Barcelona hozta a kötelezőt a Plzeň ellen, addig a németek Milánóban nyertek 2-0-ra.

A Bayern iszonyatos fölényben kezdett, 24 percig csak az Inter-kapus Andre Onanán múlt, hogy nem lett korábban gól. A 25. percben aztán Joshua Kimmich egy tervezőasztalon megrajzolt mélységi indítással ugratta ki Leroy Sanét a védők mögé, a német támadó pedig nem hibázott, elvitte Onana mellett a labdát, majd a visszaérő védőket megelőzve a kapuba lőtt.

A 64. percben Onana az első félidei védések után egy nagyobb hibát úszott meg, saját védője fején pattant meg a labda, amit nem tudott megfogni, a kapufa viszont megmentette, hogy ne legyen gond a kapuson túljutó labdából. Két perccel később viszont sem Onana, sem a kapufa nem segített a védőről az Inter-kapu felé érkező labdánál. Sané és Kingsley Coman passzolgatott varázslatosan a 16-oson belül, az egyérintőzés végén Sané lőtte középre a labdát, ahol Danilo D'Ambrosio ért bele kétségbeesetten. A labda róla került a kapuba, öngólnak írták be. A Bayern 2003 óta minden BL-szezonját győzelemmel kezdte.

A Tottenham emberelőnyben, két Richarlison-fejessel verte a Marseille-t, a második gólnál a kapufa is segített a brazil játékosnak. A Club Brugge nagyot lépett az esetleges majdani továbbjutás felé a B csoportban azzal, hogy 1-0-ra megverte a Bayer Leverkusent. Ezzel ráadásul majdnem vezették is a csoportot, ám az Atlético–Porto őrült végjátéka miatt csak társbérletben állnak az első helyen. A sokáig 0-0-ra álló mérkőzésen az Atlético Madrid a 91. percben jutott vezetéshez, a Porto viszont a 96. percben, büntetőből egyenlített. Itt még nem volt vége, a csereként beállt Antoine Griezmann egy szöglet után, a 101. percben talált be, a gól után lényegében azonnal lefújták a meccset, így 2-1-re nyertek a spanyolok.

Eredmények

  • A csoport: Ajax–Rangers 4-0 / Napoli–Liverpool 4-1
  • B csoport: Club Brugge-Bayer Leverkusen 1-0 / Atlético Madrid–Porto 2-1
  • C csoport: Barcelona–Viktoria Plzeň 5-1 / Inter–Bayern München 0-2
  • D csoport: Tottenham–Marseille 2-0 / Eintracht Frankfurt–Sporting 0-3
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!