Középkezdésből gól: a négypasszos divat, ami letarolja az európai focit

2022. szeptember 4. – 10:19

frissítve

Középkezdésből gól: a négypasszos divat, ami letarolja az európai focit
Kylian Mbappé gólöröme a Lille OSC elleni mérkőzésen augusztus 21-én – Fotó: Sylvain Lefevre / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ha jól emlékszem, talán a FIFA 2002-es verziójában lehetett megcsinálni azt, hogy kellő gyakorlással az ember egyből a középkezdésből gólt tudott szerezni. Csak lepasszolta a labdát, aztán csavarva, majdnem maximális erővel ellőtte a labdát, és ha egy értelmes csapat értelmes csatára állt a kezdőkörben, tízből nyolcszor a kapuban landolt a labda. Na, ha ennyire nem is, de majdnem ilyen gyors és hatékony az európai futballeliten végigsöprő divatvariáció, ami pár másodperc alatt gólt hozhat, ahogy azt Kylian Mbappé is bemutatta már a PSG-ben.

Minek variálni?

A középkezdésre építő variáció 2021 decemberében, meglepő helyről, az előző szezont még az angol másodosztályban töltő Bournemouthtól indult. Igen, ez ugyanaz a Bournemouth, ahonnan nemrég rúgták ki a vezetőedző Scott Parkert a Liverpool elleni megalázó, 9–0-s vereség után. Persze az sem segített, hogy az azt megelőző két meccsen a Manchester City 4–0-ra, az Arsenal meg 3–0-ra nyert ellenük.

Hiába volt a három meccsen 19 középkezdése a Bournemouthnak, egyetlen gólt sem szereztek. Pedig Parker 2021-ben épp egy ilyen helyzetből induló variációval alkotott nagyot – az újítása mostanra ért be, 2022 augusztusában ez volt a legforróbb dolog az európai futballban. Menjünk is vissza arra a történelmi 2021. decemberi estére.

Valószínűleg nem túl sokan látták az angol másodosztályú Fulham és Bournemouth december 3-i meccsét élőben (a helyszínen 19 020-an voltak), és alighanem az 1–1-es végeredmény sem hozott lázba tömegeket. Pedig a Bourtnemouth-csatár Dominic Solanke a második félidő elején futballforradalmat indított be.

A képlet egyszerű. A középkezdést elvégző játékos hátrapasszolja a labdát, majd egyből visszakapja. Innen kicsit oldalra passzol röviden, majd egyből jön egy mélységi beindítás a közben ész nélkül sprintelő társnak, a védővonal mögé. A dolog egyszerűnek tűnik, de a gólpasszal megbízott játékosnak több fronton is teljesítenie kell: figyelnie kell az ütemre, hogy ne legyen les, a passz nem lehet sem túl rövid, sem túl hosszú, és túlzottan oldalra sem mehet, különben annyi az egésznek.

Ott, 2021 decemberében minden összejött, Philip Billing tökéletes labdát adott Solankénak, aki hat másodperccel a második félidő kezdete után be is talált:

A vezetőedző Parker úgy nyilatkozott a mérkőzés után, hogy előre megfigyelték, hogy ez a terület támadható a Fulham játékában, tehát külön készültek rájuk, és be is jött. 2022. augusztusi kirúgása után azt mondta a középkezdéses divatról részletes cikket író ESPN-nek, hogy a begyakorolt figurával nem mindig a gólszerzés volt a céljuk, néha csak egy kis rést akartak így nyitni. Örül viszont, hogy mostanra már sok csapat használja az ő újításukat.

Mire nem jó a nepotizmus

Fentebb azt írtuk, hogy Solanke forradalmat indított be a Fulham elleni góljával, de ez nem teljes mértékben igaz. Kellett ugyanis egy őket másoló európai topcsapat, hogy mások is felfigyeljenek a dologra.

Ez a topcsapat a Real Madrid volt, ami 2022 tavaszán a lehető lenehezebb terepen, a Bajnokok Ligájában mutatta meg, mit is szereztek az angol másodosztályból. A spanyol csapat 1–0-ra elvesztette a PSG elleni nyolcaddöntő első mérkőzését, Madridban valami új kellett a fordításhoz. A gól ugyan nem lett meg, de nem akármennyire volt bevállalós Carlo Ancelotti a Real kispadján, hogy 1–0-s hátrányban egyből ezzel a variációval kezdte a visszavágót. A labda a Luka Modrić, Toni Kroos, Modrić, Marco Asensio utat járta be, majd végül picit hosszú lett az indítás Vinícius Juniornak. Pár méteren múlt, hogy nem dolgozta le másodpercek alatt a hátrányát a Real.

Később megtette ezt, 3–2-es összesítéssel jutottak tovább, majd a címvédő Chelsea-t kiütve az elődöntőben már a Manchester City jött nekik, amikor az idegenbeli 4–3-as vereség után otthon újra elővették a variációt a visszavágón. Ezúttal sem lett gól, cserében viszont látszott, Ancelottiék komolyan foglalkoztak a megoldással.

A PSG ellen Modrić a középkezdés után előrefutással ijesztette be a védelmet, így csinált szabad területet arra, hogy zavartalanul, üres területen kaphassa vissza a labdát. Ugyanez megvolt a Manchester City ellen is, de ott nem középre játszották be a labdát a védelem mögé, hanem a szélről próbálkoztak. Itt minden passz pontos volt, egyedül Vinícius hibázott a befejezésnél a második félidő legelején:

A megoldás egyébként még mindig terítéken van az azóta már 14. alkalommal is BL-győztes Realnál, nyáron, az amerikai felkészülési turnén a Juventus ellen is bevetették. Ugyanúgy Dani Carvajal volt a feladás célpontja a jobbszélen, de Fede Valverde gyűjtötte be a labdát, ő pedig lesről indult, így nem ért Karim Benzema amúgy tükörsima gólja:

A Bournemouth-variáció madridi meghonosítása egyébként nem közvetlenül Carlo Ancelotti érdeme, hanem a fiáé, Davide Ancelottié. Az ő feladata az a csapatnál, hogy a világ futballját pásztázva szúrja ki az innovatív, ugyanakkor könnyen adaptálható rögzített szituációs játékokat. Így tettek a középkezdéses variációval is.

Határ a csillagos ég

A spanyol fővárosban egy másik csapat, a Rayo Vallecano is felfigyelt a variációra. Nyáron, a Manchester United ellen idegenben játszott barátságos meccsükön azonnal egy veszélyes, de gólt nem eredményező lövéssel lepték meg Erik ten Hag csapatát:

Csakhogy amíg a madridi variációk közül egy sem hozott gólt, addig a holland Sparta Rotterdam kísérlete már igen. Ők augusztus 14-én, az új szezon első hazai meccsén találtak be így az AZ Alkmaar ellen. Vito van Crooijnak mindössze nyolc másodperc kellett, hogy Younes Namli tökéletes labdájából betaláljon.

A Sparta vezetőedzője, a korábbi marokkói válogatott Nourdin Boukhari elárulta az ESPN-nek, hogy a koronavírus-járvány miatt sok szabadideje maradt, úgyhogy elég sok meccset nézett. Akkor mentette el ezt a variációt a fejében, majd amikor a Bournemouth után már a Real Madridtól is ezt látta, eldőlt, hogy leviszi saját csapata edzésére is. A játékosok egyből fellelkesültek, az első próbálkozásból kapufa született az edzésen, másodikra pedig már az AZ Alkmaar elleni gól jött, ami egyébként az első góljuk is volt az új idényben:

Nem elhanyagolható tényező volt az újításban az sem, hogy a 2022-es szezon előtt lecserélték a műfüves borítást, és rendes fű került a stadionjukba. A műfüvön jobban pattan a labda, így nehezebb lett volna kivitelezni a variációt, rendes füvön viszont simán ment a dolog.

„Nem reális, hogy újra megpróbáljuk. Más csapatok is megcsinálják a házi feladatukat. Ha egy titok kiderül, az már nem titok többé”

– vélte Boukhari, rámutatva, hogy valószínűleg a divathullám nem lesz túl hosszú életű.

Hat nappal később, augusztus 20-án csak a magyar tűzijáték maradt el, az északír bajnokságban Ronan Hale egy ilyen, gyorspasszos középkezdés-variáció végén „ollózott” látványos gólt rögtön az első másodpercekben, ez is kellett, hogy a Cliftonville 3–2-re nyerjen a Carrick Rangers ellen. A félamatőr Cliftonville adatelemzője, Damian McAuley is a Bournemouthra mutatott mint inspirációra. Hozzátette, hogy komoly elemzések után jutottak arra, hogy a Carrick ellen vessék be a variációt, aminek sikerében maximálisan bíztak:

Rá két napra történelmi gól született a formációból, amikor a francia bajnokság harmadik fordulójában a PSG 7–1-re ütötte ki a Lille-t. Kylian Mbappé mesterhármast szerzett, az első gólja nemhogy az első percben, de hét másodperc után megvolt – ez lett a PSG történetének leggyorsabb találata:

Az ESPN úgy értesült informátoraitól, hogy a PSG-nél nagyon sokat gyakorolták a variációt, itt is előre kiszemelt célpont volt a Lille, merthogy középkezdésnél rendszerint eléggé feltolták a védősorukat.

A következő este a Liverpoolt fogadta a Manchester United, és gondolták, megmutatják, volt értelme a Rayo elleni felkészülési meccsnek. Bár a 90 perc végén nagyon fontos 2–1-es győzelmet arattak a Liverpool ellen, a variációt csúnyán elbaltázták. Ez simán is látszik, de ha mellétesszük a PSG tökéletes kivitelezését, még szembetűnőbb, hogy mennyire elkapkodták a dolgot:

Meglátjuk, a következő bajnokikon előkerül-e újra a divatvariáció, vagy már uncsi is lett, ahogy felfutott.

Forrás: ESPN

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!