Hihetetlen fordítás, a Real Madrid elütötte a BL-döntőtől a Manchester Cityt

2022. május 4. – 23:36

Hihetetlen fordítás, a Real Madrid elütötte a BL-döntőtől a Manchester Cityt
Rijad Mahrez lőtte a City vezető gólját – Fotó: Javier Soriano/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligája szerda esti elődöntőjében a Manchester City egygólos előnyben kezdett Madridban, és a második félidőben Mahrez szép lövésével sokáig vezetett. A 90. percben Rodrygo visszahozta a Real reményeit, majd ugyanő egy perc múlva már 2-1-re alakította az állást. A hosszabbításban pedig jött Benzema.

„Most majd védekezni is kell” – felelte mosolyogva a Manchester City edzője, Pep Guardiola arra a kérdésre, mennyiben lesz másabb a visszavágó a Real Madrid ellen, mint a múlt heti kimagasló színvonalat, és hét gólt hozó, 4-3-as angol sikerrel véget érő első találkozó. Mindkét csapat 4-0-ra nyerte hétvégi bajnokiját, a spanyoloknak ez már bajnoki címet jelentett, ők ünneplésből jöttek, hogy még egyszer ünnepeljenek. Ez az ünneplés nem hétköznapi módon jött össze.

Az első negyedóra most nem két gólt hozott, mint egy hete Angliában, hanem két sárga lapot. Modric és Laporte dulakodott egy kicsit egymással egy szabadrúgás után. A jelenet rámutatott: nem kis feszültség volt a játékosokban.

Arra nyilván nem lehetett számítani, hogy megint hét gól lesz, de arra talán igen, hogy a hátrányban lévő spanyolok eltalálják a kaput egy félidő alatt. Benzemának volt egy fejese és egy lövése az első 15 percben, de most nem volt olyan pontos, mint az előző meccseken, messze fölé ment mindkét labdája. A hasonló helyzeteket mostanában könyörtelenül kihasználta. Vinicius 10 méteres kísérlete is célt tévesztett, noha kecsegtető helyzetben volt a brazil szélső.

A másik oldalon Kevin de Bruyne távoli lövése nem okozott gondot Courtois kapusnak. A 20. percben viszont már bravúr kellett a belgától, hogy Bernardo Silva közeli lövése ne a kapuban kössön ki. Gabriel Jesus 17-ről próbálkozott, de egy fél métert tévedett. Ezek a támadások jelezték, a City egyértelműen átvette a kontrollt a játék felett. A hajrában Foden kellemetlen lövését Courtois nagy vetődéssel ütötte ki, a City a játékrész utolsó percében két szögletet rúghatott, de egyik rosszabb volt, mint a másik.

A Real az előző két párharcban a PSG-t és a Chelsea-t is úgy búcsúztatta el, hogy végig nem tudta uralni a játékot, csak egy-egy rövidebb vagy hosszabb szakaszban kerekedett riválisai fölé. Az első félidőben keveset is kockáztatott a hazai csapat, arra ott volt még a teljes második.

Rodrygo, a csereember hozta a fordulatot

A második félidő óriási hazai lehetőséggel kezdődött, Carvajal robogott el a szélen, középre tette a labdát, Vinicius öt méterről nem találta el jól a labdát, így a kaput sem. Jesus szép cselek utáni lövéssel válaszolt, de a Real kapusa a helyén volt.

A Real fokozta a nyomást, Vinicius visszaadott labdája Modricot hozta nagy helyzetbe, de a horvát lövését blokkolták. Jobban járt volna, ha állítgatás nélkül ellövi. Casemiro megindulása után Vinicius nem tudta úgy megszelídíteni a labdát, hogy lőni tudjon, és a tizenhatoson belül elvették tőle.

Ancelotti a 69. percben cserélt először, Rodrygót hozta be Kroos helyére, hátha az ő lendülete meghozza a várva várt gólt. Guardiola Walkert vette le a védelem jobb oldaláról, Zincsenko váltotta, Kevin de Bruyne sem folytatta, Gündogan állt a helyére.

A 72. percben Zincsenko és Gündogan indította el azt a támadást, amit Mahrez góllal fejezett be. Az algériai játékos a középen megiramodó Silvától kapta meg a labdát, és ballal, állítgatás nélkül a rövid felső sarokba bombázott. Courtois emelte a kezét, de nem tudta kiütni a labdát.

A Real sokáig nem tudta felpörgeti a játékot, mert nem tudta birtokolni a labdát, Grealish kétszer is belőhette volna a City második gólját, amivel jó eséllyel eldönti a továbbjutást, de előbb a gólvonalon álló francia védő, Mendy, majd Courtois megakadályozta. Utólag kiderült, ritka fontos és egészen extra beavatkozás volt mindkettő.

Mert a 90. percben jött a fordulat

A csereként behozott Camawinga lőtte ki a bal oldalra a labdát Benzemának, aki kapásból remekül centerezett, Rodrygo pedig közelről egyenlített. Egy perc múlva jött a következő találat. Az angolok nem tudtak felszabadítani, Carvajal sokadik beadása volt pontos, és Rodrygo most nem perdített, hanem a kapuba bólintott. A brazil szélső hét méterről küldte védhetetlen fejesét a kapu jobb oldalába, ami azért volt különösen bravúros, mert a vele együtt felugró Asensio fején megcsúszott a labda.

A villámgyors fordítással talpra pattant az egész stadion, jóllehet a nézők hangulata az apátia felé közelített pár perccel korábban. Hogy Rodrygo nem tudott mesterhármast lőni, az Ederson kapuson múlt, mert amikor a 93. percben helyzetbe került, kivédte a labdáját. Foden lezárhatta volna a párharcot a nyolc perces hosszabbítás hatodik percében, de 14 méterről, viszonylag tiszta helyzetben hajszállal fölélőtt. (A videón mindkét gól látható.)

A hosszabbítás első nagy helyzetét Benzema hagyta ki, de két perc múlva kiharcolt egy tizenegyest a francia csatár. A portugál középhátvéd, Ruben Dias késve lépett a labda felé, a videóbíró megerősítette, hogy az olasz Orsato játékvezető helyes döntést hozott. Benzema a bal alsó sarokba, pontosan a bal kapufa mellé gurította a labdát, és mivel a kapus a másik irányt választotta, ezzel a BL idei szezonjában megszerezte a 15. gólját, és 43 meccsen 43 gólos lett. (Ancelotti pár perccel később lecserélte játékosát.)

A hosszabbítás első félidejének utolsó pillanatában Foden 10 méteres fejesét kipiszkálta Courtois a sarokból, Fernandinho rárobbant a kipattanóra, de nem tudta a kapura sodorni. Akkor még nem tudtuk, ez volt az angolok legnagyobb esélye.

Az utolsó negyedóra ugyanis már zaklatott játékot hozott, a Real nem akart semmit kihozni a meccsből, a City pedig nem tudott. A Real jól őrizte az állást, így az angol házidöntő elmaradt, ahogy Guardiola újabb BL-döntője is. Ehelyett a 2018-as finálé ismétlődik meg, akkor Kijevben a Real 3-1-re nyert a Liverpoollal szemben. Az idei döntőt miután elvették Szentpétervártól, Párizsban rendezik május 28-án.

„Ez a Real Madrid, ez a klub bármire képes. Tudtuk, hogy 6 perc lesz a hosszabbítás, és nem adhattuk fel. Az utolsó passzokat elrontottuk, ezért kellett sokáig várni a góljainkra. A 2x15-ös hosszabbítás első felében már vitt előre bennünket a hév, a másodikban már csak őrizni kellett az előnyt. Nagyon várjuk a finálét, nekem az első trófeám lehet”

– mondta Thibault Courtois az M4-nek.

A Real a tizennegyedik, a Liverpool a hetedik BL-sikerét érheti el a francia fővárosban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!