Valter Attila: Nem azért hívtak a Jumbo-Vismához, hogy vízhordó legyek

2022. augusztus 29. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délelőtt jelentette be a világ jelenlegi legerősebb kerékpáros csapata, a Jumbo-Visma, hogy három évre leigazolta Valter Attilát. A magyar bajnok egy online sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy hogyan zajlott le a klubváltása, mivel sikerült egymást meggyőzniük.

A még a Groupama-FDJ-ben tekerő Valter azt mondta, hogy már az év eleje óta több World Tour-csapat is megkereste, de sokáig azt gondolta, hogy ő marad a franciáknál. A bringás csak szakmai alapon akart dönteni, ezért arra kérte a menedzserét, hogy összegekről soha ne beszéljen előtte. Az sem volt szempont, hogy melyik csapat milyen felszereléssel és kerékpárokkal megy.

„A Jumbo-Visma is hamar kérdezősködni kezdett, és ők már akkor is kerestek, amikor a CCC felnőtt csapatába kerültem, de én akkor lojális akartam maradni, és egy kicsit kemény fának is éreztem, hogy egyből a világ egyik legjobb sorába kerüljek be. De úgy voltam vele, hogy hátha kereszteződnek még egyszer az útjaink” – mondta Valter.

A holland csapat már a Giro d'Italia budapesti Nagy Rajtja előtt sok mindent átbeszélt a magyar bringással, szóban aztán meg is egyeztek, majd körülbelül egy hónapja alá is írták a szerződést.

„Nagyon tetszett, amit mondtak. hogy bizalmat szavaznának nekem, és hogy újra megpróbáltak leigazolni. Nagyon jól tették. Lehet rajta vitatkozni, de úgy érzem, ők a világ legjobb csapata, idén nekik is van a legtöbb győzelmük, ez ráadásul objektív megközelítés is. Nagyon szimpatikus az, ahogyan dolgoznak. Fontos nekik a sportolók mentális is egészsége is. Például egy pszichológiai tesztet is ki kellett töltenem a szerződés előtt. Az alapján is azt mondták, be fogok tudni illeszkedni a csapatba” – mondta a magyar bajnok.

Valter eleinte kicsit rizikósnak ítélte meg a váltást, hogy a sok sztár között elveszhet, nem akart vízhordó lenni, de úgy érzi, hogy ez az a csapat, ahol a legtöbbet tud fejlődni. „Azzal is meggyőztek, hogy azt mondták, ha segítőre lenne szükségük, akkor nem hívtak volna fel. Megkérdezték, hányszor mentem én a mezőny elején hegyi szakaszon. Egyszer sem, és tényleg nem sokszor volt feladatom a segítés.”

Úgy érzi, hogy három év alatt szép fejlődési ívet írhat le, és bár tele van világsztárokkal a csapat, Primoz Roglic, Jonaas Vingegaard vagy Sepp Kuss nem tud elutazni minden versenyre, így ő is jó lehetőségekhez juthat majd, mert a Jumbo mindenhol nyerni akar.

Azt mondta, amikor tárgyaltak a Jumbóval, akkor ő is jelezte, hogy milyen lehetőségeket szeretne kapni. „Szerettem volna, ha meggyőznek. Ők is tudták, hogy mehettem volna máshová is. Jeleztem, hogy nekem mik a vízióim. Szeretnék azokon a versenyeken indulni, ahol eddig jól mentem, mint a Katalán körverseny vagy a Strade Bianche, és mivel már három Girót már mentem, egy másik háromhetest is kipróbálnék. A Tour de France keret a Jumbónál az aljas nyolcas, már félig meg is nyerted. Szívesen dolgozom azért, hogy egyszer ott legyek a Tour-keretben, az is előkelő feladat, hogy Vingegaard-t sárga trikóhoz segíthessem.”

A bringás szeretne a klasszikusokon, az egyheteseken és a háromheteseken is előrelépni, de az majd csak később derül ki, hogy esetleg specializálódik-e valamelyikre.

Valter többször megemlítette, hogy a Jumbónál van a legnagyobb fejlődési lehetőség, és sokat tanulhat a csapattársaitól is. Ha esetleg elnyomnák, és nem futná ki magát, még mindig csak 27 éves lesz a szerződésének lejártakor, és még lehet tíz éve a profi kerékpárban.

„Láttuk, egy év alatt Chrisophe Laporte-ból mit csináltak, jó versenyzőből világelit kerékpáros lett. Egy ilyen forgatókönyv nekem is jó lenne” – jegyezte meg.

A Jumbót a legprofibb csapatnak is tartják, minden apró részletre odafigyelnek, miközben rengeteg magaslati edzőtáborozási lehetőséget biztosítanak a kerékpárosaiknak. Oda sem egyedül kell menniük, mindenhová masszőr, dietetikus, szerelő kíséri a bringásokat. Eddig ezek nem mindig álltak még Valter rendelkezésére sem, sokszor magának kellett ezeket megszerveznie.

Valternek már eddig is voltak olyan napjai, amikor képes tartani az iramot a világ legjobbjaival, és csak a szerencsén vagy apró dolgokon múlt, hogy nem tudott nyerni, de úgy érzi, a Jumbónál magabiztosabb lehet, és nem áll meg a fejlődése, több százalékot léphet előre. „Remélem, sok versenyt tudok majd nyerni, vagy például a Strade Bianche negyedik helyét le tudom váltani egy dobogóra vagy első helyre.”

A bringás az FDJ-ről is beszélt. Szerinte szerette volna megtartani őt a francia klub, de a büdzséje sem akkora, hogy versenyezni tudott volna a hollandokkal, ráadásul koncepcióváltás is zajlik a klubnál, nagyon sok fiatalt visznek fel. Valter utólag már örül, hogy nem kötöttek tavaly hosszabb szerződést. „Nincs harag, ma minden csapattársam gratulált, és a vezetőség is gyakorlatilag elnézést kért, hogy nem tudtak megtartani.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!