Valter Attila 4. lett az egyik legnehezebb olasz egynapos kerékpárversenyen

2022. március 5. – 16:54

Valter Attila 4. lett az egyik legnehezebb olasz egynapos kerékpárversenyen
A 2022-es Strade Bianche – Fotó: Marco Bertorello / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Groupama-FDJ magyar kerékpárosa, Valter Attila remek versenyzéssel a 4. helyen zárta a Strade Bianche olasz kerékpárversenyt. Ez pályafutása eddig legjobb eredménye a nagy egynapos versenyeket tekintve. Az idei Stradét a szlovén Tadej Pogačar nyerte egy 50 kilométeres szóló szökés végén.

A 2022-es Strade Bianchén három magyar versenyző is indult: Valter Attila mellett Dina Márton és Fetter Erik is ott volt a mezőnyben, mindketten az olasz EOLO-Kometa versenyzői.

Bár a Stradénak nincs olyan nagy múltja, mint például a Milánó-San Remo versenynek (az idei csupán a 16. Strade Bianche volt), mégis hamar klasszikussá vált, köszönhetően az egyedi jellegének. A Sienából induló és ott is végződő Strade a legszebb toszkán tájakon kanyarog, a különlegességét pedig a fehér murvás szektorok adják. Most szombaton 11 ilyen szektort (3 kilométer) kellett leküzdeniük a bringásoknak. Emellett még 3200 méternyi szintkülönbséget is tartogatott a 184 kilométeres táv, vagyis egy igen nehéz versenyről van szó.

A verseny elején egy kilencfős szökevénycsoport alakult ki, akiket a főmezőny néhány perces hátránnyal üldözött. Nagyjából 100 kilométerre a céltól egy hatalmas bukás okozott káoszt. A verseny egyik fő esélyese, a világbajnok Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) sem tudta kikerülni az előtte eleső versenyzőt, és a kerékpárjával együtt szaltózott óriásit. Alaphilippe a bukás után ugyan még fel tudott zárkózni, de ez annyi energiáját elvette, hogy nem maradt esélye a győzelemre.

A nagy bukásban az erős oldalszélnek is szerepe volt, Alaphilippe mellett a kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) is bukott. A 23 éves szlovén a könyökét ütötte be, vérzett is, de ez nem vetette vissza a csúcsformáját. Egy héttel ezelőtt az egyesült arab emírségekbeli UAE Tour körversenyt nyerte meg, a Stadén pedig folytatta a győzelmi szériáját. 50 kilométerre a céltól, a Monte Sante Marie nevű murvás szektorban támadt, amivel mindenkit lerázott magáról. Az előnye hamar 1:40-re nőtt, míg a üldöző több csoportban követték őt. Köztük volt Valter is, aki az egész versenyen elől tudott helyezkedni.

Pogačar közel egyperces előnnyel ért Sienába, ahol a Via Santa Caterina emelkedő megmászása után elsőként haladt át a város főterén lévő célvonalon. A másodikként a veterán Alejandro Valverde (Movistar) ért célba. A 41 éves spanyol klasszis pályafutása utolsó évében is még a legerősebb versenyzők között van. A harmadik a dán Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl) lett, 46 másodperccel maradt el Pogačar győztes idejétől. Valter Attila 21 másodperccel később, negyedikként ért célba. A magyar versenyző a tavaly év végi Lombardián 12. lett, ami az eddigi legjobb eredménye volt egy nagy egynapos versenyről.

Fetter Erik 47. lett, 8 perc 14 másodperces hátránnyal ért célba. Dina Márton nem fejezte be a versenyt.

Eredmény:
Strade Bianche, Siena-Siena, 184 km

1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 4:47:49

2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +37 másodperc

3. Kasper Asgreen (dán, Quick-Step Alpha Vinyl) + 46 másodperc

4. Valter Attila (Groupama-FDJ) +1 perc 7 másodperc

…47. Fetter Erik (EOLO-Kometa) + 8 perc 14 másodperc

Dina Márton (EOLO-Kometa) – nem ért célba

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!