Valter Attila 12. lett a Lombardián, ez minden idők legjobb magyar eredménye a nagy egynapos kerékpárversenyeken

2021. október 9. – 17:52

Másolás

Vágólapra másolva

12. lett az év utolsó fontos országúti kerékpáros-versenyén, a Lombardián Valter Attila, ezzel minden idők legjobb magyar eredményt érte el az egynapos klasszikusokat tekintve. A versenyt a Tour de France-győztes szlovén Tadej Pogačar nyerte. A mezőnyben ott volt Fetter Erik is, ő azonban nem ért célba.

A kerékpársport legfontosabb egynapos versenyeit Monumentumoknak nevezik, ide tartozik a Milánó-San Remo, a Flandria, a Párizs-Roubaix, a Liége-Bastogne-Liége és a kerékpáros-szezont záró Lombardia. Az idei, 239 kilométeres Lombardia a szokásoktól eltérően, fordított irányban zajlott. Ezúttal a rajt volt Comóban, a befutó pedig Bergamóban. A verseny során hat kategorizált emelkedő, több mint 4500 méternyi szintkülönbség vár a bringásokra.

Idén két magyar is ott volt a mezőnyben: Valter Attila (Groupama-FDJ) és Fetter Erik (EOLO-Kometa). Fetter a verseny elején többször próbált bekerülni a jó szökésbe, ám végül nem sikerült bekerülnie abba a tízfős csoportba, amit már elengedett a mezőny. Valter szinte végig a fő esélyesek csoportjában tekert, az élbolyból csak akkor szakadt le, amikor 35,5 kilométerre a céltól Tadej Pogačar (Team UAE Emirates) támadott.

Fausto Masnada és Tadej Pogačar a 2021-es Lombardián – Fotó: Tim de Waele / Getty Images
Fausto Masnada és Tadej Pogačar a 2021-es Lombardián – Fotó: Tim de Waele / Getty Images

Pogačarral csak az olasz Fausto Masnada (Deceuninck–Quick-Step) tudta tartani a lépést, őket egy nyolcas csoport üldözte, Valter pedig a harmadik sorban volt. A versenyt végül Pogačar nyerte, aki tavasszal a Liége-Bastogne-Liége-n is győzött. A második Masnada, a harmadik a brit Adam Yates (Ineos-Greandiers) lett. Valter a végén a 10. helyért sprintelt, de két kolumbiai versenyző, Sergio Higiuta (EF-Education) és Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) gyorsabb volt nála, így a 12. helyen végzett. Csupán 2:25 perccel maradt el Pogačar idejétől.

Az idei Giro d'Italián a rózsaszín és a fehér trikót is viselő Valter másodszor indult a Lombardián, tavaly a CCC csapat tagjaként időlimiten túl ért célba, és nem lett helyezett. Most viszont olyan klasszisokat is meg tudott előzni, mint a korábbi Lombardia-győztes Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), vagy az idei Tour de France-on második helyen végző Jonas Vingegaard (Team Jumbo-Visma). (via MTI)

Eredmény:
Lombardia, Como-Bergamo, 239 km:

1. Tadej Pogačar (szlovén, Team UAE Emirates) 6:01:39 óra
2. Fausto Masnada (olasz, Deceuninck–Quick-Step) azonos idővel
3. Adam Yates (brit, Ineos Grenadiers) 51 másodperc hátrány
4. Primož Roglič (szlovén, Team Jumbo-Visma) azonos idővel
5. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) azonos idővel
...12. Valter Attila (Groupama-FDJ) 2:25 perc hátrány
Fetter Erik (EOLO-Kometa) nem fejezte be a versenyt.

A 2021-es Monumentumok győztesei:

  • Milánó-San Remo: Jasper Stuyven (belga, Trek-Segafredo)
  • Flandriai: Kasper Asgreen (dán, Deceuninck – Quick-Step)
  • Liége-Bastogne-Liége: Tadej Pogačar (szlovén, Team UAE Emirates)
  • Párizs-Roubaix: Sonny Colbrelli (olasz, Bahrain-Victorious)
  • Lombardia: Tadej Pogačar (szlovén, Team UAE Emirates)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!