A sárga trikós csapattársa nyert, megvan az első francia győzelem az idei Tour de France-on

2022. július 22. – 18:24

frissítve

A sárga trikós csapattársa nyert, megvan az első francia győzelem az idei Tour de France-on
A 19. szakasz győztese, a francia Christophe Laporte – Fotó: Marco BERTORELLO / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A francia Christophe Laporte 1,5 kilométerrel a céltól kezdett el hajrázni, de a sprinterek már nem tudták befogni a kissé emelkedő befutón. Az összetettben nem változott az állás, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) előnye továbbra is több mint 3 perc a címvédő Tadej Pogačarral (UAE) szemben. Újabb bringás szállt ki a Covid miatt, ezúttal az összetettben 11. Enric Mas adta fel a versenyt.

A Tour de France mezőnye elhagyta a Pireneusokat, úgyhogy a pénteki 19. szakaszon újra a sprintereké volt a főszerep. A szintrajz mezőnyhajrát ígért, a Castelnau-Magnoac és Cahors közötti 188,3 kilométeres szakasz szinte végig sík volt, mindössze két kisebb emelkedő várt a bringásokra, mindkettő 4-es besorolású volt.

A pénteki szakasz előtt újabb versenyzőnek kellett feladnia a Tourt Covid miatt, ezúttal az összetettben 11. helyen álló Enric Mas (Movistar) szállt ki pozitív teszt miatt. Csütörtökön többek között a négyszeres Tour-győztes Chris Froome (Israel–Premier Tech) adta fel a versenyt.

A 19. szakaszt is tüntetők zavarták meg, de egy rövid megállás után folytatódott a verseny. Hasonlóra a 10. szakaszon volt példa, akkor klímaaktivista tüntetők szakították meg átmenetileg a Tour de France-t.

A szökevényeknek nem sok esélyük volt a mai napon, a főmezőny egyszer sem engedte el őket másfél percnél messzebb. Az amerikai Quinn Simmons (Trek–Segafredo) tartott ki a legtovább, de 35 kilométerre a céltól őt is befogták. Ezután három bringás lépett meg a mezőnytől, Fred Wright (Bahrain Victorious), Jasper Stuyven és Alexis Gougeard próbálta elhappolni a győzelmet a sprinterek elől.

A 3 kilométeres kapuhoz érve úgy tűnt, hogy akár sikerrel is járhatnak, főleg Stuyven és Wright tűnt erősnek. A sárga trikós csapattársa, a francia Christophe Laporte (Jumbo-Visma) azonban még náluk is ravaszabb volt, és a szélárnyékukat kihasználva egy távoli támadással próbálkozott. Laporte 1-1,5 kilométerre a céltól indította meg a hajráját, és mivel az utolsó pár száz méteren kissé emelkedett az út, már senki nem tudta befogni. Akkora előnnyel nyert, hogy még ünnepelni is volt ideje.

Az idei Tour de France-on először született francia szakaszgyőzelem, Laporte csapata, a Jumbo-Visma pedig ötödik győzelmét szerezte a körversenyen. Laporte idén igazolt a Jumbóhoz, volt is már egy győzelme. A Párizs–Nizza nyitószakaszát nyerte meg, ahol az első három helyet a holland csapat bringásai szerezték meg.

Az összetettben minimálisan változott az állás, a sárga trikós Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) előnye továbbra is több mint 3 perc a címvédő Tadej Pogačar (UAE) előtt. Ez azt jelenti, hogy ha dán nem betegszik le vagy nem bukik a hátralévő két szakaszon, akkor biztosan övé a végső győzelem, amit a tegnapi hegyi szakaszon biztosított be.

Eredmények, 19. szakasz, Castelnau-Magnoac – Cahors, 188 km:

1. Christophe Laporte (francia, Jumbo-Visma) 3:52:04 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) +0:01
3. Alberto Dainese (olasz, DSM) azonos idővel

Összetett:

1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 75:45:44 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) +3:21
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) +8:00

Szombaton a Lacapelle-Marival és Rocamadour közötti 40,7 kilométer hosszú egyéni időfutammal folytatódik a 109. Tour de France.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!