Majdnem bukott, de az utolsó hegyi szakaszon bebiztosította a Tour-győzelmét a sárga trikós

2022. július 21. – 18:02

frissítve

Majdnem bukott, de az utolsó hegyi szakaszon bebiztosította a Tour-győzelmét a sárga trikós
Jonas Vingegaard a Tour de France 18. szakaszán – Fotó: Christian Hartmann / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Őrült izgalmakat hozott az ide Tour de France utolsó hegyi szakasza. A második helyen álló Tadej Pogačar többször is betámadta a hegyeken Jonas Vingegaard-t, de a sárga trikós mindig ki tudta védeni a szlovén ritmusváltásait. A lejtmenetben Vingegaard majdnem bukott, a címvédő viszont el is esett. A Tour legsportszerűbb jelenete is ehhez kötődik: Vingegaard bevárta a földre kerülő riválisát. Az utolsó hegyen verhetetlen volt a dán, Pogačar sem tudta tartani vele a lépést. Újabb győzelmével 3 perc fölé nőtt Vingegaard előnye az összetettben, amivel jó eséllyel el is dőlt a végső győzelem sorsa.

Az idei Tour de France utolsó hegyi szakasza a végső győzelemről is dönthetett. Az összetettben második helyen álló Tadej Pogačarnak (UAE) ez volt az utolsó lehetősége a támadásra a szombati egyéni időfutam előtt: a címvédő, kétszeres Tour-győztes szlovén bringás hátránya 2 perc 18 másodperc volt a sárga trikós Jonas Vingegaard-ral (Jumbo Visma) szemben a csütörtöki szakasz előtt. Bár Pogačar várhatóan faragni fog a hátrányából a szombati időfutamon, az nem valószínű, hogy a 40 kilométeres távon 2 percnél többet adjon dán riválisának.

A 143,2 kilométer hosszú 18. szakaszon közel 4000 méternyi szintemelkedés és három kategorizált emelkedő várt a bringásokra a Pireneusokban, ráadásul ezek közül kettő a legnehezebb besorolást kapta. A befutó az 1520 méteren lévő Hautacam nevű hegyen volt, amit sokan a Tour történetének egyik legnehezebb emelkedőjének tartanak. Nem véletlenül: a csúcshoz vezető 13,6 kilométer hosszú kaptató átlagmeredeksége 7,8 százalék, de bőven találni 8-10 százalékos részeket rajta.

A Tour de France 18. szakasza – Fotó: Tour de France
A Tour de France 18. szakasza – Fotó: Tour de France

A rajt előtt hárman is koronavírus-fertőzés miatt adták fel a versenyt, köztük volt a négyszeres Tour-győztes Chris Froome (Israel–Premier Tech) is. Rajta kívül Damiano Caruso (Bahrain Victorious) és Imano Erviti (Movistar) szállt ki pozitív Covid-teszt miatt.

A szakasz elején csúnya baleset történt a főmezőny hátsó felében. Jack Bauert (BikeExchange–Jayco) nem engedte el az egyik motoros, emiatt a bringás szinte fékezés nélkül belerongyolt az előtte pont fékező csapatkocsiba. Bauer azonnal felpattant és elkezdett kiabálni a motorossal. Az esés ellenére folytatni tudta a versenyt, a könyökét ütötte be kicsit. Pár méterrel előtte pedig Nils Eekhoff, a DSM bringása bukott, szintén egy motoros miatt.

Pogačar a második hegyre időzítette a nagy támadást, a céltól 40 kilométerre többször is megpróbálta leszakítani Vingegaard-t, de a sárga trikós rendre át tudta venni a szlovén ritmusváltásait. A két klasszis tempóját nem bírták a többiek, folyamatosan szakadtak le az összetettben jól álló versenyzők, mint például Geraint Thomas (Ineos) és Nairo Quintana (Arkéa).

A lejmenetben tovább fokozódtak az izgalmak. Előbb Vingegaard majdnem bukott, pár perccel később viszont Pogačar el is esett. A szlovén kisodródott az egyik kanyarban és megcsúszott a murván. Ugyan vissza tudott ülni a bringára, de az oldalát és a térdét is csúnyán lehorzsolta. Vingegaard nagyon sportszerűen bevárta Pogačart, nem használta ki legnagyobb riválisának hibáját. A két klasszis le is pacsizott egymással.

Az utolsó emelkedőt is együtt kezdték meg, csak Vingegaard-nak maradtak segítői, Pogačar egyedül maradt. A Hautacamra vezető kaptatón akkora tempót diktáltak Pogačarék, hogy a céltól 5 kilométerre befogták az utolsó szökevényeket, a zöld trikós Wout van Aertot (Jumb-Visma) és Daniel Martínezt (Ineos).

Van Aert is beállt Vingegaard-nak segíteni, amit már nem bírt Pogačar, és a befutótól 4 kilométerre leszakadt tőlük.

Az utolsó három kilométert már egyedül tette meg Vingegaard, onnantól csak az volt a kérdés, hogy mennyit ad Pogačarnak. A különbség végül 1 perc 4 másodperc lett, amivel Vingegaard előnye 3 perc 26 másodpercre nőtt az összetettben a jóváírásoknak is köszönhetően, és ezzel jó eséllyel eldőlt a sárga trikó sorsa. Vingegaard pályafutása második Tour-szakaszát nyerte, először a 11. szakaszon nyert, amikor átvette a sárga trikót Pogačartól.

Eredmény, 18. szakasz, Lourdes-Hautacam:

1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 3:59:50
2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) +1:04
3. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) +2:10

Összetett:

1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 71:53:34
2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) +3:26
3. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) +8:00

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!