Klímaaktivista tüntetők szakították meg a Tour de France keddi szakaszát

2022. július 12. – 19:35

frissítve

Klímaaktivista tüntetők szakították meg a Tour de France keddi szakaszát
Tüntetés a Tour de France 10. szakaszán 2022. július 12-én – Fotó: David Stockman / Belga via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden nemcsak Magyarországon, hanem Franciaországban is zajlott egy jelentős tüntetés: a Tour de France 10. szakaszát környezetvédő és klímaaktivista tüntetők miatt kellett megszakítani. A hegyi befutóval végződő alpesi etapot a dán Magnus Cort nyerte szökésből. A szlovén Tadej Pogačar megőrizte a sárga trikót, a német Lennard Kämna pedig a második helyre lépett előre az összetett versenyben.

A hétfői szünnap után az eddigi három, koronavírus-fertőzés miatt kiszálló bringáshoz további kettő csatlakozott kényszerűségből: az ausztrál Luke Durbridge (BikeExchange-Jayco) és a sárga trikós Pogačar csapattársa, az új-zélandi George Bennett (UAE Team Emirates) sem állhatott rajthoz kedden. Az UAE csapatánál ez már a második koronavírusos eset, a hetedig szakasz után a norvég Vegard Stake Laengennek lett pozitív a tesztje. A tavalyi Touron negyedik helyezett ausztrál Ben O'Connor (AG2R Citroën) sérülés miatt adta fel a versenyt.

A Morzine és Megéve közötti 148 kilométeres táv lejtmenettel indult, később három kisebb kategorizált emelkedő, a végén pedig egy második kategóriás hegyi befutó várt a mezőnyre a több mint 2800 méter szintkülönbséget tartalmazó etapon. A nehezen kialakult szökésbe végül 25 bringás került bele, és hét perc feletti előnyt dolgoztak ki.

A Tour de France 10. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr
A Tour de France 10. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr

A már szétesett szökevénycsoportot és a mezőnyt 36 kilométerrel a cél előtt megállították, mert a tüntetők elzárták előttük az utat, és füstbombákat gyújtottak.

A tüntetők a Dernière Rènovation nevű csoport tagjai voltak, akik a károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentésére próbálják kényszeríteni a francia kormányt. Az akció után kiadott közleményükben azt írták: „Nem maradhatunk tovább nézői a folyamatban lévő éghajlati katasztrófának. Már csak 989 napunk maradt arra, hogy megmentsük a jövőnket, az emberiséget.” Az egyik tiltakozó, Alice, a június eleji francia nyílt teniszbajnokságon, a Roland Garroson is tiltakozott, akkor az egyik mérkőzés alatt a hálóhoz kötötte magát – írja a Cycling Weekly.

Az élen egyedül megállított Alberto Bettiol (EF Education) egy zsűriautó körül keringve tartotta melegen az izmait, a szünetet frissítésre használták a bringások a 29 Celsius-fokos melegben. Miután a csendőrök lerángatták az útról a tüntetőket, a kialakult különbségeket visszaállítva továbbengedték a versenyt. A Tour de France 15 perc szünetet követően folytatódott.

A 2019-ben Flandriát, tavaly Giro-szakaszt nyerő olasz Bettiol előnye üldözői előtt 25 másodperc, a főmezőny előtt több mint 9 perc volt, mikor megkezdte a 19,2 kilométer hosszú, 3,1 százalék átlagmeredekségű záró emelkedő megmászását. A szökésben tekerő, pénteken 80 méter híján hegyi befutót nyerő Lenanrd Kämna (Bora–Hansgrohe) hátránya 8:43 volt a szakasz előtt összetettben. Pogačar hatfősre fogyatkozott csapata ezen a szakaszon nem erőltette az üldözést.

A támadások miatt széthulló szökevénycsoport néhány tagja utolérte Bettiolt, a bolyból a 38 éves Luis León Sánchez (Bahrain–Victorious) indult meg, ám a hegyi repülőtér futópályáján lévő célhoz már egy nagyobb csoport érkezett meg együtt. Az elsőségért a pöttyös trikót korábban viselő dán Magnus Cort (EF Education) és az ausztrál Nick Schultz (BikeExchange-Jayco) között célfotó döntött, végül centiméterekkel Cort bizonyult jobbnak. A 29 éves dán bringás 2018 után másodszor ünnepelhetett Tour-szakaszgyőzelmet. A harmadik helyet Sánchez szerezte meg.

Az erejével elkészülő Kämna 22 másodpercet kapott Corttól, és bár hátul az UAE nem diktált nagy tempót az emelkedőn, a célegyenesben az összetett menők sprintje miatt 9 perc alatti hátránnyal, azonos idővel jött meg az esélyesek csoportja. Így Pogačar 11 másodperccel Kämna előtt megtartotta első helyét összetettben. Szerdán az Albertville és Le col de Granon közötti 152 kilométeres szakasz, valamint újabb hegyi befutó vár a bringásokra.

(MTI)

Eredmények:
10. szakasz, Morzine-Megéve, 148,1 km:

  • 1. Magnus Cort (dán, EF Education) 3:18:50 óra
  • 2. Nick Schultz (ausztrál, BikeExchange–Jayco) azonos idővel
  • 3. Luis León Sánchez (spanyol, Bahrain–Victorious) + 7 másodperc hátrány
  • 4. Matteo Jorgenson (amerikai, Movistar) + 8 mp. h.
  • 5. Dylan van Baarle (holland, Ineos–Grenadiers) + 10 mp. h.

Összetett:

  • 1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 37:11:28 óra
  • 2. Lenanrd Kämna (német, Bora–Hansgrohe) + 11 másodperc hátrány
  • 3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 39 mp h.
  • 4. Geraint Thomas (brit, Ineos–Grenadies) 1:17 perc hátrány
  • 5. Adam Yates (brit, Ineos–Grenadies)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!