Tour: a sárga trikós nyerte az őrült izgalmas és brutálisan meredek hegyi befutót

2022. július 8. – 17:49

Tour: a sárga trikós nyerte az őrült izgalmas és brutálisan meredek hegyi befutót
A sárga trikós Tadej Pogačar a Tour de France 7. szakaszának utolsó emelkedőjén, a Planche des Belles Filles-en – Fotó: Jasper Jacobs / Belga Mag via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A sárga trikós Tadej Pogačar megint erődemonstrációt tartott a Tour de France-on, és megnyerte az idei verseny első hegyi befutóját. A 7. szakasz vége őrült izgalmasra sikerült, az utolsó szökevényt csupán 100 méterre a céltól érték utol a helyenként brutálisan meredek emelkedőn.

Pénteken rendezték a Tour első hegyinek nevezhető szakaszát, ami az elmúlt évekből jól ismert hegyen, az 1140 méter magas Planche des Belles Filles-en ért véget. Az emelkedő 2012 óta ötször is bekerült a Tour útvonalába, és kivétel nélkül mindig nagy csatákat hozott. Legutóbb 2020-ban járt itt a verseny, amikor a 20. szakasz emlékezetes hegyi időfutamát rendezték. Akkor az űridőt repesztő Tadej Pogačar közel két perccel verte a sárga trikós Primož Rogličot, az 57 másodperces hátrányából 59 másodperces előnyt csinált, amivel megnyerte pályafutása első Tourját.

A mostani, 176 kilométeres etap Nancy külvárosából indult, ahonnan az út délre, a Vogézek emelkedői közé vezetett. A szakasz első fele szinte sík volt, az utolsó 70 kilométeren belül viszont három kategorizált emelkedő várt a mezőnyre.

A Tour de France 7. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr
A Tour de France 7. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr

A rajt utáni szökési kísérletek nem jártak sok sikerrel. Természetesen a pöttyös trikót Dánia óta őrző Magnus Cort (EF Education) is ott volt a próbálkozók között, viszont a mezőny kilométereken át nem engedte a szökés kialakulását. A szakasz elején így 50 km/óra fölötti volt az átlagsebesség.

Végül a Cofidis bringása, Simon Geschke tudott kicsit elszakadni, majd nem sokkal később az időfutam-világbajnok Filippo Ganna (Ineos–Grenadiers) is csatlakozott hozzá. Pár kilométeren át ketten haladtak az élen, de ekkor Gannát a csapata visszarendelte a mezőnybe. Geschke viszont nem maradt sokáig egyedül, néhány bringás utolérte, így 40 kilométer után kialakult egy nagyobb elmenés. Köztük volt Dylan Teuns (Bahrain–Victorious), aki a 2019-es Touron nyerte a Planche des Belles Filles-i befutót, valamint az idei Girón szakaszt nyerő Lennard Kämna (Bora–Hansgrohe) és csapattársa, Maximilian Schachmann is.

A mezőnyt a sárga trikós Tadej Pogačar csapata, az UAE vezette. A szlovén bringás a csütörtöki szakaszgyőzelemével átvette a vezetést az összetettben, pénteken pedig a második győzelmére hajtott. A szökevényeket nem engedték el túl messzire, a legnagyobb előnyük valamivel három perc fölött volt. A Planche des Belles Filles-t másfél perces előnnyel kezdték el megmászni a szökevények. Közülük Kämna volt a legerősebb, bő 5 kilométerre a céltól már mindenkit leszakított magáról, és egyedül tekert a győzelemért.

Eközben Pogačar segítői, Brandon McNulty, George Bennett és Rafal Majka rostálták meg az esélyesek csoportját a 7 kilométer hosszú, átlagosan 8,7 százalékos meredekségű emelkedőn. Az első nagy leszakadó Alekszandr Vlaszov, a Bora kapitánya volt. Pogačarék sorra érték utol a még elől lévő szökevényeket, és lassan közeledtek Kämnához. A német előnye 1 kilométerre a befutótól még 35 másodperc volt, de csak ezután jött a hegy legnehezebb része: a murvás úton helyenként a 24 százalékot is elérte a meredekség.

A befutó őrült izgalmasra sikerült, az erejével teljesen elkészült Kämnát 100 méterre céltól kerülte ki Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma), miközben betámadta Pogačart. Először úgy tűnt, kicsit leszakíthatja a sárga trikóst, viszont Pogačar újítani tudott, a végén még maradt ereje egy kisebb sprintre, amivel visszaelőzte a dán bringást, és behúzta a szakaszt, újabb erődemonstrációt tartva ezzel. A harmadik Roglič (Jumbo–Visma) lett 12 másodperces hátránnyal, Kämna végül a negyedikként gurult át a célon.

Pogačar ezzel a győzelemmel még inkább bebiztosította az első helyét az összetettben, Vingegaard egy helyet javítva már a második, 35 másodperc a hátránya. Az összetett harmadik helyére a korábbi Tour-győztes Geraint Thomas (Ineos–Grenadiers) jött fel, az ő hátránya 1:10 perc. Szombaton sem vár könnyű szakasz a mezőnyre, a 186 kilométeres etap befutója Svájcban, Lausanne városában lesz egy kisebb emelkedő végén.

Eredmények:
7. szakasz, Tomblaine–La Super Planche des Belles Filles, 176,3 km

  • 1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 3:58:40 óra
  • 2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) azonos idő
  • 3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo–Visma) + 12 másodperc hátrány
  • 4. Lennard Kämna (német, Bora–Hansgrohe) + 14 mp. h.
  • 5. Geraint Thomas (brit, Ineos–Grenadiers) + 14 mp. h.

Összetett:

  • 1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 24:43:14 óra
  • 2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) + 35 másodperc hátrány
  • 3. Geraint Thomas (brit, Ineos–Grenadiers) + 1:10 p perc hátrány
  • 4. Adam Yates (brit, Ineos–Grenadiers) + 1:18. p. h.
  • 5. David Gaudu (francia, Groupama–FDJ) + 1:31 p. h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!