Tour: 50-es tempóval daráltak le 220 kilométert, a címvédőé lett a sárga trikó

2022. július 7. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de France címvédője, Tadej Pogačar nyerte meg a kerékpáros körverseny rendkívül gyors hatodik szakaszát és ezzel átvette a sárga trikót is Wout van Aerttól, aki egy hosszú szökéssel próbálkozott.

A Tour ötödik, kockaköves szakasza bukást, káoszt, kieséseket hozott, ami után a csütörtöki etap is rendkívül mozgalmas és fárasztóra sikerült, hiába számoltak azzal néhányan, hogy a Binche és Longwy közötti 219,9 kilométer az eddigieknél nyugalmasabb lehet. Szerdán a Tour a Párizs-Roubaix-t idézte meg, most pedig Ardennek klasszikusaira is rájátszott a szakasz. A Belgiumból induló etapot is megszórták rövid, meredek emelkedőkkel.

A Tour de France hatodik szakaszának profilja – Fotó: letour.fr
A Tour de France hatodik szakaszának profilja – Fotó: letour.fr

Már a rajt után nagyon intenzív és lüktető versenyzést láthattunk, rengetegen próbáltak meg szökni, köztük jó nevű bringások is. A nap szökése közel 80 kilométer után alakult ki, nem más, mint a sárga trikós Wout Van Aert volt az elmenés vezére, vele tartott az összetett top 10-ére pályázó Jakob Fuglsang (Israel-PremierTech) és Quinn Simmons (Trek-Segafredo) is. Ők hárman négyperces előnyt hoztak össze, de a mezőny féltávtól megkezdte az üldözést, és szépen faragni kezdtek az előnyön.

Először Fuglsang szakadt le géphiba miatt, majd az utolsó 30 kilométert Van Aert már egyedül kezdte meg, Simmons nem tudta tartani a tempóját. A sárga trikós mintha csak meg akarta volna bosszulni csapata, a Jumbo-Visma előző napi balszerencséit, kamikazeként haladt előre, bő egyperces előnyből gazdálkodhatott.

A főmezőny szervezetten haladt előre, de a tempó olyan nagy volt, hogy onnan is fokozatosan szakadtak le emberek. Van Aertet a céltól 11 kilométerre fogták meg, a sárga trikós el is készült az erejével, meg sem próbált beállni a bolyba.

A szakasz egyik vízválasztó pontja a Mur de Pulventeux volt, a 800 méter hosszú, de nagyon meredek emelkedőjén Alexis Vuillermoz (TotalEnergies) lendült támadásba, és aztán meg is próbálta elvinni a célig 5-6 másodperces előnyét, miközben Pogačar begyújtotta a rakétákat.

Tadej Pogačar szakaszgyőzelemmel szerezte meg a sárga trikót – Fotó: David Stockman/AFP
Tadej Pogačar szakaszgyőzelemmel szerezte meg a sárga trikót – Fotó: David Stockman/AFP

Az utolsó emelkedőre már szinte csak a nagy favoritok voltak elöl, a szerdán sok időt veszítő Primož Roglič indította meg a hajrát. Hiába próbálkozott, Pogačar egyszerre könnyed és eszméletlen megindulásával még az amúgy az emelkedőkre jól sprintelő Michael Matthews (BikeExchange) sem tudott mit kezdeni. A szlovén címvédő könnyedén behúzta a szakaszt, amivel a sárga trikót is megszerezte. Négy másodperccel vezet Neilson Powless (EF) előtt, míg az igazán veszélyes riválisa, Jonas Vingegaard 31 másodperccel a harmadik.

A látványos szakasz hatalmas tempót is hozott, 49,375 kilométer per órás átlagot hajtottak a bringások. Ez volt minden idők negyedik leggyorsabb Tour-mezőnyszakasza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!