Tour: a címvédő jött ki a legjobban a kockaköves szakasz káoszából

2022. július 6. – 18:07

frissítve

Tour: a címvédő jött ki a legjobban a kockaköves szakasz káoszából
A fehér trikós Tadej Pogačar a Tour de France 5. szakaszán – Fotó: Marco Berorello / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeres szökés végén a veterán ausztrál bringás, Simon Clarke nyerte a Tour de France kockaköves 5. szakaszát. A rengeteg bukást hozó etapon különösen balszerencsés volt a Jumbo-Visma csapata, szlovén versenyzőjük, Primož Roglič több perc hátrányt szedett össze. A nap nagy nyertese a címvédő Tadej Pogačar, aki minden riválisával szemben növelni tudta az előnyét.

A szerdai volt az idei Tour első hetének egyik legjobban várt szakasza: a tavaszi klasszikus versenyeket idéző 157 kilométeres etap összesen tizenegy kockaköves szektort tartalmazott. Ezek a szakaszok sok kerékpáros rajongó számára ismerősek lehettek a Párizs–Roubaix-versenyről, bár a legnehezebb, legrosszabb minőségű szektorok ezúttal kimaradtak az útvonalból.

Előzetesen arra lehetett számítani, hogy ez lesz az első olyan szakasz a Touron, ami igazán befolyásolhatja az összetett verseny állását. A rengeteg veszélyforrás, a szűk utak, bukások és defektek, valamint az ezzel járó feszültség miatt szinte biztosra lehetett venni, hogy ez egy ideges nap lesz a mezőny számára.

A Tour de France 5. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr
A Tour de France 5. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr

A rajt után hárman szöktek el: a pöttyös trikós Magnus Cort (EF Education), Taco van der Hoorn (Wanty) és Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies). Néhány kilométerrel később még három bringás zárkózott fel hozzájuk: Neilson Powless (EF Education) Alexis Gougeard (B&B Hotels) és Simon Clarke (Israel-Premier Tech), így pedig kialakult a nap szökése.

A verseny következő fontos pillanata a sárga trikós Wout van Aert (Jumbo–Visma) bukása volt 100 kilométerre a céltól. A belga bringás a csuklóját ütötte be, de folytatni tudta a versenyt, és visszazárkózott a mezőnyhöz. A szökevények több mint háromperces előnnyel kezdték el az első kockaköves szektort.

A Jumbo-Visma csapatát a verseny további részén sem kerülte el a balszerencse: Van Aert után a két kapitányuk, Jonas Vingegaard és Primož Roglič is érintett volt bukásban. Vingegaardnak többször is kerékpárt kellett cserélnie, de a szakasz végére vissza tudott zárkózni a többi esélyeshez. Rosszabbul járt Roglič, aki közel háromperces hátrányt szedett össze legnagyobb riválisával, a címvédő Tadej Pogačarral (UAE) szemben.

Az UAE 22 éves szlovén bringása szinte végig elöl helyezkedett a szakasz során, és elkerülte a defekteket és bukásokat is. Sőt, az etap vége felé Jasper Stuyvennel (Trek–Segafredo) együtt el is tudott szökni kicsit a főmezőnytől, és értékes másodperceket vert az ellenfeleire.

Eközben a szökevényeket nem sikerült utolérniük, így a végén ők harcoltak a szakaszgyőzelemért. Az utolsó kilométeren belül Powless próbálta meglepni ellenfeleit egy korai támadással, de az akciója visszafelé sült el, és ő maga szakadt le. A hajrát Boasson Hagen indította, de a cél előtt Van der Hoorn és Clarke is kikerülte őt. Úgy tűnt, hogy a Wanty holland bringása nyerheti a szakaszt, de a cél előtt az ő lába is teljesen beállt, így az Israel-Premier Tech csapat veterán ausztrál versenyzője, a 35 éves Clarke néhány centivel meg tudta előzni.

Pogačar és Stuyven 51 másodperccel, míg a főmezőny – benne a legtöbb összetett esélyessel és a sárga trikós Van Aerttal – 1:04 perc hátránnyal ért célba. Roglič 3 percet kapott a szakaszgyőztestől. Van Aert megőrizte a sárga trikót, 13 másodperc az előnye a második helyre fellépő amerikai Powless-szel szemben. Csütörtökön egy hosszú, 220 kilométeres szakasz vár a mezőnyre, az etap vége egy rövid emelkedőn lesz, ami a Van Aert-féle versenyzőknek kedvez.

Eredmények:
5. szakasz, Lille–Wallers-Arenberg, 157 km

  • 1. Simon Clarke (ausztrál, Israel-Premier Tech) 3:13:35 óra
  • 2. Taco van der Hoorn (holland, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) azonos idő
  • 3. Edvald Boasson Hagen (norvég, TotalEnergies) + 2 másodperc hátrány
  • 4. Neilson Powless (amerikai, EF Education) + 4 mp. h.
  • 5. Magnus Cort (dán, EF Education) + 30 mp. h.

Összetett:

  • 1. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) 16:17:22 óra
  • 2. Neilson Powless (amerikai, EF Education) + 13 másodperc hátrány
  • 3. Edvald Boasson Hagen (norvég, TotalEnergies) + 14. mp. h.
  • 4. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) + 19 mp. h.
  • 5. Yves Lampaerts (belga, (Quick–Step Alpha Vinyl) + 25 mp. h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!