Nem jó érzés így látni Hosszú Katinkát

2022. augusztus 17. – 10:58

frissítve

Nem jó érzés így látni Hosszú Katinkát
Hosszú Katinka fejesugrás közben a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Azért szomorkodtam, hogy nem lett meg a bronzérmem, mert eggyel közelebb lettem volna a száz éremhez, a legfontosabb célomhoz. Maradt egy kis tüske bennem, bár lehet, hogy szerencsésebb, ha azt mondom, hogy ad még egy kis motivációt. Az augusztusi Eb-re minden összeállhat, rajta vagyok az ügyön” – Hosszú Katinka június 25-én így búcsúzott el a budapesti világbajnokság után.

Ő maga is kiemelte, hogy a legjobb európai volt 400 és 200 vegyesen is, emiatt reménykedett a jó folytatásban. Ez a jó folytatás elmaradt hat héttel később, Hosszú egy bronzéremmel (ez volt a 97. érme) és valószínűleg sok tanulsággal távozhat a római Eb-ről. Ezeket önmagának kell levonnia, ha már az edzői értékelés nem készült róla az elmúlt több mint egy évben – ez az az időszak, amikor Hosszú mostani vőlegénye, Gelencsér Máté vezette a felkészülését.

Az egyetlen érmét az Eb-n, a bronzot a 4x200-as gyorsváltóval nyerte, amiben csak a döntőre állt be, és ő volt a négyesből az egyedüli, aki 2 perc feletti idővel ért célba, ő úszott a leggyengébben.

400 vegyesen ugyan a negyedik legjobb időt érte el, de mivel két magyar, a későbbi győztes Mihályvári-Farkas Viktória és az ezüstérmes Jakabos Zsuzsa is megelőzték, a szabályok értelmében nem lehetett ott a döntőben. A 200 vegyesen a harmadik helyen jutott a döntőbe, de előtte bevállalta a 200 pillangó előfutamát, és 200 vegyesen úgy lett a nyolcadik, hogy az előfutamban és az elődöntőben két, illetve egy másodperccel úszott gyorsabban. (A vele egyidős Jakabos szerda délután döntőzhet 200 pillangón.)

Jakabos sokkal jobban úszik ezen az Eb-n, mint Hosszú Katinka – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Jakabos sokkal jobban úszik ezen az Eb-n, mint Hosszú Katinka – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

„Mentálisan nagyon nehéz lehet, hogy ha egyszer, évekig elöl úsztál, utána pedig már nem. Az első néhány kudarcot nagyon nehéz lehetett feldolgoznia. Tudom, mit jelent neki az úszás, látom, hogy még mindig akar úszni, én is hasonló helyzetben vagyok. Nem könnyű elengedni, amikor kicsi gyerekkorunk óta az volt az álmunk, hogy válogatott úszók legyünk, és még mindig akarunk valami nagyot. Le fog ülni, és tisztázza ezt a kérdést önmagában. Katinka igazolta, hogy képes felállni a pofonok után, és nem a könnyen megfutamodó típus. Most, hogy már a civil életével is törődik, és hat óra edzés után mindig rohan, hogy jusson ideje mindenre, és ne késsen el sehonnan” – mondta Verrasztó Evelyn az M4-nek, amikor a hozzá hasonlóan 33 éves Hosszú teljesítményét értékelte. (2010-ben együtt nyertek aranyat a 4x200-as gyorsváltóval.)

Mutina Ágnes onnan közelített, hogy miután egyszer már kiengedte a szellemet a palackból, és megízlelte a lazább életet, azt kell eldöntenie, hogy képes-e még egyszer ugyanarra a lemondásra, és ugyanarra az önsanyargatásra, ami a sikereket meghozta neki. „Nem jó érzés így, nyolcadik helyen látni Katinkát” – sajnálkozott.

Hosszú nyilatkozatai is a folyamatos vívódást tükrözik, mert a Forbesnak arról beszélt étterme megnyitásakor, június elején, hogy

„a 2024-es párizsi olimpia nekem már messze van, nem valószínű, hogy belefér, mert a vőlegényemmel gyereket tervezünk.”

A jövő héten lesz egyébként a lakodalom, a lánybúcsút megtartotta a felkészülés közben, a jelek azt mutatják, a formájának ez nem használt.

A római Eb előtt egy nappal viszont már úgy nyilatkozott, hogy ott motoszkál a fejében az olimpia, és az Arena sportszergyártóval az olimpiáig tartó szerződést kötött.

Az Eb-n látott formahanyatlása után kigyűjtöttük az öt legutóbbi versenyen elért eredményeit, zárójelben az elért helyezések szerepelnek, ahol nincs szám, ott nem jutott döntőbe. A 2019-es vb-re még Petrov Árpád készítette fel, utána Nagy Józseffel működött együtt egy kis időt, de nagy versenyen nem indultak el együtt, aztán papíron már Gelencsér Máté, a vőlegénye lett az edzője, de a valóságban sokszor halljuk, hogy elsősorban önmagát edzi. A 2021. májusi, Budapesten, zárt kapuk mögött elért eredménye bizakodásra adott okot, de nem tudott az olimpiára javulni, sőt azokat az eredményeket egyszer sem tudta elérni azóta. Az is látható, hogy a júniusi világbajnokság után most a sokkal kisebb konkurenciával járó Eb-re sem tudott gyorsulni, de szinten maradni sem.

Versenyszám2019, vb2021, Eb2021, olimpia2022, vb2022, Eb
200 vegyes2:07,53 (1)2:10,12 (3)2:12,38 (7)2:11,37 (7)2:14,37 (8)
400 vegyes4:30,39 (1)4:34,76 (1)4:35,98 (5)4:37,89 (4)4:45,07

Nem könnyű jól befejezni a nagy bajnokoknak, ezt láthattuk már többször a sportágban, elég csak Gyurta Dánielre gondolni, akinek a hazai, 2017-es vb nem sikerült jól, Rózsa Norbertnek sem sikerült a méltó befejezés. Az ellenpélda Cseh Lászlóé, aki olimpiai döntővel szállt ki a medencéből, ráadásul úgy, hogy a kínai győztes meghajolt előtte.

Idén még lesz egy rövidpályás világbajnokság, az ausztráliai Melbourne-ben, Hosszú az eredeti tervei szerint azért akart oda elmenni, mert ott szerepelt először felnőtt vb-n még 2007-ben. Ha jól felkészül, csak támogatni lehet a célját, ráadásul neki a fordulói és a víz alatti munkája, amit Amerikában tanult meg, mindig átlag feletti volt, és rövid pályán ez előnyös lehet. De egy újabb gyenge szerepléssel árthat önmagának, önbizalmának, és az általa szisztematikus munkával felépített képnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!