Hosszú Katinka: Dolgozom azon, hogy leporoljam az Iron Ladyt

2022. június 25. – 21:48

frissítve

Hosszú Katinka: Dolgozom azon, hogy leporoljam az Iron Ladyt
Hosszú Katinka zenehallgatás nélkül érkezett a 400 vegyes döntőjére, mert hallani akarta a szurkolók hangját – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú Katinka negyedik lett a budapesti úszó-vb utolsó napján a 400 méteres vegyes úszásban. 2011-es sanghaji világbajnokság után másodszor fordult elő, hogy világbajnoki érem nélkül maradt. Arra a vb-re a 400 vegyes világbajnokaként érkezett (2009-ben nyerte meg először a távot), de nagy csalódást okozva a tizenötödik helyen zárt.

„Amikor láttam, hogy Mihályvári-Farkas Viktória a könnyeivel küszködik a kilencedik helye után, épp ezt a példát hoztam fel neki. Olimpián döntőt úszott, most nem ment úgy neki, de nem szabad emiatt elkeserednie. Én magam azért is szomorkodtam, hogy nem lett meg a bronzérmem, mert eggyel közelebb lettem volna a száz éremhez, a legfontosabb célomhoz. Maradt egy kis tüske bennem, bár lehet, hogy szerencsésebb, ha azt mondom, hogy ad még egy kis motivációt. Az augusztusi Eb-re minden összeállhat, rajta vagyok az ügyön” – értékelt Hosszú.

Hosszú Katinka vigasztalja Mihályvári-Farkas Viktóriát a női 400 méteres vegyesúszás előfutama után – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Hosszú Katinka vigasztalja Mihályvári-Farkas Viktóriát a női 400 méteres vegyesúszás előfutama után – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Azt kérdeztem tőle, milyen magasra polcra kerül ez az egy hét az életében, milyen élményekkel gyarapodott most, hogy az eredményhirdetéseket nélküle tartották.

„Mély kérdés ez. Magasan van, de a 2017-es vb-nél nem lehet magasabban, mert az volt a csúcs, pedig olimpiát nyertem egy évvel korábban. Valahogy más szemszögből kell most néznem ezt a vb-t. A személyiségemnek, a lényemnek volt fontos, és nem a sportolónak. De nagyon kedves volt ez, ami történt itt, elfogadták a helyzetemet.”

Hosszú 12 év után érkezett úgy versenyre a medence mellé, hogy nem hallgatott zenét. Folyamatosan érzékelte, hogy a közönség maximálisan tudja értékelni, hogy ezúttal nem az aranyérmekért küzd. Jó volt azzal szembesülnie, hogy a nézők egy döntős helyezésért is hálásak, és nemcsak neki, hanem a teljes magyar válogatottnak. Fontos szerinte, hogy megtanulják értékelni, hogy mindenki jobb akar lenni, és előfordul, hogy nem mindig sikerül. 2005-ben úszhatott még ifiként először hazai pályán, és ő azóta nagyon megbecsült minden alkalmat.

Látta az idejét (4:37,89), bosszankodott is miatta, mert ennél egy hónappal korábban jobbat úszott, és 4:35-ös idejével harmadik is lehetett volna. Úgy zárta le ezt, hogy másokhoz hasonlóan ő sem faragott az idején, az olimpiai bajnok japán Ohasi ötödik lett.

A helyezése viszont jobb lett, mint Tokióban (ott hetedik lett), és ha nagyon időközpontú is a gondolkodása, ennek azért tud örülni. A férfiak 400 vegyesét az első nap rendezték, a nőké az utolsó napra maradt, nem bánta volna, hogy ha ők is mindjárt az első nap, még kipihenten úszhatnak. Az olimpián azért is tudott világcsúcsot úszni 2016-ban, mert nem nyolc megterhelő nap után kellett odaállni a rajtkőre. Vb-n akárhányszor is volt közel a csúcshoz, az utolsó száz méteren a világcsúcsot jelentő piros vonal szélsebesen elhúzott mellette.

Minden vb után beszéltünk Katinkáról és az Iron Ladyről. 2015-ben azt mondta, Katinka otthon marad a szállodában a maga kis gondjaival, a vízben az Iron Lady van.

„Dolgozom azon, hogy leporoljam még egyszer az Iron Ladyt. Több idő kellett volna ahhoz, hogy topformában legyek. Ha korábban tudom, hogy itthon lesz a vb, biztosan nem hagyok ki a tokiói olimpia után ennyit. De csak február elején derült ki, hogy a Duna Arénában úszhatunk. Szívesen összemértem volna magam topformámban Summer McIntoshsal, aki most megnyerte az aranyat. Azt látom, hogy olyan részidőket úszik, mint én, az elképzeléseim szerint próbálja felépíteni a távot. Nagy időt úszott, sok van benne, nagyon tehetséges.”

Hosszú készül a római Eb-re, amit augusztusban rendeznek, a helyszín számára nem közömbös, mert 2009-ben ott nyerte meg először a 400 vegyest a vb-n.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!