A katari foci-vb miatt a Bundesliga, a Premier League és a Ligue 1 is elkezdődött pénteken

2022. augusztus 5. – 23:52

frissítve

A katari foci-vb miatt a Bundesliga, a Premier League és a Ligue 1 is elkezdődött pénteken

Másolás

Vágólapra másolva

A katari foci-vb sok tekintetben rendhagyónak mondható, elég csak arra gondolni, hogy a stadionokban nem lehet majd alkoholt fogyasztani, vagy éppen arra az ezzel szorosan összefüggő tényre, hogy a torna történetében először fordul elő, hogy egy muszlim ország a házigazda. A legnagyobb furcsaság persze az, hogy a világbajnokságot télen rendezik, a döntőt pedig néhány nappal karácsony előtt játsszák majd. Ez az anomália pedig nemcsak a nyári, kerthelyiséges sörözős meccsnézések rajongóit érinti,

hanem az egyes országok bajnokságait is, amelyeknek alkalmazkodnia kellett a szezon kellős közepére befurakodó tornához.

A megoldás az lett, hogy a bajnokságok a hagyományosnál sokkal korábban kezdődnek, olyannyira, hogy három topligában – az angol Premier League-ben, a német Bundesligában és a francia Ligue 1-ben – pénteken három meccset már le is játszottak. Nagy meglepetést végül egyik liga sem hozott, egy kiütést viszont igen, az alaposan átalakuló, Lewandowskitól furcsa körülmények között elbúcsúzó Bayern München 6-1-re verte meg az Eintracht Frankfurtot. Az Arsenal eközben 2-0-ra verte a Crystal Palace-t, a Lyon pedig 2-1-re nyert az AC Ajaccio ellen.

Az MTI beszámolója szerint a bajnok Bayern már az ötödik percben előnybe került, miután Joshua Kimmich kihasználta, hogy Kevin Trapp, a hazaiak kapusa egyetlen embert állított sorfalnak, mert beadásra készült. A Bayern a 11. percben növelte előnyét, a világbajnok francia védő, Benjamin Pavard védhetetlenül bombázott a hálóba egy közeli lepattanót. A frankfurtiak aztán két nagy helyzetet is kihagytak, a Bayern viszont a Liverpooltól igazolt Sadio Mané első Bundesliga-góljával tovább növelte az előnyét. Jamal Musialával is lőtt egy gólt a 37. percben, a szünet előtt pedig még Serge Gnabry is betalált. A második félidőben a Frankfurtnak még sikerült szépítenie, de Musiala is lőtt még egy gólt, így alakult ki a végeredmény.

A másik két meccs ennyire nem volt izgalmas, de azért itt is van mit kiemelni: az Arsenal 2-0-s győzelme azt jelentette, hogy Mikel Arteta megszerezte az 50. győzelmét a csapat kispadján. Ehhez 97 meccsre volt szüksége. amivel ő lett a második leggyorsabb edző, aki elérte ezt a mérföldkövet a csapatnál, csak a legendás Arséne Wenger előzi meg, neki 94 meccs alatt jött össze az 50 győzelem. Arteta mérlege egyébként 50 győzelem mellett 16 döntetlen és 31 vereség a Premier League-ben, ami kifejezetten jó a hosszú ideje szenvedő csapatnál. Ebből az egy meccsből nyilván nem lehet sok következtetést levonni, de az Arsenal amúgy már tavaly is alig maradt le a BL-csoportkört érő negyedik helyről, szóval nincs kizárva, hogy idén oda is fog érni.

A Ligue 1-ben a tavaly a középmezőnyben végző Lyon alaposan megszenvedett a másodosztályból feljutó AJ Ajaccióval, de végül 2-1-re győzött. Az igazi izgalom persze majd holnap jön a francia bajnokságban, a tavaly harmadik Monaco és a regnáló bajnok PSG is szombaton lépnek majd pályára. A Premier League-ben is hasonló a helyzet, szombaton játszik a Tottenham, a Liverpool és a Chelsea is, vasárnap pedig az Erling Haalanddal erősítő bajnok Manchester City és a városi rivális Manchester United is pályára lépnek. Haaland egyébként múlt héten, a Liverpool elleni Szuperkupa-meccsen két ajtó-ablak ziccert is kihagyott, úgyhogy lesz mit bizonyítania a West Ham ellen, a Unitednél meg az egyre csak nyúló Ronaldo-dráma miatt lesz izgalmas a szezonkezdés.

A Bundesligában pedig természetesen a magyarokra lesz majd érdemes figyelni: Schäfer András csapata, az Union Berlin és Sallai Roland klubja, a Freiburg szombaton játszanak, a Szoboszlai Dominikot, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató Lipcse pedig vasárnap látogat a Stuttgarthoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!