Tour: vert helyzetből támadt fel, és nyert szakaszt az ausztrál sprinter

2022. július 16. – 18:37

Tour: vert helyzetből támadt fel, és nyert szakaszt az ausztrál sprinter
Michael Matthews, a Tour de France 14. szakaszának győztese hagyja le Alberto Bettiolt – Fotó: David Stockman / Belga via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztrál Michael Matthews nyerte a Tour de France szombati, mende-i szakaszát. Matthews az első héten kétszer is második volt az idei Touron, most viszont ő volt a legerősebb a mindent eldöntő emelkedőn, ahol óriásit csatázott az olasz Alberto Bettiollal. A dán Jonas Vingegaard megőrizte az előnyét az összetettben, így vasárnap is rajta lesz a sárga trikó.

A Tour de France szombati, 14. szakaszát a szervezők hivatalosan „dombosnak” minősítették, viszont Magyarországról nézve ez a szintrajz bőven kimerítette a hegyi etap fogalmát. A Saint-Étienne és Mende közötti 192,5 kilométeres szakaszon több, ezer méter fölötti emelkedőt is meg kellett mászni, 3400 méternyi szintkülönbség került a versenyzők lábába. A befutó látványos helyszínen, egy elképesztően meredek kaptató végén, a mende-i repülőtér futópályáján volt.

A szakasz őrült tempóban indult, az első 15 kilométeren majdnem 50km/h körüli volt az átlagsebesség, mivel egymást érték a támadások. Váratlan volt, hogy az összetett verseny második helyén álló, a fehér trikót viselő Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) is bepróbálkozott egy támadással. A szlovén címvédő meghúzta a sort, egy kicsit el tudott szakadni a versenyt vezető Jonas Vingegaardtól (Jumbo–Visma), de a sárga trikós hamar felzárkózott a csapattársai segítségével.

A Tour de France 14. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr
A Tour de France 14. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr

Amikor az összetett esélyesek csoportja visszavett a tempóból, kialakult egy óriási, több mint húsz versenyzőből álló szökés. Közülük Louis Meintjes (Wanty), az Alpe de Huez-i hegyi befutó második helyezettje állt a legjobban az összetettben, 15:46 perc volt a hátránya. A szökésben ott volt még a pöttyös trikós Simon Geschke (Cofidis), Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) és Alberto Bettiol (EF Education) a nagyobb nevek közül. Ötven kilométerre a céltól a 15 percet is megközelítette a szökevények előnye, Meintjes pedig egyre közelebb került a virtuális sárga trikóhoz.

A szökés egységét Michael Matthews (BikeExchange–Jayco) bontotta meg, amikor 52 kilométerre a céltól betámadta a sort, és szóló szökésre vállalkozott. A hegyeket is jól bíró ausztrál sprinterhez pár kilométerrel később Felix Großschartner (Bora–Hansgrohe), Andreas Kron (Lotto–Soudal) és Luis León Sánchez (Bahrain–Victorious) ért még fel. Az így kialakult négyes fél perc fölötti előnyt dolgozott ki, amit még azután is tartani tudtak, hogy Kron egy defekt miatt leszakadt róluk.

A szakasz döntő pontja az utolsó emelkedő, a Côte de la Croix Neuve volt. A három kilométer hosszú hegymenet átlagos meredeksége 10 százalék fölötti volt, de a középső részein a 14 százalékot is meghaladta. Matthews brutálisan erős volt, Großschartner és Sánchez is leszakadt róla. Az üldözők közül egyedül az olasz Bettiol tudott rá felérni, ami után látványos csata kezdődött kettejük között.

Úgy tűnt, Bettiol a hegy végén megrogyaszthatja az ausztrált, pár száz méterre el is lógott tőle. Matthews azonban túllendült a holtpontján, minden erejét összeszedve visszaelőzte és leszakította az olaszt, és elsőkét ért fel a csúcsra. A szakasz utolsó 1,5 kilométere sík volt, ahol Matthewst már nem lehetett utolérni. Az ausztrál bringás két második helyet szerzett az idei Touron (a hatodik és a nyolcadik szakaszon), most pedig a győzelem is összejött neki. Bettiol 15 másodperces hátránnyal lett második, a harmadik helyre pedig a franciák kedvence, Pinot jött be.

Az esélyesek csoportja több mint tíz perccel később ért az utolsó emelkedőhöz, ahol a Tour két főszereplője, Vingegaard és Pogačar csatázott egymással. A szlovén olyan tempót diktált felfelé, amit csak a sárga trikós bírt tartani. Vingegaard remekül védekezett, végig tapadt Pogačar karekére. Ők ketten végül 12:34 perces hátránnyal értek célba, így Vingegaard megőrizte a sárga trikót. Az utánuk érkező csoport, David Gaudu (Groupama–FDJ), Geraint Thomas (Ineos–Grenadiers) és Nairo Quintana (Arkéa–Samsic) 17 másodperc hátrányt kapott tőlük.

Vasárnap egy hosszú, 200 kilométer feletti szakasszal folytatódik a Tour de France. A dombos etap befutója a Pireneusok lábánál, Carcassonne városában lesz.

Eredmények:
14. szakasz, Saint-Étienne-Mende, 192,5 km:

  • 1. Michael Matthews (ausztrál, Team BikeExchange–Jayco) 4:30:53 óra
  • 2. Alberto Bettiol (olasz, EF Education) + 15 másodperc hátrány
  • 3. Thibaut Pinot (francia, Groupama–FDJ) + 34 mp. h.
  • 4. Marc Soler (spanyol, UAE Team Emirates) + 50 mp. h.
  • 5. Patrick Konrad (osztrák, Bora–Hansgrohe) + 58 mp. h.

Összetett:

  • 1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 55:31:01 óra
  • 2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) + 2:22 perc hátrány
  • 3. Geraint Thomas (brit, Ineos–Grenadies) + 2:43 p. h.
  • 4. Romain Bardet (francia, Team DSM) + 3:01 p. h.
  • 5. Adam Yates (brit, Ineos–Grenadies) + 4:06 p. h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!