Élete első Tourján megnyerte a királyszakaszt a britek 22 éves szupertehetsége

2022. július 14. – 20:24

frissítve

Élete első Tourján megnyerte a királyszakaszt a britek 22 éves szupertehetsége
Fotó: Marco Bertorello / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A pályafutása első Tour de France-án szereplő 22 éves brit kerékpáros, Thomas Pidcock nyerte a Tour csütörtöki királyetapját, amely a legendás hegyen, az Alpe d’Huezen ért véget. A négyszeres Tour-győztes Chris Froome megvillantotta a súlyos balesete előtti formáját, és harmadik lett a szakaszon. A szerdán megzuhanó Tadej Pogačar ezúttal tartani tudta a sárga trikós Jonas Vingegaard tempóját.

A Tour de France szervezői igazán nagy dobással készültek az idei francia nemzeti ünnepre, július 14-re, ugyanis egy brutális, legendás hegyekkel teletűzdelt szakaszt terveztek csütörtökre. Pontosabban egy az egyben lemásolták az 1986-os Tour 18. szakaszának útvonalát.

Ahogy 36 évvel ezelőtt, úgy most is Briançonból indult a 165 kilométeres etap, ami tulajdonképpen három kiemelt kategóriás emelkedőből állt. A rajt után egyből a Col du Galibier-t kellett megmászni, ami után a Col de la Croix de Fer következett, a nap csúcspontja pedig az utolsó hegy, a mitikus Alpe d’Huez volt a maga 21 hajtűkanyarjával. A kerékpársport talán legismertebb emelkedőjén legutóbb 2018-ban volt Tour-befutó, akkor a sárga trikós Geraint Thomas nyert itt.

A Tour de France 12. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr
A Tour de France 12. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr

A 4600 méternyi szintkülönbséget tartalmazó 12. szakasz nagy kérdése volt, hogy a szerdán megzuhanó, a sárga trikót elveszítő Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) képes-e egy nap alatt feltámadni, és tudja-e tartani a tempót legnagyobb riválisával, az új sárga trikós Jonas Vingegaarddal (Jumbo–Visma).

Az éles rajt után egy hatfős szökevénycsoport alakult ki, amiben meglepetésre csak két francia versenyző, Anthony Perez (Cofidis) és Matis Louvel (Arkéa Samsic) volt benne. Az igazán jó hegyi menők és a pöttyös trikót viselő Simon Geschke (Cofidis) kimaradtak ebből az elmenésből. Később Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) és Louis Meintjes (Wanty) tudott elszakadnia a Jumbo–Visma vezette főmezőnytől, és a Galibier közepére utolérték az elöl lévőket.

Az idei Tour legmagasabb hegyét, a 2642 méteres Col du Galibier-t már másodszor mászták meg a bringások, a 11. szakasz után ezúttal a másik, déli oldaláról tekertek fel rá. A csúcsra Perez ért fel elsőként, amivel húsz pontot szerzett a hegyi pontversenyben. Eközben a négyszeres Tour-győztes Chris Froome (Israel–Premier Tech) is megmutatta magát, el tudott szakadni a főmezőnytől, a lejmenteben pedig egy másik brit, Thomas Pidcock (Ineos-Grenadiers) csatlakozott hozzá, és ketten együtt felértek a szökevényekhez.

A Col de la Croix de Fer lábánál már öt perc fölött volt a szökés előnye, ami a 29 kilométer hosszú emelkedőn még tovább nőtt. A csúcsra Ciccone ért fel elsőként. Az összetett esélyesek csoportját végig Vingegaard csapata kontrollálta, egyenletes tempóban tekertek az élen, és nem nagyon erőltették a szökevények utolérését. A zöld trikós Wout van Aert gyakorlatilag egymaga vezette végig a hegyet.

A legendás, 1850 méter magas, átlagosan 8,1 százalékos meredekségű Alpe d’Huez először 1952-ben szerepelt a Tour de France-on, és nem kisebb név nyerte az akkori szakaszt, mint Fausto Coppi. Aki azóta nyerni tudott ezen a hegyen, az örökre beírta a nevét a kerékpársport történelmébe.

Az Alpe d’Huez előtt a szökevények csoportja kicsit megrostálódott, és öten maradtak az élen: Pidcock, Froome, Meintjes, Ciccone és Neilson Powless (EF Education), az előnyük pedig még mindig öt perc körül volt. 10,6 kilométerre a csúcstól Pidcock támadt, amivel mindenkit leszakított magáról. A 22 éves, mountain bike-ban olimpiai bajnok brit bringás 1 perc körüli előnyt alakított ki az őt üldöző Meintjesszel és Froome-mal szemben, amit a befutóig meg is tudott tartani. A pályafutása első Tourján szereplő Pidcock történelmi győzelmet aratott, ő lett az Alpe d’Huez-i befutók legfiatalabb győztese. Az összetett versenyben a 8. helyen áll, 7:39 perc a hátránya.

Az órási tehetségnek tartott Pidcock tavaly került be az országúti szakág elitjébe. Ezidáig egy nagy győzelme volt országúton: a 2021-es Brabantse Pijl belga egynapos versenyt nyerte meg.

A második a több évnyi gyengébb szereplés után a Wantyban ismét magára találó Meintjes lett, a dél-afrikai bringás 48 másodpercet kapott Pidcocktól. A harmadik helyre Froome jött be két perc fölötti hátránnyal, akinek szinte győzelemmel ér fel ez a dobogós helyezés. A 2019-es Critérium du Dauphiné versenyen történt óriási bukása után majdnem meghalt, és évekbe telt, mire vissza tudott jönni arra a szintre, hogy bele tudott kerülni egy szökésbe a Touron, és több kétezer méter feletti hegyet is kibírt.

Az esélyesek csoportjában az utolsó hegyen sem volt nagy csata. A Jumbo-Visma tempója sorra szakította le a hegyimenőket: az előző szakaszon második Nairo Quintana (Arkéa–Samsic), David Gaudu (Groupama–FDJ), Romain Bardet (Team DSM) és Adam Yates (Ineos-Grenadiers) sem bírta Vingegaardék tempóját. Pogačar viszont igen, sőt, többször is betámadta a sárga trikóst, de ahhoz nem volt elég ereje, hogy megrogyassza a dánt, akik végig tette rá a kereket. A támadások miatt Geraint Thomas (Ineos-Grenadiers) párszor megúszott ugyan, de a célig saját tempóban vissza tudott zárkózni Vingegaardhoz és Pogačarhoz, így a végén mindhárman azonos idővel fejezték be a szakaszt. Az összetett versenyben is ők állnak a dobogón.

Pénteken a Le Bourg-d'Oisans és Saint-Étienne közötti 193 kilométeres szakasz vár a mezőnyre. Bár nem klasszikus hegyi szakaszról van szó, kisebb emelkedőkből így sem lesz hiány.

Eredmények:
12. szakasz, Briançon-Alpe d’Huez, 165,1 km:

  • 1. Thomas Pidcock (brit, Ineos–Grenadiers) 4:55:24 óra
  • 2. Louis Meintjes (dél-afrikai, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 48 másodperc hátrány
  • 3. Chris Froome (brit, Israel–Premier Tech) + 2:06 perc hátrány
  • 4. Neilson Powless (amerikai, EF Education) + 2:29 p. h.
  • 5. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) + 3:23 p. h.

Összetett:

  • 1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 46:28:46 óra
  • 2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) + 2:22 perc hátrány
  • 3. Geraint Thomas (brit, Ineos–Grenadies) + 2:26 p. h.
  • 4. Romain Bardet (francia, Team DSM) + 2:35 p. h.
  • 5. Adam Yates (brit, Ineos–Grenadies) + 3:44 p. h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!