Taktikai mestermunka, heroikus hegymenet – történelmi szakaszon cserélt gazdát a Tour sárga trikója

2022. július 13. – 17:57

frissítve

Taktikai mestermunka, heroikus hegymenet – történelmi szakaszon cserélt gazdát a Tour sárga trikója
Tadej Pogačar elkészült az erejével az utolsó emelkedőn, és így elvesztette a sárga trikót a Tour de France 11. szakaszán – Fotó: Christian Hartmann / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Jumbo-Visma csapata mesteri taktikát dolgozott ki, és minden erejét mozgósította a Tour de France idei legnehezebb szakaszán, hogy megtörje a sárga trikós Tadej Pogačart. Ez sikerült is, és Jonas Vingegaard ugrott az élre egy emlékezetes szakaszgyőzelemmel, Pogačar látványosan megrogyva visszacsúszott a harmadik helyre.

Az biztos, hogy még évekkel később is emlegetni fogják az idei Tour 11. szakaszát, hiszen az régen nem látott küzdelmet, a megszokott stratégiát felülíró versenyt hozott az Alpok monumentális hegyei között.

A Tour de France 11. szakaszának profilja – Fotó: letour.fr
A Tour de France 11. szakaszának profilja – Fotó: letour.fr

A 152 kilométeres szakaszt sokan az idei Tour legnehezebbjének tartják. Nem véletlenül, a programba két kíméletlenül hosszú mászás került. A rendkívül látványos, hajtűkanyaros Lacets de Montvernier után nagyjából egy menetben küzdötték le a Tourral összenőtt két hegyet, az 1562 méter magas Telegraphe-ot, majd az idei kör legmagasabb csúcsát, a 2642 méteres Galibier-t. Az utolsó, körülbelül 12 kilométer hosszú és meredek mászás pedig a verseny történetében eddig csak egyszer szereplő Col du Granononra vitt föl.

A Jumbo-Visma ezen a terepen elérkezettnek látta az időt, hogy megszerezze Pogačartól a sárga trikót, hogy azt az etap előtt 39 másodperces hátrányban lévő Jonas Vingegaard húzhassa magára.

A szakasz a pontversenyben vezető Wout van Aert (Jumbo) támadásával indult, hozzá csatlakozott a ciklokrosszban is nagy riválisának számító Mathieu van der Poel (Alpecin). A páros együtt jutott el az első részhajráig, majd később még 18-an csatlakoztak hozzájuk. Mivel nem volt az összetettben esélyes a szökevények között, a főmezőny szabad utat engedett nekik, és végül közel kilencpernyi előnyt is szereztek. A csoportban tekert többek között a hegyi ponttrikót védő Simon Geschke (Cofidis) és az emelkedőkön egész jól teljesítő, korábban két Tour-szakaszt nyerő Warren Barguil (Arkéa-Samsic) is.

A Lacets de Montvernier hajtűkanyarjai – Fotó: Pool Pete Goding / AFP
A Lacets de Montvernier hajtűkanyarjai – Fotó: Pool Pete Goding / AFP

Van der Poelnak nem estek jól a hegyek, és nemcsak leszakadt az élcsoportról, hanem fel is adta a Tourt, ahol a kvalitásaihoz képest szinte semmit nem mutatott.

A hegyek megrostálták a szökevénycsoportot, miközben Barguil merész támadásra szánta el magát, a céltól 52 kilométerre, a Galibier aljában hagyta ott a többieket, hogy szólógyőzelmet szerezzen. Sokáig jól is állt, de végül az utolsó emelkedőn görcsöt kapott, megtört lendülete, és sorra hagyták le az ellenfelek. Csak azzal vigasztalódhatott, hogy ő vitte el a legmagasabb hegyet elsőnek teljesítő Henri Desgrange-különdíjat, amelyet a Tour alapítójával neveztek el.

A mezőnyben is látványos dolgok történtek. A Jumbo-Visma a céltól 67 kilométerre kezdte meg a fárasztást, a Galibier lábától kezdték ostromolni Pogačart. Hol Vingegaard, hol Primož Roglič váltott iramot, de a sárga trikós mindig tapadni tudott rájuk. Sokszor látjuk a Tourokon, hogy csak az utolsó hegyen támadják egymást a riválisok, de most egy nem szokványos taktikát húzott meg a Jumbo-Visma.

A tempóváltások a mezőny nagy részét kikészítették, csak egy kisebb csoport tudott együtt maradni. Pogačarnak sem volt már elöl csapattársa, aki segíteni tudott volna rajta, az eddig szédületesen dolgozó Rafal Majka is hátramaradt. Úgy tűnt, ez sem zavarja nagyon a szlovént, a Galibier tetejéhez közeledve, az egyik iramváltás után Vingegaarddal elszakadva tekert elöl.

Az utolsó lejtmenetben a korábban leszakadt favoritok újra összerázódtak egy csoportba, majd Majka is előkerült, és a Granonon már szokásos helyén, Pogačar előtt vitte a tempót. Ekkor azt lehetett érezni, hogy a Jumbo-Visma saját csapdájába esett, és nem tudott megbirkózni a hőséggel vagy a ritkább oxigénnel a magaslaton. De mint nem sokkal később kiderült, ekkorra már bevitték a legnagyobb riválist megrengető ütéseket.

Ettől a csoporttól először Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) lépett meg, a kolumbiai hegyimenő egyenletes tempóban távolodott, majd minden elöl maradt szökevényt is begyűjtött. Nem tűnt elképzelhetetlennek a szakaszgyőzelme sem, még úgysem, hogy Romain Bardet (DSM) is a nyomába eredt.

Jonas Vingegaard egy 4,5 kilométeres pusztító támadással szerezte meg a sárga trikót – Fotó: David Pintens / fotodp.be / AFP
Jonas Vingegaard egy 4,5 kilométeres pusztító támadással szerezte meg a sárga trikót – Fotó: David Pintens / fotodp.be / AFP

Ám ekkor bedurvult a verseny, 4,5 kilométerre a céltól Vingegaard robbantott, és pillanatok alatt ott hagyta Pogačart. Majka még üldözőbe vette, de a sárga trikós nem tudott vele tartani. Nem sokkal később kiderült, hogy az eddig mindig rendíthetetlennek tűnő és frissen mozgó Pogačar komoly krízisben van, nagyon gyorsan nőtt a hátránya, még olyan saját tempót sem talált, amivel limitálhatta volna a különbséget. Vingegaard eközben szinte szárnyakat kapott, önkívületi állapotban hajszolta magát a meredeken a cél felé. Egy pillanatig sem ingott meg, végül 2 perc 51 másodpercet adott Pogačarnak. A szakaszon Quintana lett a második egyperces hátránnyal, Bardet pedig a harmadik 1:10-zel.

A sárga trikóst egyre-másra hagyta ott többi riválisa is, Geraint Thomas, David Gaudu és Adam Yates is eltekert mellette az emelkedőn, végül csak hetedik lett Pogačar. Az összetettben nemcsak Vingegaard, de még Bardet is leelőzte. Előbbi 2:22-vel, utóbbi 6 másodperccel van előtte, míg a negyedik Geraint Thomas csak négy másodpercre van lemaradva tőle.

A mezőny még marad az Alpokban, csütörtökön is egy látványos és nehéz szakasz következik, amelyen a befutó a legendás Alpe d'Huez-en lesz.

Eredmények:
11. szakasz, Albertville-Col du Granon Selle Chevalier) 151,7 km
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma)
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Arkéa-Samsi) + 59 másodperc
3. Romain Bardet (francia, DSM) +1:10
4. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) + 1:38
5. David Gaudu (francia, Groupama-FDJ) + 2:04
6. Adam Yates (brit, Ineos-Grenadiers) + 2:10
7. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) + 2:51

Összetett:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma)
2. Romain Bardet (francia, DSM) + 2:16
3. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) + 2:22
4. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) + 2:26
5. Nairo Quintana (kolumbiai, Arkéa-Samsic) + 2:37

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!