Óriási küzdelemben kapott ki a női pólóválogatott a vb-döntőben

2022. július 02. – 19:50

frissítve

Óriási küzdelemben kapott ki a női pólóválogatott a vb-döntőben
Gurisatti Gréta mindent beleadott, fontos gólokat szerzett – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző három világbajnokságot az Egyesült Államok női vízilabda csapata nyerte, ezen a tornán is topfavoritnak számított. Akaratban nem lesz hiány – ezt ígérték egytől-egyig a magyar csapat tagjai a 20 órától kezdődő finálé előtt. Így is lett, az utolsó negyedben zsinórban három gólt szerezve megszorongatták riválisukat, az USA 9-7-re nyert.

A legfontosabb adatok a döntő előtt.

  • 2005 után érdekelt ismét világbajnoki döntőben a magyar női vízilabda-válogatott.
  • Akkor hosszabbítás után sikerült legyőzni az Egyesült Államokat 10–7-re .
  • Ezúttal is az amerikai csapat az ellenfél, amelyik a legutóbbi három olimpiát megnyerte, a döntőben minden alkalommal csak 5 gólt tudtak lőni a riválisaik.
  • A tokiói olimpián a csoportmeccsen Magyarország nyert 10–9-re, abból a meccsből lehet erőt meríteni a toronymagas favorit ellen.
  • Az USA a negyeddöntőben a spanyolokon lépett át (13-8), az elődöntőben 14–6-ra intézte az olaszokat.
  • Az olimpián győztes amerikai csapatból hatan maradtak, a legeredményesebb játékosuk Stephanie Haralabidis volt.

Bíró Attila csapata 10–9-re kikapott a csoportjában az olaszoktól, utána megverte Kanadát (11-7), a nyolc közé jutásért Argentínát (23-6), a negyeddöntőben Ausztráliát (7-6), az elődöntőben pedig Hollandiát (13-12).

A magyar válogatottnak nincs veszítenivalója, ahogy a csapatkapitány Keszthelyi Rita rámutatott, ünnepnap lesz az életükben, mert ritkán szoktak döntőt játszani. Azt is mondta, hogy élvezni szeretné a hazai közönség, az ötezer lelkes néző által megteremtett atmoszférát. Eközben persze amennyire csak lehet, tapadni fognak az ellenfélre, és igyekeznek minél tovább nyomás alatt tartani őket.

Ünnepi hangulat volt a lelátón, szűk negyedórával a meccs előtt láthattunk egy eljegyzést is. A magyar szurkolók egy nagy transzparenssel emlékeztek a háromszoros olimpiai legendára, a két éve meghalt Benedek Tiborra a Himnusz alatt.

Első negyed: 1–2

Vályi Vanda elhozta a labdát, emberelőnyt kaptunk, de kimaradt, az amerikaiak sem jutottak el lövésig. Két és fél perc telt el a meccsből, amikor Szilágyi passzából Gurisatti Gréta két méterről a kapuba juttatta a labdát. Musselman előnyből egyenlített. A következő magyar támadást lekapcsolták, majd Rybanskát kiállították, Musselman pedig belőtte a második gólját, amivel megfordította az állást. (1-2) Magyari Alda védéseire és Keszthelyi blokkjára nagy szükség volt, hogy ennyi maradjon az eredmény az első nyolc perc végére.

Második negyed: 3–4

Vályi megint elhozta a labdát, de megint kimaradt az emberelőnyös helyzetünk. A mieink is jól védekeztek hátrányban, Keszthelyi pedig hat méterről egyenlített, a jobb alsóba vágta a labdát. Musselman a másik oldalon tarthatatlan volt, az övé volt a harmadik találat is. A következő magyar támadásnál Keszthelyi lövését kipiszkálta a jobb felsőből Johnson kapus. Gurisatti pontos pattintásával viszont nem tudott mit kezdeni a kapus, így ismét egyenlítettünk.

Bíró Attila és a csapata sem adta fel egy pillanatra sem – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Bíró Attila és a csapata sem adta fel egy pillanatra sem – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Rybanska beforgatta a védőjét, de eltűnt a víz alatt, nem tudott lőni, a bírók viszont nem láttak szabálytalanságot, majd amikor visszaúsztak, a magyar centert állították ki. Magyari villámgyors mozdulattal hárított emberelőnyben. 39 másodperccel a félidő előtt Steffens maradt üresen, és ő közelről nem hibázott. Garda középre tartó lövése nem volt jó, így maradt a 3-4-es állás.

Harmadik negyed: 4–7

Vályi szokás szerint megszerezte a labdát a ráúszásnál, jött az emberelőny is menetrend szerint, de ez is kimaradt. Neusuhl azonban megtalálta labdájával a kapuba vezető utat, először vezetett két góllal a rivális. Szilágyi próbálta csökkenteni a hátrányt, de a lövését kitolta a jobb alsóból Johnson. Máté Zsuzsát a támadóidő vége előtt két másodperccel küldték ki a bírók, Magyari hatalmas bravúrral húzott le egy közelről érkező lövést, az ellentámadásból pedig Gurisatti szétlőtte a kapu jobb oldalát, most nem volt esélye a kapusnak. (4-5) Margeta játékvezető nem vívta ki a közönség rokonszenvét, amikor ötméterest ítélt, ráadásul Rybanskát látta szabálytalannak, aki így már nem jöhetett vissza a hátralévő 12 percre. Nagy veszteség volt ez, Musselman pedig értékesítette a büntetőt. Az előnyünknél ráadásul jól zárt az amerikai védelem. Neusuhl lövésénél nem volt szerencséje a magyar kapusnak, mert a kezéről a gólvonal mögé vánszorgott a labda. Az amerikai védelem a következő magyar előnynél is remekül blokkolt, az utolsó magyar lövés pedig a kapufán csattant.

Negyedik negyed: 7–9

Magyari remek védésével kezdődött a negyed, a rövid saroknál semlegesített egy labdát. A magyar válogatott kezdett fáradni, nem jutott el lövésig, az ellentámadásból Neusuhl a kapuba gyömöszölte a labdát. (4-8) Keszthelyi lövése fölément, Steffensét a kapufa hárította, Máté Zsuzsa közelről a jobb felsőbe varázsolta a labdát öt perccel a vége előtt, Magyari labdát fogott, Szilágyi Dorottya egy egészen extra gólt lőtt hét méterről, a 10 védésig jutó Johnson kapus feje fölött vágódott a hálóba a labda. (6-8) Ezek után hosszas videózás kezdődött, négy perc után örülhetett még egyszer a nézősereg ennek a gólnak. Az amerikaiak támadása pontatlan volt, de a magyar is.

Gurisattit kiállították, az amerikai kapitány, Adam Krikorian időt kért, fontos támadás volt, de kapura sem tudtak belőle lőni, mert a magyar védelem összezárt. Garda lövése sem jutott el a kapuig, az amerikaiak mellélőttek, Magyari is előre úszott, Keszthelyi pedig 1 perc 13 másodperccel a vége előtt 7-8-ra módosította az állást. Gurisatti visszahúzta helyzetbe kerülő ellenfelét, Steffenst, büntetőt ítéltek, Musselman 49 másodperccel a vége előtt ezt értékesítette, ez volt az ötödik találata. (7-9) Innen már nem volt visszaút, Keszthelyi kísérlete mellément, az amerikaiak lepörgették az órát.

Az amerikaik ünnepelnek – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az amerikaik ünnepelnek – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A magyar szurkolótábor vastapssal köszöntette a mindent beleadó, mindent megpróbáló csapatot. Eszébe sem jutott senkinek sem hazamenni, hanem még egyszer utoljára névsorolvasást tartottak a helyi műsorközlővel, Petur Andrással.

„Úgy jöttünk ide, hogy nyerni tudunk, becsülettel felkészültünk, a saját hibáinkból kaptunk ki, de ott vagyunk a nyakukon, és ez jó jel. A közönség, és a közösség volt a mi erősségünk, még ennél is több van bennünk”

– értékelt a helyszínen mosolygósan Leimeter Dóra, aki már a lefújás után is tudott örülni az ezüstnek.

„Minimálisan jobb volt az amerikai válogatott, a végén azért kaptak egy-két könnyebb ítéletet, ami nem tetszett. Talán nincs erre szükségük, amúgy is jobb csapat nálunk, egy hangyafasznyival jobbak voltak.

Meg akartuk nyerni ezt a vb-t, volt is rá sanszunk. Kritikus helyzetekben azért mi is hibáztunk, kár lenne letagadni, hogy gyengék voltak a lövéseink, és egy-egy emberelőnyös játékban nem álltunk a helyzet magaslatán, de tény, hogy sokkal jobban meg kellett szenvednünk az ítéletekért, mint nekik” – magyarázta Bíró Attila az M4-nek.

  • Magyarország – Egyesült Államok 7–9
  • gólszerzők: Musselman 5, Neushul 3, Steffens 1, illetve Gurisatti 3, Keszthelyi-Nagy 2, Máté, Szilágyi 1-1

Kövess minket Facebookon is!