Legyőzte Hollandiát, és vb-döntős a magyar női pólóválogatott

2022. június 30. – 21:00

frissítve

Legyőzte Hollandiát, és vb-döntős a magyar női pólóválogatott
Gurisatti Gréta öröme a győztes elődöntő után – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megérdemelt magyar győzelmet láthattunk a női vízilabda-világbajnokság elődöntőjében. Magas színvonalú, látványos meccset nyert meg Bíró Attila válogatottja. A 13-12-es hollandok elleni sikerből Leimeter Dóra négy góllal, Magyari Alda kapus fontos védésekkel vette ki a részét, ő lett a meccs legjobbja.



A magyar női vízilabda-válogatott 10–9-re kikapott a csoportjában az olaszoktól, utána megverte Kanadát (11-7), Argentínát (23-6) és Ausztráliát (7-6), ezzel bejutott a négy közé, ahol Hollandia várt rá csütörtök este. A hollandok legutóbb 2015-ben jártak legutóbb a vb-döntőben, akkor veszítettek, elődöntőt viszont még soha nem veszítettek. Ez a sorozatuk szakadt most meg. A négy közé jutásért 10–7-re verték Kanadát, utána pedig 12–7-re a görögöket, és ezzel biztosították be a helyüket az elődöntőben.

Bíró Attila szövetségi kapitány a hollandokat erősebbnek tartotta, mint a már kiejtett ausztrálokat, jobb teljesítmény kellett, mint két napja, és ez nem is maradt el. Nézzük negyedről negyedre, hogyan alakult ki a győzelem.

Első negyed: 2–3

Szilágyi Dorottyáé volt az első lövés, de célt tévesztett, Wolves előnyből, közelről behúzta a kapuba a labdát, Magyari csak beleérni tudott. Keszthelyi Rita egy perc múlva egy távoli megpattanó lövéssel egyenlített. Magyari Alda emberhátrányban nagy bravúrral védett, de a kipattanót eladta, és a hollandok a következő fórjukat már értékesítették, Sevenich volt a gólszerző. Ezek után Leimeter Dóra ziccerbe került, és a balkezes játékos a kapufáról juttatta a kapuba labdát. 23 másodperccel a negyed vége előtt ten Broek pattintása a léc alá vágódott, és mivel Keszthelyi ejtése után a kapufán csattant a labda, a hollandok egy góllal vezettek az első nyolc perc után.

Második negyed: 6–6

Remekül kezdődött a játékrész, Gurisatti Gréta a bal oldalról egyenlített egy pontos suhintással, a kivédekezett támadás után Keszthelyit pedig akárhogy is rángatták, nem tudták eltántorítani a lövéstől, és a labdája a jobb sarokban kötött ki. A balkezes van de Kraats egyenlített, nem sok helye volt, de okosan lőtt a hosszú sarokba. Parkes harcolt ki kiállítást, Máté Zsuzsa a kapufáról kipattanó labdát ügyes mozdulattal csúsztatta a gólvonal mögé. Van de Kraats nem sokáig vacakolt az ellentámadásból, Magyari ugyan érintette a labdát, semlegesíteni nem tudta. A holland kapus, Laura Aarts hárított két labdát, Sleeking a támadóidő lejárta előtt az utolsó pillanatban eresztette el egy lövést, ami kis szerencsével a kapuba ment. A negyed utolsó gólját Gurisatti szerezte két méterre a kaputól.

Harmadik negyed: 11–10

Keszthelyi lövését Aarts ujjheggyel a kapufára tolta, Vályi Vanda felső sarkos bombájával viszont nem tudott mit kezdeni. A kivédekezett támadás után Garda Krisztina a támadóidő utolsó másodpercében vállalkozott egy lövésre, ami a felső kapufáról vágódott a gólvonal mögé. Először vezettünk két góllal (8-6) Pár másodperccel később Rogge is megtalálta egy pattintással az utat a kapuba. A következő magyar támadásnál ismét Garda maradt üresen, és ha már belejött a gólszerzésbe, a kapu jobb oldalába vágta a labdát. Rogge érezte úgy, hogy erre neki kell válaszolni, és a létszámfölényes helyzetet értékesítette.

Nem tudtuk leszakítani a riválist, de Leimeter gondoskodott arról, hogy újra kétgólos legyen a különbség. A hollandok nem lankadtak, ten Broek két méterről passzírozta a bal felsőbe a labdát. Magyari nem tudta kipiszkálni, pedig rajta volt. Potyogtak a gólok, a balkezes Leimeter a szélről helyezte a kapuba a labdát. Keszthelyi kezében volt a lehetőség, hogy hárommal elmenjünk, de Aarts olvasta a szándékot, majd egy hosszú holland támadás végén felzárkóztak egy gólra, de így is eggyel vezettünk a zárónegyed előtt. (11–10)

Negyedik negyed: 13–12

Egyszerű volt a feladat, ezt az egy gólt kellett megőrizni az utolsó nyolc percben, és ez nem kis izgalmak árán sikerült. A hollandok kapufája után Parkes egy csavarral rakta a kapuba a labdát, van de Kraats negyedik gólja a jobb kapufa mellé ment. A holland sztár következő lövésénél a játékvezetők elsőre azt mutatták, hogy a magyaroké a labda, a videózás után viszont kiderült, hogy ha egy milliméterrel is, de a gólvonal mögül piszkálta ki Magyari négy perccel a vége előtt. Leimeter nem hagyta, hogy sokáig döntetlen maradjon, és 13-12-re alakította az eredményt. 68 másodperc volt hátra a meccsből, amikor a hollandok a háló tetejére ejtették a labdát. Gurisatti a kapufára lőtt 41 másodperccel a vége előtt. Hollandia ezek után időt kért, és a döntetlenért támadott. Sevenich lövése után Magyari egy hatalmas bravúrral a kapu fölé ütötte a labdát, 10 másodperc volt ekkor hátra, de újabb lövésig már nem jutott el a rivális, ami azt jelentette, 17 év után megint vb-döntős a magyar csapat.

Magyar Alda bravúrral hárított az utolsó holland támadásnál – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Magyar Alda bravúrral hárított az utolsó holland támadásnál – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A szombati döntőben az Egyesült Államok, a torna legnagyobb favoritja jön. Az olimpián sikerült egyszer legyőzni őket.

Bíró Attila szövetségi kapitány azt mondta az M4-nek a siker után, hogy a csapata még nem nyert vb-érmet, ezért különösen örül ennek a sikernek.

„Rajtunk volt a legnagyobb teher, mert hazai pályán játszottunk, de hatalmas mentális erőről tettünk tanúbizonyságot. Negyeddöntőt nyertünk már néhányszor, az elődöntő külön műfaj, reméljük nem utoljára nyertük meg. Kutya kemény csapat ez a holland, nagy erő kellett a legyőzéséhez. Mindig lehet a kákán csomót keresni, de helyén volt a lányok szíve, nemcsak az utolsó védekezésnél, hanem mindig, és a 13 gól azt mutatja, hogy támadásban is jól működtünk.”

A két gólig jutó Garda Krisztina először arról beszélt, hogy a védekezésben becsúsztak hibák, de ez egy ilyen meccs volt. Úgy zárta a gondolatait, hogy van még egy meccs, és még nincs vége a világbajnokságnak.

  • Magyarország-Hollandia 13-12 (2-3, 4-3, 5-4, 2-2)
  • gólszerzők: Leimeter 4, Keszthelyi-Nagy, Gurisatti, Garda 2-2, Máté, Vályi, Parkes 1-1, illetve van de Kraats 5, ten Broek, Rogge 2-2, Wolves, Sevenich, Sleeking 1-1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!