Lovaglás helyett akadálypályát próbálnak ki az öttusában

2022. május 26. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Legfeljebb százméteres akadálypálya helyettesítheti az öttusában a lovaglást, idézi az NBC Sports a Nemzetközi Öttusaszövetséget (UIPM). A sportszövetség keddi hírlevelében megerősítette, a tervezett akadálypályát a belengetett márciusi időpont helyett közvetlenül az idei világkupa-sorozat ankarai döntője után fogják először tesztelni június végén.

A pályán maximum tíz különböző akadályon kell túljutniuk a versenyzőknek, lesz többek között falmászás, földön kúszás és a játszóterekről ismert egyszerű mászóka is. A 60 javaslat közül kiválasztott akadálypályát a novemberi kongresszusnak is el kell fogadnia, hogy hivatalosan is a sportág része legyen a lovaglás helyett. A közlemény az öttusa történetének legnagyobb átalakításaként jellemezte a fejlesztéseket.

A brit Joseph Choong a 2019-es öttusa-világkupa tokiói döntőjén Fotó: Koki Kataoka / The Yomiuri Shimbun via AFP
A brit Joseph Choong a 2019-es öttusa-világkupa tokiói döntőjén Fotó: Koki Kataoka / The Yomiuri Shimbun via AFP

A nemzetközi szövetség tavaly év végén döntött úgy, hogy a lovaglást a 2024-es párizsi olimpia után egy másik sportággal helyettesítik, amivel óriási felzúdulást keltettek a sportágon belül. A 2020-as tokiói olimpián aranyérmes Joe Choong és Kate French egyaránt felszólalt a szakág megszüntetése ellen.

A lovaglással szemben az egyik ellenérv, hogy növeli a versenyek kiszámíthatatlansági faktorát. Erre tökéletes példát hozott a tokiói olimpia, amikor a női versenyben egy éremesélyes német öttusázó, Annika Schleu a magát megmakacsoló Saint Boyjal teljesen elszállt. Mindezt tetézte, hogy a versenyző edzője dühében még rá is csapott a lóra.

A botrány óta több sportág neve is felmerült a lovaglás helyett: először a kerékpározás tűnt befutónak, de szóba jött a sakk is, sőt, olyan őrült ötletek is elhangzottak, mint a párnacsata vagy a drónversenyzés. Hogy miért kell lecserélni a lovaglást, és hogyan jutottunk idáig, arról itt olvashatja összegyűjtött cikkeinket, ha egy cikkel akarna képbe kerülni, ezt javasoljuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!