Az idei Giro első olasz győztese pezsgőbontásban sem hibázott

2022. május 18. – 17:48

Az idei Giro első olasz győztese pezsgőbontásban sem hibázott
Alberto Dainese elsöprő sprinttel nyerte a Giro d'Italia 11. szakaszát, majd biztonságosan ünnepelt – Fotó: Michael Steele / Giro d'Italia

Másolás

Vágólapra másolva

Megszületett az első idei olasz győzelem a Giro d'Italián. A hatalmas tempójú 11. szakaszon Alberto Dainese nyert mezőnyhajrában.

A 11. szakasz profiljára nézve a bringások szinte asztallap simaságú tereppel és sokáig nyílegyenesen vezető úttal találkozhattak, így elsőre mezőnyhajrára lehetett számítani a 203 kilométer végén Reggio Emiliában. Több versenyző viszont arra utalt, hogy az erős szél darabokra szaggathatja a bolyt az etap végén. Nekik nem lett igazuk.

A Giro d'Italia 11. szakaszának profilja – Fotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 11. szakaszának profilja – Fotó: giroditalia.it

Az etap elején a két legkisebb csapat adott egy-egy szökevényt, Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) és Luca Rastelli (Bardiani-CSF-Faizanè) reménykedett abban, hogy sikerül valami kiemelkedő eredményt elérniük. Azzal viszont nem számolhattak, hogy a második részhajránál osztott bónusz másodpercek annyira érdekelni fogják az Ineos-Grenadierst. A brit csapat vezetésével utolérték a szökevényeket, majd Richard Carapaz megnyerte a részhajrát, és bezsebelt három másodpercet. Ezzel előrébb is lépett összetettben a Giro legnagyobb favoritja.

Miután kicsit megnyugodott a mezőny, Dries de Bondt (Alpein-Fenix) lépett meg, és a hátszelet kihasználva egyperces különbséget is felépített a belga bringás. Arra számított, hogy meglepheti a helyezkedéssel foglalkozó üldözőket, de alig több mint egy kilométerre a céltól megfogták. A francia sprinter, Arnaud Démare kapta a legjobb felvezetést, neki a szakasz első felében Valter Attila is segített, de a már két szakaszt is nyerő bringás ezúttal elszámította magát. Az utolsó száz méteren már nem volt meg a tempója, Fernando Gaviria (UEA) ért föl melléje, de neki is csalódnia kellett. A szakaszt az ötödik helyről indító, szenzációsan robbanékony Alberto Dainese (DSM) nyerte meg, Gaviria második lett, és Démare-t még Simone Consonni is lekerülte (ő korábban a Telexnek is nyilatkozott.) A több mint kétszáz kilométeres szakaszt óriási tempóban, több mint 47 kilométer per órás sebességgel teljesítették.

A végére kicsit megnyúlt mezőnyben Valter a főmezőnnyel, 85. helyen jött meg, Fetter Erik 22, Peák Barnabás 23 másodpercet kapott, a 104. és a 127. helyen érkeztek a célba.

"Tipikus sprinter nap volt a 11. szakasz annyi nehezítéssel, hogy viszonylag nagy szél volt, elég sok helyen oldalszéllel. Ezt minden csapat tudta, így nagy szélezést nem lehetett csinálni, viszont óriási nagy feszültséget és stresszt okozott a mezőnyben már körülbelül 100 km-rel a vége előtt is. Elég nehéz volt így a nap” – osztotta meg Fetter Erik.

„Nem terveztünk ma senkit a szökésbe, fő célunk a regenerálódás volt, és hogy biztosítsuk, hogy Fortunato ne kapjon időhátrányt, megérkezzen a mezőnnyel. Ez sikerült, így megint egy jó napot zárhattunk. Holnap visszatérünk a hegyek közé és újra belecsapunk a lecsóba” – vetítette elő az EOLO-Kometa kerékpárosa.

A keddi pezsgősbalesetből tanulva Dainese a pódiumon nagyon körültekintő volt, látványosan eltartotta magától a győztesnek járó pezsgőt, amikor kibontotta, így esély sem volt rá, hogy olyan balesetet szenvedjen, mint Biniam Girmay, aki a versenyt is feladni kényszerült.

Eredmények:
11. szakasz, Santarcangelo di Romagna – Reggio Emilia 203km
1. Alberto Dainese (olasz, Team DSM) – 4h'19’04" – 47,015 km/h
2. Fernando Gaviria Rendon (kolumbiai, UAE Team Emirates) azonos idő
3. Simone Consonni (olasz, Cofidis) azonos idő
...85. Valter Attila (Groupama-FDJ) azonos idő
...104. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 22 másodperc hátrány
...127. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 23 mp h.

Összetett:
1. Juan Lopez Perez (spanyol, Trek-Segafredo)
2. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) + 12 másodperc
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) azonos idő
...43. Valter 34:40 perc hátrány
...94. Fetter 1:30:34 óra hátrány
...135. Peák 2:12:17 ó h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!