Feladta a Girót a keddi szakaszgyőztes, aki pezsgősdugóval szemen lőtte magát

2022. május 18. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Szemsérülése miatt feladta a Giro d'Italia kerékpáros körversenyt Biniam Girmay, az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux csapat eritreai versenyzője – írja a La Gazzetta dello Sport.

Girmay kedden megnyerte a Pescara és Jesi közötti 10. szakaszt, amivel történelmet írt: ő az első fekete-afrikai bringás, aki valaha szakaszt nyert valamelyik háromhetes körversenyen. A díjátadón azonban balesetet szenvedett, a győztesnek járó pezsgő dugójával kilőtte a bal szemét, amit utána alig tudott kinyitni. Girmay-t kórházba szállították kivizsgálásra, és csapata azt közölte, hogy szerda reggel fog eldőlni, hogy a 22 éves versenyző indul-e a 11. szakaszon.

Girmay második helyen állt a ciklámen trikóért zajló pontversenyben, a keddi győzelme után csupán 3 ponttal volt lemaradva a pontversenyt vezető Arnaud Démare-tól. Az eddigi szakaszokon Peák Barnabás volt Girmay egyik fő segítője.

A La Gazzetta dello Sport szerint Girmay szeme nem szenvedett súlyosabb sérülést, de csapata inkább az óvatosságot választotta, és visszaléptette a versenytől. Szerdán további vizsgálatok várnak rá. A Wanty szerda délelőtt egy videót is megosztott a Twitter-oldalán, ebben Girmay a csapat összes tagjának köszönetet mond a támogatásért. „Ez a győzelem nemcsak az enyém, hanem az egész csapaté” – mondta, és hozzátette, hogy a szemét még pihentetnie kell.

Piet Daneels csapatorvos azt mondta, Girmay elülső szemcsarnoka bevérzett, de nem szenvedett maradandó sérülést. Valerio Piva sportigazgató arról beszélt, hogy Girmay keddi győzelme az egész csapatban eufóriát váltott ki. „Természetesen szomorú elveszíteni egy olyan versenyzőt, mint Biniam, de az orvosi csapat tanácsai egyértelműek, és Biniam egészsége az elsődleges szempont. Ugyanakkor optimista vagyok, mert az egész csapat kiváló benyomást kelt a verseny kezdete óta. Azt láttam, hogy több versenyző is fejlődött az első héten. A következő szakaszok mindegyikén megpróbáljuk megragadni a lehetőségeket” – mondta Piva.

Nem Girmay az egyetlen versenyző, akinek meggyűlt a baja a pezsgők kibontásával az idei Girón. Az első szakaszt megnyerő Mathieu van der Poel például vállon lőtte magát a dugóval Visegrádon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!