Nem hiába dolgozott Peák Barna, csapattársa óriási sprinttel nyert szakaszt a Girón

2022. május 17. – 18:05

Nem hiába dolgozott Peák Barna, csapattársa óriási sprinttel nyert szakaszt a Girón
Biniam Girmay teljesítményét rögtön méltatta ellenfele, Mathieu van der Poel – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro második pihenőnapja után az összetett győzelemre pályázók egy kicsit lazíthattak, a 10. etap inkább a szökevényeknek és a sprintereknek feküdt. A Pescara és Jesi közötti szakasz 196 kilométerének első fele teljesen síkon, a tengerpartot követve zajlott, míg a második felén már több dombot megmásztak a versenyzők.

A Giro d'Italia 10. szakaszának profilja – Fotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 10. szakaszának profilja – Fotó: giroditalia.it

A nap szökése néhány kilométer után kialakult, Lawrence Naesen (AG2R), Mattia Bais (Androni-Giocattoli) és Alessandro de Marchi (Israel Premier-Tech) talpalt el a mezőnytől, és 40 kilométer alatt több mint hatperces előnyt épített fel. Nagyjából ekkor állt a főmezőny élére, az Intermarché-Wanty Goubert-Matériuax csapata, amely sprinterükért, Biniam Girmay-ért dolgozott. Hosszú kilométereken át Peák Barnabás vezette a mezőnyt, sokat beletett, hogy kontrollálható távolságban legyenek a szökevények.

A dombokat megkezdve hamarosan már három perc alatt volt a különbség, és egy esélyessel kevesebb is maradt a mezőnyben, Caleb Ewan, a Lotto sprintere korán leszakadt.

Az etapot egy korábbi nagyszerű olasz versenyző, az öt éve edzésbalesetben meghalt Michele Scarponi emlékének is szentelték, hiszen átmentek Filottranón, a bringás egykori lakóhelyén is, ahová kivitték azt a papagájt is, amelyik gyakran elkísérte edzésre is Scarponit is.

A mezőny nem engedte elvinni a szökevényeknek a szakaszt, az utolsó húsz kilométerre már mindenkit megfogtak, a legtovább kitartó De Marchit is. A fináléban egymást érték a támadások, a korábban kerékpárt cserélő Mathieu van der Poel is próbált meglógni, de pár száz méter után feladta, majd az Ineos-Grenadiers is megnyomta a tempót. A kanyargós, hullámzó pálya szétrázta a mezőnyt, csak egy 28 fős csoport maradt együtt a hajrára.

A célegyenesben Van der Poel volt kedvező helyzetben, de Girmay kibújt mögüle és hosszú hajrát nyitott. Az enyhén emelkedő úton Girmay bírta jobban, hiába adott bele mindent Van der Poel, képtelen volt lekerülni az eritreait. Az utolsó harminc méterre a holland már vissza is ült kerékpárjára, és jobb hüvelykjét felemelve egyből méltatta ellenfele teljesítményét.

A két bringás már Visegrádon is összecsapott, akkor Van der Poel nyert, Girmay pedig második lett. Az Intermarché versenyzője, azóta még négy top 5-ös helyet is gyűjtött, de most először tudott csak nyerni.

Az összetettben nem történt jelentős változás, a rózsaszín trikós Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) az élcsoporttal együtt érkezett, és a többi favorit sem kapott különidőt.

A magyarok közül Valter Attila 75. helyen, egyperces hátránnyal gurult be a célvonalon, míg Fetter Erik az elsőktől öt percet kapva a 106. lett. A szakasz első felében sokat dolgozó Peák a 127. lett, közel tízperces hátránnyal fejezte az etapot.

Peák mellett Fetternek is lehetett oka az örömre, hiszen csapattársa, Vincenzo Albanese harmadik lett az etapon.

„Ma a fő célunk az volt, hogy Vincenzo Albanese a lehető legjobb eredményt érje el. Ha erős lett volna a szökés, akkor abban neki is ott kellett volna lennie. De végül egy gyengének mondható szökés ment el, így picit megnyugodhattunk, és készülhettünk vele a verseny végére. Mindannyian érte dolgoztunk, én például a folyamatos kulacshordással segítettem. Nagyon meleg volt ma, így végig biztosítani kellett neki a folyadékpótlást. Örülök, hogy benne lehettem a sikerben, hiszen Albanese végül 3. lett, tehát jó napot zártunk” – nyilatkozta Fetter.

Eredmények:
10. szakasz, Pescara-Jesi 196 km
1. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) -4:32:07 – 43.217 km/h
2. Mathieu Van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) azonos idő
3. Vincenzo Albanese (olasz, Eolo-Kometa Cycling Team) ai.
…75. Valter Attila (Groupama-FDJ) 1:02 perc hátrány
...106. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 5:08 p h.
...127. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 9:51 p h.

Összetett:
1. Juan Pedro Lopez Perez (spanyol, Trek-Segafredo)
2. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) + 12 mp.
3. Romain Bardet (Team DSM) + 14 mp.
...43. Valter 34:40 perc hátrány
...96. Fetter 1:30:12 óra hátrány
...138. Peák 2:11:54 ó h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!