Kerülje el Budapest belvárosát pénteken és szombaton, a Giro d'Italia az ország több részén megkavarja a közlekedést

2022. május 5. – 14:17

Kerülje el Budapest belvárosát pénteken és szombaton, a Giro d'Italia az ország több részén megkavarja a közlekedést
Giro d'Italia csapatbemutatója miatt lezárt Hősök tere 2022. május 4-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a Giro d'Italia csapatbemutatója miatt már voltak forgalomkorlátozások Budapesten, de péntektől három napon át a kerékpárverseny biztosítása miatt még több helyen kell az országban lezárásokra számítani. A vonat- és buszutazások előtt is érdemes tájékozódni, mert több távolsági, helyközi járat is a megszokottól eltérően közlekedik majd. Szurkolóknak és közlekedőknek is próbálunk segítséget adni, hogy elérjék úticéljukat.

Hogy mit érdemes tudni a Giro d'Italiáról, azt ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

A budapestieknek pénteken és szombaton kell komolyabb lezárásokra készülniük. A kerékpárosoknak teljesen lezárt pálya kell, ami a tömegközlekedést is érinti néhány órán át. Ezen a két napon jobb teljesen elkerülni a belvárost. Térképen is láthatja az érintett pontokat, de a rendőrség egy hosszú listában is felsorolja a forgalmirend-változásokat.

Pénteken, május 6-án lezárják

5:00 és 14:00 között

  • a Hősök terét körben.

8:00 és 13:00 között

  • a Kós Károly sétányt és az Olof Palme sétányt;
  • a Dózsa György utat a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között;
  • az Andrássy utat a Hősök tere és a Bajza utca között.

10:00 és 13:00 között a verseny útvonalát

  • azaz az Andrássy út–József Attila utca–Apáczai Csere János utca–Belgrád rakpart–Fővám tér–Szabadság híd–Szent Gellért tér–Műegyetem rakpart–Pázmány Péter sétány–Dombóvári út–Budafoki út–Hunyadi János út–6-os főút kivezető szakaszát.

kb. 12:10 és 13:00 között, a mezőny áthaladásakor

  • a verseny útvonalát érintő utakon kb. 15-20 percig a keresztirányú forgalom sem haladhat át. Ekkor a csomópontokon gyalog sem lehet átjutni.

Május 7-én, szombaton a Hősök tere és a Budai Vár (Szentháromság tér) között időfutamot rendeznek a hosszirányú útvonal zárása mellett.

A szombati közlekedési változások a fővárosban – Fotó: BKK
A szombati közlekedési változások a fővárosban – Fotó: BKK

Szombaton, május 7-én lezárják

4:00 és 20:00 között

  • a Hősök terét és a Kós Károly sétányt;
  • az Andrássy utat a Hősök tere és az Oktogon között;
  • a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Városligeti fasor között;
  • és a verseny útvonalát, tehát az Andrássy út–Izabella utca–Podmaniczky utca–Ferdinánd híd–Váci út–Nyugati téri felüljáró–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca–Honvéd utca–Báthory utca–Vértanúk tere–Garibaldi utca–pesti alsó rakpart–Jászai Mari tér–Margit híd–Lipthay utca–Bem rakpart–Szilágyi Dezső tér–Fő utca–Ponty utca–Szalag utca–Hunyadi János út–Budai Vár útvonalat.

9:30 és 17:30 között

  • a verseny útvonalát érintő utakon a keresztirányú forgalom sem haladhat át. Az Andrássy út–Kodály körönd, a Garibaldi utca–Akadémia utca, valamint a Fő utca–Halász utca csomópontoknál a gyalogosok részére felüljárókat létesítenek, ezzel segítve az átjutást.

A lezárások számos autóbusz-, trolibusz- és villamosvonalat is érintenek, szombaton az M3-as metrópótló és a 4-6-os villamos is jár, de pénteken 12 és 13 óra között ezek is csak rövidített útvonalon közlekednek. Részletes információkért a BKK honlapjára érdemes ellátogatni, a rendezvény idején pedig a Budapest GO alkalmazás is segíthet az utazás tervezésében.

Pénteken az észak-budai agglomerációban is fennakadásokra számítani, a 11-es főúton 14 órától teljes útzár lesz, aki szeretné megnézni a visegrádi befutót, az a legsimábban akkor jut el, ha kerékpárra ül, vagy vonattal elmegy Nagymarosig, és onnan átkompozik a Dunán. A szervezők két alternatív bringaútvonalat is ajánlanak, a Girohungary 2022 honlapról ezek az útvonalak a telefonra is letölthetők, de a rózsaszín jeleket követve a Hősök terétől vagy a Megyeri-hídtól ezek nélkül is jól tájékozódhatunk.

Hogy a bringás közlekedés általában is jó alternatíva, arról korábban Valter Attila is beszélt a Közlekedéstudományi Intézetnek:

Május 6-án a Nyugati pályaudvar 13-as vágányáról, 13:20-kor és 14:20-kor Nagymaros-Visegrád állomásig ingyenes Giro-expressz szállítja a szurkolókat. A beszállás érkezési sorrendben lesz, aki nem fér fel, az menetrend szerint közlekedő vonatokkal még eljuthat a célig, természetesen már viteldíjért.

Szurkolni természetesen a teljes útvonal mellett lehet, de néhány ponton, a részhajráknál szervezett bulira és különféle attrakciókra is számítani lehet. Pénteken Székesfehérváron és Esztergomban, vasárnap Nagykanizsán és Badacsonyban érdemes gyülekezni a drukkolónak, ahogy rajt- és célhelyszínek is sok izgalmat kínálnak.

Pénteken a kerékpárverseny Pest, Fejér, Komárom-Esztergom megyéket is érinti, majd vasárnap Somogy, Zala és Veszprém megyéken is áthalad a mezőny, tehát itt is korlátozzák majd a közúti közlekedést, a Balaton északi partjára is érdemes még délelőtt megérkezni, mert a Balatonfüreden befutó mezőny miatt a 71-es utat is több órára lezárják.

A Volánbusz is arra hívta fel utasai figyelmét, hogy több járata késhet a verseny miatt, és több vonalon csak rövidített vagy módosított útvonalon közlekednek a buszok. Ezekről ezen az oldalon lehet tájékozódni. Jó hír viszont, hogy május 6-án és 8-án több vasútvonalon elfogadják a távolsági buszbérleteket is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!