Aranyéremrekordig repítette Norvégiát legjobb női sífutójuk az olimpián

2022. február 20. – 05:42

Aranyéremrekordig repítette Norvégiát legjobb női sífutójuk az olimpián
A norvég Theresa Johaug 30 kilométeren is nyert Pekingben, ahol három olimpiai bajnoki címet gyűjtött be – Fotó: Tobias Schwarz/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A sífutó Theresa Johaug Pekingben harmadik olimpiai aranyérmét szerezte, amivel Norvégia is rekorder lett. Korábban egyetlen nemzet sem nyert 16 aranyat egy téli olimpián.

Bár az időjárási előrejelzések sok jót nem ígértek, a férfiakkal ellentétben a nők megúszták, hogy lerövidítsék a leghosszabb számukat, csak a rajt időpontját hozták előbbre néhány órával.

A 30 kilométer abszolút favoritja a norvég Johaug volt, hiszen négy világbajnoki címe is van a távon, és már Pekingben is bebizonyította, hogy jó formában van, hiszen megnyerte a síatlont, majd a 10 kilométeres klasszikus stílusú távot is.

Johaug hamar éreztette erőfölényét, meg sem próbált arra játszani, hogy esetleg hajrá dönthessen az elsőségről. Már 3,5 kilométer után megindult, és sorra lerázta magáról az ellenfeleit. Első nagyobb támadása után csak a svéd Ebba Anderson, az amerikai Jessica Diggins és a francia Delphine Claudel maradt vele. Aztán az ő győzelmi esélyeik is hamar szertefoszlottak. Tíz kilométernél Johaug megint meghúzott egy emelkedőt, Diggins 16, Anderson 33, Claudel 49 másodpercre szakadt le.

Ezután nem tudtak közelíteni Johaughoz, aki egy pillanatra sem engedett ki, folyamatosan növelte az előnyét, végül majdnem két perccel győzött élete valószínűleg utolsó olimpiai futásán.

Az amerikai Diggins második helye is érinthetetlen volt, de a svéd Anderson megfizethetett azért, hogy túl erős tempót vállalt be, az utolsó néhány száz méteren egyre közelebb kerültek az üldözői. Először a finn Kerttu Niskanen kerülte le, majd még négyen elé kerültek, csak a nyolcadik lett.

Johaug friss aranyérmével Norvégia minden idők legsikeresebb téli olimpiáját zárja, 16 aranyérem mellett 8 ezüstöt, és 13 bronzot szereztek a norvég sportolók.

Eredmények:
1. Therese Johaug (Norvégia) 1:24:54.0 óra
2. Jessie Diggins (Egyesült Államok) 1:43.3 perc hátrány
3. Kerttu Niskanen (Finnország) 2:33.3 p h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!