Lehetetlenül kis különbséggel dőlt el a női sífutók időfutama

2022. február 10. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Hihetetlenül izgalmasan alakult a téli olimpia női 10 kilométeres sífutóversenye, amelynek a végén a norvég Therese Johaug nyert négy tizedmásodperccel, és ezzel második aranyát szerezte meg Pekingben. A bronzéremről még ennél is kevesebb egy tized döntött.

A klasszikus stílusban rendezett 10 kilométernek a síatlonban is nyerő Johaug volt a legnagyobb favoritja, és leghamarabb ő is rajtolt az egyéni időfutamnak tekinthető versenyben a favoritok közül. A 1,3 kilométernél a norvégnál még négyen is gyorsabbak voltak, két finn, Kerttu Niskanen és Krista Pärmäkoski, valamint két orosz, Natalija Nyeprajeva és Tatjána Szorina,

3,6 kilométernél Niskanen és Johaug tizedre ugyanúgy állt, és Nyeprajeva is csak fél másodpercre volt leszakadva mögöttük. Az orosz láthatóan elfutotta az elejét, féltávnál már 5 másodperces hátrányban volt, majd még inkább leszakadt. Niskanen és Johaug között viszont nagyon kiélezett volt a küzdelem. 6,3 kilométernél a finn 11 másodperces előnyt szerzett, de Johaug jobban beosztotta az erejét, egy hosszabb emelkedőn lefaragott 10 másodpercet, Niskanennek 1,3 másodpercet kellett volna megtartania a hátralévő 1,4 kilométeren. Hiába küzdött a végsőkig, Johaug hajrája erősebb volt, Niskanen négy tizedmásodperccel kikapott.

Ilyen kis különbséget nagyon ritkán látni ebben a számban. A 2019-es vb-n például 12 másodperc volt az első és a második között, a 2017-esen több mint 40 másodperc, míg a legutóbbi olimpián, amikor klasszikusban futották a 10 kilométert 19 másodperc volt a differencia.

Kristina Pärmäkoski segít a célba beeső Kerttu Niskanennek – Fotó: Pierre-Philippe Marcou/AFP
Kristina Pärmäkoski segít a célba beeső Kerttu Niskanennek – Fotó: Pierre-Philippe Marcou/AFP

A harmadik helyen ekkor Pärmäkoski állt, ő az utolsó időmérő pontnál még 8 másodperccel vezetett Nyeprajeva előtt. Az orosz a hajrára összeszedte magát, szinte teljesen eltüntette a hátrányát, amikor a célba beesett, csak egy tizeddel volt lassabb.

A 98 fős mezőnyben utolsó előttiként indult Pónya Sára, aki Pekingben az egyetlen női sífutónk. Pónya nem a legjobb formájában érkezett, egy sérülésből tért vissza, majd az olimpia előtt nem sokkal a koronavírust is elkapta. Nagy elvárásokat nem lehetett vele szemben támasztani. Pónya 3,6 kilométerig az utolsó helyen állt, utána sikerült megelőznie egy görög sífutót, aki aztán mögötte is maradt, így a 97. lett. A győztestől 13 perccel lemaradva.

„Ahhoz képest, amin keresztülmentem az elmúlt pár hónapban, elégedett vagyok. Nagyon kemény verseny volt, de élveztem minden pillanatát. Többször elértem a határaimat. Sajnálom, hogy vége az olimpiámnak, gyorsan elszaladt ez a kevesebb mint egy hét. Remélem, a következő szezonomban nem lesz se betegség, se sérülés” – mondta Pónya az MTI-nek.

Eredmények:
1. Therese Johaug (Norvégia) 28:06,3 perc
2. Kerttu Niskanen (Finnország) 0.4,mp hátrány
3. Krista Pärmäkoski (Finnország) 31,5 mp h.
…97. Pónya Sára 13:07.3 p h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!