Norvég arannyal indult a pekingi olimpia, sífutójuk 12 évet várt erre a pillanatra

2022. február 5. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi téli olimpia első aranyérmét Therese Johaug nyerte női síatlonban. A norvég sífutó hiába az egyik legerősebb a mezőnyben, korábban sosem tudott egyéni bajnok lenni.

Johaug a karrierje során eddig minden lehetséges címet begyűjtött, Pekingbe 14 világbajnoki címmel és 79 világkupafutam-győzelemmel a háta mögött érkezett, hogy a dobogóiról most ne is beszéljünk. Olimpiai bajnoki címe is volt már, még 2010-ben lett első a norvég váltó tagjaként, az egyéni cím viszont még nagyon hiányzott neki, ha már ő a korszakot meghatározó távolsági síző.

2014-ben Szocsiban 30 kilométeren ezüstöt, 10 kilométeren bronzot szerzett, négy évvel később pedig nem volt esélye javítani, mert doppingolás – ő egy bőrére kent krémet okolt a pozitív mintáért – miatt éppen eltiltását töltötte. A visszatérése zökkenőmentes volt, az utóbbi években is ő dominálta a női mezőnyt. A pekingi síatlonnak is egyértelműen ő volt a legnagyobb esélyes.

A síatlon a sífutás vegyes száma, a versenyzők a táv első felét (7,5 km) klasszikus stílusban teljesítik, majd lécváltás után a maradék 7,5 kilométert korcsolyázó stílusban teszik meg. A pekingi olimpia pályáján meglehetősen barátságtalan körülmények, hideg és erős szél fogadta a versenyezőket, pedig a magaslati körülmények (körülbelül 1700 magasan van a pálya) és kemény emelkedők eleve sok nehézséget tartogattak.

Johaug végig aktívan versenyzett, már az elején felvállalta a tempó diktálását. Öt kilométer után már csak heten voltak elöl, Johaug mellett két svéd, Ebba Anderson és Frida Karlsson és két finn, Kerttu Niskanen és Krista Parmakoski, valamint az osztrák Teresa Stadlober és az orosz Natalia Nyeprajeva haladt. A korábban az esélyesek közé sorolt Jessica Diggins már jó félpercnyire leszakadt ekkor.

A norvég Therese Johaug nyerte a női síatlont a pekingi téli olimpián, már csak az egyéni arany hiányzott éremgyűjteményéből Fotó: Jewel Samad/AFP
A norvég Therese Johaug nyerte a női síatlont a pekingi téli olimpián, már csak az egyéni arany hiányzott éremgyűjteményéből Fotó: Jewel Samad/AFP

A norvég favorit nagyon kemény tempót diktált, és minden lehetőséget megpróbált kihasználni, hogy leszakítsa ellenfeleit. Az emelkedőn rendre tudott is pár másodperces előnyöket összehozni. A léccseréhez már egyedül érkezett, az akkor második Parmakoskira is két-három másodpercet vert.

A váltás után sem vett vissza Johaug, továbbra is nagyon kemény tempót diktált, és két kilométer alatt máris 20 másodperc előnyt gyűjtött össze. Gyakorlatilag eldöntötte a versenyt, még az is belefért neki, hogy siklás közben a síkötését igazgassa. A célegyenesig nagyon eltökélten haladt, csak ott mert először kiengedni. Így is fél percet vert mindenkire.

A második helyért viszont nagy csata bontakozott ki, a korábban leszakadó Nyeprajeva utolérte Andersont, Parmakoskit és Stadlobert, majd le is szakította finn és svéd ellenfelét. A hajrára már csak Stadlober maradt vele, de az oroszban több maradt, simán nyerte kettejük sprintjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!