Három szívgyógyszer nyoma is volt a doppinggal bukott Valijeva mintájában, de csak egy volt tiltott

2022. február 15. – 21:39

Három szívgyógyszer nyoma is volt a doppinggal bukott Valijeva mintájában, de csak egy volt tiltott
Kamila Valijeva a pekingi olimpián a rövidprogram közben – Fotó: Aleksandra Szmigiel / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva a meghallgatásán azt mondta, hogy nagyapja szívgyógyszere miatt lehetett pozitív a doppingmintája, azt viszont nem részletezték, hogy rossz gyógyszertárolás okozta a pozitív mintát, vagy Valijeva esetleg maga szedett be rossz tablettát.

A New York Times keddi cikke viszont újabb, szokatlan részleteket közölt az ügyben: a laphoz eljutott dokumentumok alapján összesen három szívgyógyszer nyomára bukkantak a decemberben levett, végül pozitívnak talált mintában, igaz, ebből csak egy, a trimetazidin számít tiltottnak. A dokumentumok hitelességét és valódiságát egy, a Valijeva meghallgatásán résztvevő személy is megerősítette – ezek alapján a stockholmi laboratóriumban két másik szívgyógyszer, a hipoxen és az L-karnatin jelenlétét is kimutatták, ezek viszont nem szerepelnek a tiltólistán.

Orosz és az olimpiai tisztviselők szerint a trimetazidin jelenléte Valieva szervezetében tévedés lehetett, de az, hogy egy élsportoló, különösen egy olyan fiatal sportoló mintájában, mint Valijeva, több anyagot találtak, egy prominens doppingellenes tisztviselő szerint rendkívül szokatlan, írja a lap. Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezetője szerint egy ilyen kombináció „az állóképesség növelésére, a fáradtság csökkentésére és az oxigénfelhasználás nagyobb hatékonyságának elősegítésére” szolgálhat.

A 2014 óta tiltott szernek számító trimetazidint egy december 25-én levett mintájában találták meg, ám Valijevát csak február 8-án értesítettek a pozitív doppingtesztről, ugyanakkor az oroszok fegyelmi bizottsága másnap már fel is mentette a műkorcsolyázót. A Nemzetközi Tesztelési Ügynökség nem hagyta annyiban a dolgot, fellebbezett az ítélet ellen, így a nemzetközi Sportdöntőbíróságnak kellett döntenie az ügyben. A CAS vasárnap hallgatta meg Valijevát és stábtagjait, majd hétfőn engedélyezték számára, hogy a csapatverseny után az egyéniben is elindulhasson az olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyelőre még várja a doppingminta B próbájának eredményét is, de azt már hétfőn jelezte a szervezet, hogy nincs lefutva az ügy, éppen ezért azokban a számokban, amelyekben Valijeva indult, nem tartanak éremátadókat. Valijeva a női műkorcsolya rövidprogramja után 82,16 ponttal vezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!