A doppingvétségen ért Valijeva könnyek közt fejezte be rövidprogramját, hibázott, de vezet

2022. február 15. – 15:30

A doppingvétségen ért Valijeva könnyek közt fejezte be rövidprogramját, hibázott, de vezet
Kamila Valijeva a pekingi olimpián a rövidprogram közben – Fotó: Manan Vatsyayana/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi téli olimpia keddi versenynapján rendezték a női műkorcsolya rövidprogramját, amelyikben jégre léphetett az orosz Kamila Valijeva. A 15 éves versenyző még december 25-én akadt fenn egy szentpétervári doppingellenőrzésen, de a stockholmi labor valamiért csak az olimpia ideje alatt hozta nyilvánosságra ezt.

Valijeva a csapatversenyben elkápráztatta a világot négyfordulatos ugrásaival, amit a nők között ő csinált elsőként. Az oroszok a csapatversenyt fölényesen megnyerték, de az aranyérmet azóta sem kapták meg a doppingeset miatt. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) úgy határozott, az orosz elindulhat, nem függesztik fel a versenyzési jogát. A versenyző vizeletében egy szívgyógyszer, a trimetazidin nyomaira bukkantak. Az oroszok azzal védekeztek a meghallgatáson, hogy a sportolónak nagyapja gyógyszere miatt lehetett pozitív a mintája.

Valijeva tripla Axellel kezdte a programját, ellépett belőle, de nem esett el. A többi ugrása jól sikerült, és amikor befejezte, nem tudta visszatartani a könnyeit. Csak akkor mosolygott, amikor lejött a jégről, és a pontszámait várta.

82,16

Ennyit kapott a produkciójáért, amivel azonnal a verseny élére ugrott. A másik orosz, Aleksandra Truszova leült az Axelből, így neki nem volt esélye az előzésre. A harmadik orosz, Anna Scserbakova szép ugrásokat mutatott be, remekül korcsolyázott, amiért a zsűri 80,20 ponttal díjazta, ezzel ő áll a második helyen. Scserbakovát is Eteri Tutberidze edző készíti fel, ahogy Valijevát is. A japán Sakamoto 79,8-cal fejezte be, ezzel ő várja a harmadik helyről a folytatást.

Akármilyen eredmény is születik a csütörtöki kűrben, Valijeva nem vehet át érmet, ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már előre kijelentette. A versenyzők közül néhányan azt sem értették, miért maradhatott egyáltalán versenyben, rá miért vonatkoznak másféle szabályok, mint a többiekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!