A 15 éves műkorcsolyázó szerint nagyapja szívgyógyszere miatt adott pozitív doppingmintát

2022. február 15. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva a meghallgatásán azt mondta, hogy nagyapja szívgyógyszere miatt lehetett pozitív a doppingmintája, írta a Reuters.

A téli olimpia úgy indult, hogy egyik legnagyobb sztárja a 15 éves Valijeva lesz, aki új szintre emelte a műkorcsolyázást, de az elmúlt hét inkább a körülötte kialakult doppingbotránytól hangos. A sportoló december 25-én levett mintájában egy stockholmi labor azt a trimetazidin nevű szert mutatta ki, amelyet eredetileg szívbetegségek kezelésére fejlesztettek ki, de mivel javítja a sejtanyagcserét, sportolók számára is van előnyös hatása. 2014 óta tiltott is a használata.

Kamila Valijeva pozitív doppingmintája ellenére korcsolyázhat az olimpián – Fotó: Nikolya Muratkin/Anadolu Agency/AFP
Kamila Valijeva pozitív doppingmintája ellenére korcsolyázhat az olimpián – Fotó: Nikolya Muratkin/Anadolu Agency/AFP

Valijevát február 8-án értesítettek a pozitív doppingtesztről, de az oroszok fegyelmi bizottsága másnap már fel is mentette a műkorcsolyázót. A Nemzetközi Tesztelési Ügynökség nem hagyta annyiban a dolgot, fellebbezett az ítélet ellen, így a nemzetközi Sportdöntőbíróságnak kellett döntenie az ügyben. A CAS vasárnap hallgatta meg Valijevát és stábtagjait, majd hétfőn engedélyezték számára, hogy a csapatverseny után az egyéniben is elindulhasson az olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fegyelmi bizottságának elnöke, Denis Oswald azt közölte, hogy Valijeva szerint egy a nagyapja által szedett szívgyógyszer miatt mutathatták ki nála a trimetazidint. Hogy ez rossz gyógyszertárolásból ered, vagy Valijeva maga szedett be rossz tablettát, azt nem részletezte.

A NOB egyelőre még várja a doppingminta B próbájának eredményét is, de azt már hétfőn jelezte a szervezet, hogy nincs lefutva az ügy, éppen ezért azokban a számokban, amelyekben Valijeva indult, nem tartanak éremátadókat.

Kedden a műkorcsolyázók rövid programjukat mutatják be, majd csütörtökön következik a kűrjük. Bár Valijeva azt mondta, hogy érzelmileg megviselték a történtek, egyértelműen ő a szám favoritja.

A műkorcsolyázó doppingügyéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!