Valijeva kisugárzása, ugrásai még egyszer lenyűgözhetik a világot, de aranyat nem kaphat

2022. február 15. – 05:02

Valijeva kisugárzása, ugrásai még egyszer lenyűgözhetik a világot, de aranyat nem kaphat
Kamila Valijeva egy moszkvai panelház oldalán – Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva neve mellett a trimetazidin nevű gyógyszer nevét is megismerte a világ az elmúlt napokban. A női verseny legnagyobb favoritját nem küldték haza az olimpiáról, de ha az övé is lesz a legmagasabb pontszám, aranyéremmel nem térhet haza Pekingből.

A 15 éves orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva megkapta a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) engedélyét hétfőn, és rajthoz állhat a keddi női egyéni versenyben, aminek először a rövid programját rendezik meg. Valijeva szereplését egyébként is hatalmas érdeklődés kísérné, mert a csapatversenyben elkápráztatta a két négyfordulatos ugrással a szurkolókat és a szakembereket is. És amikor a csapatversenyben szerepelt, még nem lehetett tudni, hogy van december 25-ről egy pozitív doppingmintája. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a csapatverseny aranyérmét ezért nem is adta át az oroszoknak, és a kedden kezdődő, majd csütörtökön befejeződő női versenyben sem lesz éremosztás a jelenlegi állás szerint, épp Valijeva miatt.

A NOB azt szerette volna, ha Valijeva nem áll rajthoz kedden, a CAS azonban ezt elutasította, olyan indoklással, hadd versenyezzen, helyrehozhatatlan kár érné a sportolót, ha nem állhatna rajthoz. A doppingügyet pedig majd kivizsgálják az arra illetékesek, és a jogászkodás majd elég, ha az olimpia után elkezdődik.

Valijeva gyakorlás közben, Pekingben készülhetett tovább – Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
Valijeva gyakorlás közben, Pekingben készülhetett tovább – Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Ha Valijeva lelkiállapotára semmilyen hatással nem lesz a mostani ügy, és nyerne, az nemcsak a tehetségét, hanem kivételes versenyzői nagyságát is igazolná. Az biztos, hogy neki sem kellemes csuklyában átmennie a sajtónak fenntartott zónán egy-egy edzése után.

„Biztos voltam benne, hogy engedélyezik az indulását, mert a CAS ebben az esetben csak sportolópárti lehet. Nem tehetett arról, hogy csailyen későn jelentették be, hogy fennakadt egy vizsgálaton. Mivel egy szívre ható gyógyszert, a trimetazidint azonosítottak nála, a CAS-nak ebben az esetben nem az volt a dolga, hogy megvizsgálja, miért szedte. Sok olyan esetet ismerünk, amikor orvosi engedéllyel lehet szedni ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert. Hogy neki volt-e megfelelő engedélye, arról nincsenek hírek. Hogy ezt az engedélyt az orvosok megfelelő időben nyújtották-e be, ezt fogja eldönteni majd egy alapos vizsgálat az olimpia után.

Ha az orvos hibázott, az persze nem segít Valijeván, mert ha hat hétnél hosszabb eltiltást kap, akkor abba már beleesik az olimpia, ily módon a csapatversenyben szerzett olimpiai aranya veszélyben lesz. Bár az is egy fogós és távlatokat nyitó kérdés, hogy mi lesz a többi orosz versenyzővel, megkaphatja-e az aranyukat, ha az egyik csapattag érintett, vagy mindenkit kizárnak”

– mondta a Telexnek a Magyar Antidopping Csoport vezetője, dr. Tiszeker Ágnes.

Azt egyelőre nem tudjuk, csak valószínűsíthetjük, hogy a helyszínen is vettek doppingmintát Valijevától, és az rendben volt-e. Amennyiben hathetes eltiltást kapna, az orosz bajnokságon szerzett első helye és az Európa-bajnokság aranyérme is ugrana, egyik sem összehasonlítható egy olimpiai első hely presztízsével.

Az oroszok a csapatversenyt egyébként 74 ponttal nyerték meg, a második helyezett Egyesült Államok 65 pontot gyűjtött. Ehhez az eredményhez Valijeva 20 ponttal járult hozzá. A csapatversenyben a győztes 10 pontot kap – a rövid programot és a kűrt külön pontozzák –, a második helyezett kilencet, a harmadik nyolcat, és így tovább. Aki a férfi versenyt nyeri, aki a jégtáncban a legjobb, az ugyancsak 10 ponttal gazdagodik.

A győztes orosz csapat, a kép bal szélén Valijeva – Fotó: KAZUKI WAKASUGI / Yomiuri / AFP
A győztes orosz csapat, a kép bal szélén Valijeva – Fotó: KAZUKI WAKASUGI / Yomiuri / AFP

A helyzetnek pikáns színezetet ad, hogy az orosz sportolókat fokozottan ellenőrzik, a nemzeti zászlójukat nem húzhatják fel egy győzelem után, a himnuszukat nem játszhatják el a korábbi tendenciózus doppingolás miatt; például azt már bizonyították, hogy a nyolc évvel ezelőtti szocsi olimpia orosz sikereiben a doppingolás jelentős szerepet játszott.

A trimetazidin a hormon- és anyagcsere-modulátorok csoportjába tartozik, és 2014 óta akár négyéves büntetéssel is lehet sújtani a használóját. Valijeva példájára könnyű ráhúzni: lám-lám, még a kevésbé doppingérzékeny műkorcsolyában, még egy 15 éves sportoló felkészítésében is közrejátszanak tiltott szerek. Mert a trimetazidinnek lehet szerepe egy 4 perces kűr végén az állóképesség javításában. A másik oldal eközben azt mondhatja, még szívbetegséggel küszködve is ilyen remek eredményeket ért el, ilyen korszakos ugrásokra képes. Egy orosz bobosnál négy éve ugyanezt a szert találták meg. Az édesanyja volt az orvosa, aki kiállt a nyilvánosság elé, elismerte a hibáját, de ettől még nyolc hónapos eltiltással büntették a lányát, és diszkvalifikálták a 11. helyről.

A korábbi kétszeres győztes (1984 és 1988) Katarina Witt nyíltan védelmébe vette Valijevát, mert mélyen megérintették az események, és tudatta, a szíve szakad meg. Szerinte Valijeva a kecsességével, a mozgásával elvarázsolta a világot. A művészi kisugárzásra nincs hatással a dopping – jelentette ki.

„Ez a botrány drámai törést jelenthet az ígéretesen induló karrierjében, és őszintén remélem, hogy lesznek mellette elegen, akik megvédik őt, hogy ne törjön meg a terhek alatt.”

Witt megnevezte azt is, kiket tart felelősnek: az edzőket és az orvosokat. Egy kiskorú sportoló ugyanis vakon hisz a felkészítőiben. A felelősöket Witt örökre eltiltaná. Ettől még Valijevát nem menthetik fel, ha nincs meg a megfelelő orvosi engedélye, ami az egész ügy kulcsa lesz hamarosan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!