Idén is három sprintfutam lesz a Forma–1-ben

2022. február 14. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is három sprintfutamos Forma–1-versenyhétvége rendezését javasolja a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma–1-es bizottsága. A tervek szerint ezeken a rövidtávú futamokon az első nyolc helyezett szerezne pontokat – írja az MTI.

Az FIA honlapján hétfőn közzétett közlemény szerint a testület idei első, londoni ülésén részt vett Mohammed ben Szulajem, a nemzetközi szövetség december 17-én megválasztott új elnöke is. A közlemény azt írja, hogy a bizottság áttekintette az előző idényben rendezett három sprintfutamos versenyhétvége tapasztalatait, és ez alapján azt javasolják, hogy 2022-ben is három ilyen hétvége legyen: az Emilia Romagna Nagydíjon, az Osztrák Nagydíjon, valamint a Brazil Nagydíjon.

Ugyanakkor változtatások is várhatók a sprintfutamokban:

  • A pénteki időmérő edzés megnyerése pole pozíciót érne a leggyorsabbnak a vasárnapi futamra.
  • A szombati sprintversenyen pedig nemcsak a dobogósok, hanem az első nyolc helyezett szerezhet világbajnoki pontokat 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 elosztásban.
  • A hivatalos elnevezés szintén megváltozhat, idén már nem sprintkvalifikáció, hanem csak sprint lenne a szombati rövidtávú verseny neve.

Ezenkívül a szervezet dubaji irányítója, Ben Szulajem „részletes párbeszédet vezényelt le” a tavalyi idényzáró Abu-dzabi Nagydíjon történtekkel kapcsolatban. A 2021-es szezonzáró futamon Max Verstappen úgy nyerte meg az egyéni világbajnoki címet, hogy az utolsó körben előzte meg a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont, de az ezt megelőző biztonsági autós fázisban hozott versenybírósági döntéseket a szurkolók és a szakértők egy része is kritizálta. A vb-címről döntő futamról ebben a cikkben írtunk bővebben.

„A felvetett kérdésekre adott bizottsági visszajelzések az elnöki elemzésbe épülnek majd be, az elnök pedig a következő napokban prezentálni fogja a strukturális változásokat és az akciótervet” – áll a közleményben.

 Sergio Pérez (Red Bull) a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon 2021. december 10-én – Fotó: ANDREA DIODATO / Andrea Diodato/NurPhoto
Sergio Pérez (Red Bull) a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon 2021. december 10-én – Fotó: ANDREA DIODATO / Andrea Diodato/NurPhoto

Az ülésen szó volt még a tavalyi Belga Nagydíjról is, amit lényegében elmosott az eső. Az ilyen esetekre szintén új protokollt javasoltak, ennek értelmében nem lehet világbajnoki pontokat kiosztani, ha a futamot vezető pilóta nem teljesített legalább két kört biztonsági autós és/vagy virtuális biztonsági autós szakasz nélkül.

A javaslat szerint ha legalább két kört, de a versenytáv kevesebb mint 25 százalékát teljesítette az élen álló, akkor az első öt helyezett kap vb-pontot 6, 4, 3, 2, 1 elosztásban. Ha a kényszerű leintésig a teljes táv több mint 25, de kevesebb mint 50 százalékát tudta le az első helyezett, akkor az első kilenc pozícióban záró pilóta szerez pontot 13, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1 elosztásban. Ha több mint 50, de kevesebb mint 75 százalék került teljesítésre a tervezett távból, akkor az első 10 kap pontot 19, 14, 12, 9, 8, 6, 5, 3, 2, 1 elosztásban.

A közlemény szerint a Forma–1-es bizottság ezen javaslatai akkor válnak véglegessé, ha az FIA Motorsport Világtanácsa elfogadja azokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!