Magyar bíró Liu Shaolin kizárásáról: Adható, de nem elegáns

Legfontosabb

2022. február 8. – 19:11

Magyar bíró Liu Shaolin kizárásáról: Adható, de nem elegáns
A későbbi győztes kínai Zsen eléri a magyar versenyzőt a célegyenesben, őt mégsem büntették – Fotó: Fred Lee / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Liu Shaolin Sándor hétfőn megnyerte a rövidpályás gyorskorcsolya 1000 méteres olimpiai döntőjét, de 3 perces videózás után végül sárga lappal kizárták, az indoklásban nem is egy, hanem két szabálytalanságot állapítottak meg vele szemben. Mindez azt jelenti, hogy nyolcadik sem lehetett, hanem diszkvalifikálták, noha az elődöntőt megnyerte. A magyar csapat óvott, de a várakozásoknak megfelelően elutasították. A négy éve a váltóval olimpiai bajnok Knoch Viktor szerint józan ésszel megmagyarázhatatlan az ítélet.

Kövér Balázs négy éve az olimpián bíráskodott, jelenleg is nemzetközi bíró, de az olimpiára nem utazott el. Őt kértük értékelésre, és azzal kezdte a Telexnek, hogy papíron non contact sport a short track, de ez nem igaz, és ezért van szükség a bírókra. Elöljáróban azt is tudatta, hogy sok szürkezónás eset van egy-egy versenyen, erre van a szabálykönyv, hogy ezeket lehessen fehérré vagy feketévé tenni. Emellett a versenybírónak joga van dönteni, be akar-e avatkozni drasztikusan a végkimenetelbe, vagy amennyire csak lehet, támogatja az előzéseket, amik a sportágat éltetik, míg a bírói ítéletek akár meg is ölhetik.

A legfontosabb megállapítása: Liu Shaolin kizárható, de nem elegáns, hogy ezt meg is tették.

Kövér azt mondta, ketté kell bontani a két esetet. Videón itt lehet visszanézni, ami történt.

A magyar versenyző előzése és élre állása, ami négy körrel a vége előtt történt, kifogásolható. A versenybíróknak van egy kódjuk erre, ez az S2, amit akkor kell alkalmazni, ha belülről kifelé haladt valaki, ahogy ezt Liu Shaolin megtette a kanyar előtt.

„Kívülről, magyar szívvel, magyar érzelmekkel, ez az ütközés nem tűnt olyan súlyúnak, hogy ilyen büntetést érdemeljen. Sokszori visszanézés és lassítás után viszont elmondható, hogy két méterrel az utolsó, a kanyar előtti első bója előtt Sanyi nem foglalta el a pozícióját. Ez a két méter fontos, erre odafigyelnek a bírók egy belső útmutatás szerint, noha nincs vonalzójuk, és nem mérik ki. Eddig a pontig az előzést be kell fejezni.

Ebben a sportágban főszabály, hogy aki hátulról jön, és előzni készül, annak kell jobban figyelnie, a szabályok azt védik, aki elöl halad. A támadónak kell viselnie a felelősséget. Találkoztak, de a kínai Zsen Ce-vej lendülete ettől még nem törik meg, a kontakt nem volt hatással érdemben a verseny további alakulására. Erre az ütközésre az elődöntőben, könnyen lehet, hogy rájátszik a szenvedő fél, mert az az érdeke, hogy ő továbbmenjen, míg a vétkest ki lehessen zárni.

Nem sportszerű, de elképzelhető. Mivel ez az említett két méter nem kerítés vagy fal a szabályokban, el lehet tekinteni tőle. Ha vegytisztán a szabályok szellemiségét nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy a támadó pozícióban lévő Liu Shaolint ki lehetett szedni a versenyből. De nem volt elegáns.”

Kövér szerint, ha ez az eset két tetszőleges nemzet között történik meg, korántsem biztos, hogy ez az ítélet születik. A kínaiak hazai pályán versenyeznek, mi pedig magyar lélekkel gondolkodunk, ezért is nehéz a helyzet utólagos racionális megítélése is. Hogy a bíró az adott versenynapon milyen standardok szerint ítélkezett, az megint más kérdés. Mert a következetesség azt kívánja, ha az első negyeddöntőben hasonló szigorúsággal ítélt, akkor tartania kellett ehhez magát a döntőben is. Neki pár perce volt, a verseny hevében kellett döntést hoznia, nekünk napjaink vannak az értékelésre. A jelenlegi bíró volt egyébként a négy évvel ezelőtti történelmi váltógyőzelemkor is a főbíró.

A verseny aztán természetesen folytatódott, az utolsó méterek pedig, amikor már Liu Shaolin haladt az élen, a kínainak kellett megfontolnia, milyen kockázatos előzésbe megy bele, mert akkor a szabályok már a magyart védték. Zsen megindította az előzést, Liu Shaolin ugyan bal kézzel, ösztönösen mozdult felé, de nem érte el, míg Zsen két kézzel is megérintette a magyart.

„Ebben a helyzetben van hiányérzetem. Egy kézzel lehet valaki felé kapni, reflexből, kettővel nem, akkor már megvan a szándék, akaratlanul nincs ilyen.

Annak az ítéletnek, hogy Zsent ezek után nem zárták ki, rossz üzenete van az egész sportágra nézve. A kizárás viszont ez esetben elmaradt. Olyan döntés, hogy mindkettőt kizárják, emészthetőbb. Még akkor is, ha ebben az esetben az a Lin győzött volna, aki viszonylag keveset tett a sikerért. Olyan döntés, hogy az utolsó métereken történt esetért egyiket sem büntetik, helyén való. Sanyi egyedüli kizárása viszont túl sok.”

Kövér úgy látja, hogy szívet melengető volt a magyar versenyző reakciója, hogy majdnem olimpiai bajnok lett, noha megérteni is nehéz, milyen érzelmek voltak benne egy ilyen finálé után. Most csak majdnem lett olimpiai bajnok, ahogy írta, de Kövér szerint biztosan lesz olyan olimpiai futam, ami után ténylegesen az lesz.

Kitértünk arra is, hogy az elődöntőben a koreai Hwang kizárása is vitatható, amikor mindkét kínait egy manőverrel megelőzte. Akkor az S6-os kód alapján büntettek, amit Kövér erősen véleményesnek nevezett, és egyébként a koreaiak is erősen háborogtak emiatt, és a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé akarják vinni az ügyet.

„Abban bízhatunk, hogy már szerdán jön egy olyan ítélet, ami nekünk adható” – összegzett a magyar versenybíró. Szerdán 1500 méteren versenyeznek a mieink, akkor, a leghosszabb távon győztest is hirdetnek, a győztesnek a negyeddöntőt, az elődöntőt és persze a döntőt is sikerrel kell vennie. Pénteken kerül sor a váltó elődöntőjére, a magyarok Koreával, Hollandiával és Olaszországgal vannak azonos futamban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!