Videón Liu Shaolin kizárása és Shaoang olimpiai bronzérme

2022. február 7. – 15:34

Videón Liu Shaolin kizárása és Shaoang olimpiai bronzérme
Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres döntője után – Fotó: Toby Melville / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Megszületett a második magyar érem a pekingi téli olimpián, de ami eredetileg arany volt, az végül bronzérem lett a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók ezerméteres döntője után – az eredetileg győztes Liu Shaolin Sándort kizárták egy, a visszajátszások alapján kielemzett eset után, így elvesztette az aranyát, a kizárásával viszont öccse, Liu Shaoang felfért a dobogó harmadik fokára.

Mivel egy olimpiai döntőről beszélünk, értelemszerűen hatalmas volt a feszültség, amit csak tetézett, hogy a két Liu ellenfele három kínai volt a pekingi döntőben, illetve az, hogy a döntőt első próbálkozásra meg kellett szakítani, mert eltört az egyik sportoló pengéje, amiből kisebb darabok a jégre kerültek.

Az 1000 méter újraindított döntőjében az idősebbik Liu és a kínai Zsen Ce-vej óriási csatában volt az olimpiai aranyért az utolsó körökben, a célvonal előtt centiméterek választották el őket, így volt is nagy küzdelem kettejük között a célvonal előtt.

A kínai a belső ívre törve próbált meg elmenni Liu Shaolin mellett, majd a célvonalon átérve Liu el is esett a nagy helyezkedésben, ám mivel a korcsolyája előrébb volt, mint a kínaié, ekkor joggal hitte azt az egész országgal együtt, hogy olimpiai bajnok lett. Csakhogy ahogy ilyenkor lenni szokás, a bírók végigvették a döntő minden eseményét, és végül bő két perc videózás után azt hozták ki, hogy ez az eset rendben volt, ám az előzése nem volt megfelelő, összeért ugyanis a teste a kínaiéval, így kizárták.

Az előzés, ami a bírók szerint Liu Shaolin Sándor olimpiai aranyába került, 55 másodperc után következik, az utolsó méterek izgalmai pedig 1:35 után jönnek, majd a két említett eset ismétlése is látható.

A korábbi olimpikon Heidum Bernadett az M4-en felháborítónak nevezte a döntést, azt mondta, hogy ha nem Kínában rendeznék az idei olimpiát, és nem kínai versenyző lett volna az, akivel összeért a Liu Shaolin, akkor most Magyarországnak történelmi olimpiai bajnoka lenne egyéniben.

A döntőben korábban lemaradó Liu Shaoang eredetileg negyedik lett, majd testvére kizárásával lett bronzérmes. Az aranyérmes a kínai Zsen Ce-vej lett, az ezüstöt honfitársa, Li Ven-lung szerezte meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!