Liu Shaolin Sándor: A nap, amikor majdnem egyéni olimpiai bajnok lettem

2022. február 7. – 19:39

Liu Shaolin Sándor: A nap, amikor majdnem egyéni olimpiai bajnok lettem
Liu Shaolin Sándor és Zsen Ce-vej az 1000 méteres olimpiai döntőben – Fotó: Manan VATSYAYANA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai aranyéremtől megfosztott rövid pályás magyar gyorskorcsolyázó, Liu Shaolin Sándor az Instagram-oldalán üzent a követőinek a férfi ezer méter döntője után. Azt írta:

„A nap, amikor majdnem egyéni olimpiai bajnok lettem. Edzettem, szenvedtem mentálisan és fizikálisan egyaránt az elmúlt négy évben, sőt, mióta 2005-ben elkezdtem korcsolyázni. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam hozni azt az eredményt, amit mindannyian akartatok.

Nehéz nap volt, mindent kiadtam magamból, nem tudnék semmit sem másképp csinálni. A rövid pályás gyorskorcsolya egy gyönyörű sportág, amit imádok. Gratulálok a barátomnak, Zsen Ce-vejnek. Még keményebben és még okosabban fogok edzeni.”

Bár Liu Shaolin elsőként ért át a célvonalon, a több percig tartó videózás után a bírók szabálytalannak látták őt, és elvették az első helyét. Így kettős kínai győzelem született, a dobogó harmadik fokára pedig Liu Shaolin öccse, Liu Shaoang állhatott föl. Bánhidi Ákos, a magyar gyorskorisok edzője megóvta a döntést. „Nem tartjuk igazságosnak, ami történt, ezért hivatalosan is óvunk. Egy aranyérmet vettek le Liu Shaolin nyakából, ezt nem könnyű megemészteni. Így testvére sem tud örülni a bronzéremnek. Úgy érezzük, picit lejt a hazai pálya” – mondta.

A négy évvel ezelőtti, pjongcsangi téli olimpián a Liu Shaolinnal és Liu Shaoanggal felálló magyar váltó Magyarország első téli olimpiai aranyérmét nyerte. Az akkori váltónak tagja volt az azóta már visszavonult Knoch Viktor, aki a Telexnek azt nyilatkozta: józan ésszel megmagyarázhatatlan Liu Shaolin mostani kizárása. Knoch úgy látja, hogy rossz döntést hozott a zsűri, ezen az óvás nem fog változtatni, az eredmény nem módosul, a pénzt pedig elteszik a fiókba.

A pekingi téli olimpia harmadik versenynapja után a magyar csapat így két bronzéremmel az éremtáblázat 17. helyén áll. A mostani az első olyan téli olimpia, ahol a magyar sportolók egynél több érmet nyertek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!