A Magyar táncok dallamaira vonultak be a magyarok a pekingi téli olimpiára

2022. február 4. – 14:58

A Magyar táncok dallamaira vonultak be a magyarok a pekingi téli olimpiára
A magyar küldöttség bevonulása a pekingi Madárfészek stadionba – Fotó: Manan Vatsyayana/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint péntek délután egy órától tartották a XXIV. téli olimpia megnyitóünnepségét, háromezer gyerek lépett fel. Szombaton már érmekért küzdenek a versenyzők Pekingben.

Először fordul elő, hogy egy város nyári és téli olimpiának adhat otthont: Pekingben 2008-ban nyári olimpiát rendeztek, 2022-ben pedig télit. A hét évvel ezelőtti helyszínválasztó szavazáson a kínai főváros 44-40-re verte Almatit. Ez volt az az olimpia, amelyiktől nagyon sok európai város (Oslo, Stockholm, Krakkó) visszalépett, a kazahoknál lett volna természetes hó, kampányoltak is ezzel, de nem tudták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) meggyőzni arról, hogy jobb helyen lesz náluk ez az esemény. A kínaiak a Vízkockát, ahol az úszóversenyeket rendezték 2008-ban, most a curlingversenyekre alakították át. Ahol a röplabda volt, most a gyorskorcsolya döntőit rendezik.

Az ünnepség és a bevonulás ezúttal is a Madárfészek stadionban volt, mint 2008 augusztusban, de most a járvány miatt előzetesen sem számolhattunk olyan grandiózus jelenetekkel, mint 14 éve, amikor a stadion tetején futott az olimpiai bajnok tornász, Li Ning. Akkor 2008 táncos lépett fel, a visszaszámlálást dobosok végezték. Most sokkal puritánabb jeleneteket láthattunk.

A stadion küzdőterét egy 10 ezer négyzetméternél is nagyobb ledpályává varázsolták át erre az alkalomra, az öt karika egy jégtéglából emelkedett ki, majd alatta az üdvözlöm felirat magyarul is megjelent, és még vagy 30 nemzet olvashatta anyanyelvén a köszöntést.

Előtte egy kínai iskolás trombitálta el Az anyaföldem és én, nem hivatalos himnuszt, miközben a kínai zászlót 56 népcsoport képviselője juttatta el kézről kézre adva a hivatalos zászlófelvonásig, amikor már az ország hivatalos himnuszát hallhattuk. A kínai elnök Hszi Csin-ping is természetesen énekelte, akiről úgy hírlik, hogy beleszólt abba is, milyenek legyenek a kabalafigurák.

A Madárfészek stadion a megnyitón – Fotó: FRANCOIS-XAVIER MARIT / AFP
A Madárfészek stadion a megnyitón – Fotó: FRANCOIS-XAVIER MARIT / AFP

A stadionba a nézők meghívásos alapon juthattak csak be, akik önként vállalt karanténban 21 napon át negatív tesztet adtak. Pár ezren lehettek csak. Attól, hogy a kínai új év február elsején indult, és meglehetősen hideg volt a városban (mínusz 7), a tavasz feliratot angolul lőtték a stadion fölé.

A felvonulás

Elsőként a görögök vonultak be, az ország nevét egy kristályos, hatágú hópihére írták, ami a játékok emblémája is egyben. A tajvaniak és a hongkongiak megjelenésekor felhördült a stadion.

A magyar küldöttség a harmincnegyediknek vonult be Irán után és Izland előtt. A magyar zászlót két alpesi síelő: Kékesi Márton és Tóth Zita vitte közösen. Mivel a rövid pályás gyorskorcsolyázók már szombaton versenyeznek, nem vállalták a procedúrát. Amikor a magyar zászló megjelent, Brahms Magyar táncainak dallamai csendültek fel. Összesen 14 magyar szerzett kvótát az olimpiára, a szintén az alpesi síben szereplő Szőllős Noah ugyan Magyarországon született, ő az izraeli zászlót vitte.

  • 19 klasszikus zeneszám feldolgozása alatt vonultak a csapatok, Verditől hallhattuk a Traviatát és Aida bevonulási indulóját. A Varázsfuvola és a Diótörő taktusait is felismerhettük.

„Minden kedves kínai barátunknak boldog új évet kívánunk” – így indította beszédét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a német Thomas Bach. Együtt érez mindenkivel, akinek az olimpiai álmát a járvány vette el. Az olimpiai színpad készen áll, jelentette ki.

„Az olimpia küldetése, hogy a békés versengés jegyben összehozza a világot. Hidakat építeni és falakat, a sokszínűségben egyesíteni az emberiséget. Kérem a világ vezetőit, adjanak esélyt a békének. Kedves sportolók, szurkolunk nektek!”

Ezek után felkérte Hszi Csin-pinget, hogy nyissa meg a játékokat, ő pedig ezt megtette.

Klasszikus olimpiai láng a fenntarthatóság jegyében most nem lesz, hanem az olimpiai fáklyát helyezték bele – két kevésbé ismert, 21 éves kínai sportoló – a hatágú hópihébe. Aztán jött egy olimpiai öt karikát formázó tűzijáték.

A hatágú hópihe közepén az olimpia lángot helyettesítő fáklya – Fotó: BEN STANSALL
A hatágú hópihe közepén az olimpia lángot helyettesítő fáklya – Fotó: BEN STANSALL
A két 21 éves kínai olimpikon behelyezi a fáklyát a hatágú hópihébe – Fotó: BEN STANSALL / AFP
A két 21 éves kínai olimpikon behelyezi a fáklyát a hatágú hópihébe – Fotó: BEN STANSALL / AFP

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!