Lamela zseniális gólja kapta meg a Puskás-díjat

2022. január 17. – 20:59

Lamela zseniális gólja kapta meg a Puskás-díjat
Fotó: JULIAN FINNEY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő este Zürichben rendezték a FIFA éves díjkiosztó gáláját, ahol a tavalyi év legjobbjait díjazták. Kilenc kategóriában hirdettek győzteseket.

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt bejelentés az Év Játékosa díj volt, hiszen a tavaly novemberi Aranylabdát elnyerő Lionel Messi győzelme után sokan a csalódottságuknak adtak hangot Robert Lewandowski második helyezése miatt. Ezúttal az Aranylabda-szavazáson hetedik helyet elért liverpooli klasszis, Mohamed Szalah volt a harmadik vetélytárs. A győztes most a Bayern München sztárja, a lengyel Robert Lewandowski lett, aki 41 góllal német gólkirályi címet szerzett tavaly, megnyerte a német bajnokságot és a klubvilágbajnokságot is. Az év második felében is bámulatosan teljesített, megdöntötte Gerd Müller egy naptári évben szerzett góljainak számát, ebben a szezonban pedig 27 fellépésén 34 gólt szerzett már, ez a legjobb mutató a topbajnokságokat figyelembe véve.

A Puskás Ferencről 2009-ben elnevezett Puskás-díjért ebben az évben az argentin Erik Lamela Arsenal elleni, rabonamozdulattal szerzett találata, a cseh Patrik Schick Európa-bajnokságon szerzett, a félpályáról kapuba ívelt gólja és az iráni Mehdi Taremi Chelsea elleni ollózós gólja versengett. A FIFA tíz jelöltje közül a szervezet honlapján szavazással választhatták ki a három legszebb találatot a szavazók, a végső sorrendről pedig egy szakmai testület, a FIFA-legendák döntöttek. A tavalyi év legszebb találatáért járó elismerést végül Erik Lamelának, a Sevilla középpályásának ítélték oda.

A France Football novemberi gáláján az olasz válogatott és a Paris Saint-Germain játékosa, Gianluigi Donnarumma végzett az élen a kapusok versenyében, a FIFA-nál most a győzelmet a szenegáli Edouard Mendy szerezte meg.

A nőknél novemberben még a Barcelona sztárját, Alexia Putellast koronázták meg, így most sem hiányozhatott a jelöltek közül, neki Sam Kerr, a Chelsea ausztrál játékosa és saját csapattársa, Jenni Hermoso volt az ellenfele a FIFA-szavazáson, de ezt a díjat is Alexia Putellas vihette haza. A legjobb edzők között ugyancsak három jelöltre lehetett a voksokat leadni. Pep Guardiola a Manchester City trénereként nyert ismét angol bajnoki címet csapatával, megszerezte sorozatban negyedik angol ligakupa-győzelmét is, és bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. A Chelsea német mestere, Thomas Tuchel fél év alatt kovácsolt BL-győztes csapatot az addig bukdácsoló londoni klubból, Roberto Mancini pedig Eb-győzelemig vezette az olasz válogatottat. Végül Thomas Tuchel került ki győztesként, aki Lőw Zsolttal az oldalán visszaemelte a londoni klubot a világ legjobb csapatai közé.

A tavalyi év legjobb női edzője, a Chelsea FC-t irányító Emma Hayes lett, a legjobb női kapus a chilei Christiane Endler, a legjobb szurkolótábornak járó díjat a dán és finn szimpatizánsok kapták együttesen az Európa-bajnokságon mutatott együttérzésükért, egységes fellépésükért és kiállásukért, melyet Christian Eriksen szomorú eseténél tanúsítottak. A FIFA fair play díjasai a dán válogatott és orvosi csapata lettek, akik együttesen mentették meg Eriksen életét.

Az év csapatát Arsene Wenger és Lothar Matthäus ismertette, a legjobbak között Donnarumma, Ruben Dias, Bonucci, Alaba, Jorginho, Kanté, De Bruyne, Ronaldo, Haaland, Lewandowski és Messi kapott helyet. Cristiano Ronaldo pedig személyesen vehette át azt a különdíjat, melyet a FIFA Gianni Infantino elnök által a valaha élt legeredményesebb válogatott játékosának adott át. Cristiano Ronaldo 184 válogatott fellépésén 115 gólt szerzett ez idáig. A FIFA életműdíját Christine Sinclaire kapta, aki 187 válogatottbeli találatával minden idők legeredményesebb női játékosa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!