A szlovák szervezők szerint a bizottságuk elnöke sose mondott olyat, hogy baj lenne a kézi-Eb magyar szervezésével

2022. január 15. – 11:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés – 14:50:

A kézilabda-Eb szervezői egy közleményben azt írták, hogy a szlovák média olyan mondatokat tulajdonítottak a szlovák szervezőbizottság elnökének, amik soha sem hangzottak el – áll a férfi kézilabda Európa-bajnokság szlovák Szervező Bizottsága közleményében, amit emailben küldtek el a Telexnek.

„A két szervező bizottság a kezdetektől közösen, nagy együttműködésben dolgozik az Európa-bajnokság sikeréért, a szlovákiai szervezők az elmúlt hónapokban és az Eb ideje alatt is számos segítséget kaptak a magyar féltől”

– írják.

Péntek délelőtt a szlovák állami hírügynökségre, a TASR-ra hivatkozva jelent meg egy hír, ami szerint a szlovák szervezőbizottság elnöke azt mondta, hogy a magyar szervezők nem vigyáznak eléggé a sportolók és a szurkolók egészségére. Míg a nyitómeccsen 20 ezren szurkoltak a budapesti MVM Dome-ban, addig a szlovákok sokáig még a 25 százalékos kapacitásban sem voltak biztosak.

Az eredeti, téves közlemény szerint társszervezőknek meg is volt a véleménye a magyar rendezésről – egészen pontosan az, hogy a vírus szempontjából nagy kockázatot jelentenek a teltházas meccsek. Legalábbis ez állt egy interjúban, amit elvileg Martin Simonides, a szlovák szervezőbizottság elnöke adott a TASR-nak, és amit a 24.hu után a Telex is átvett.

„Az utolsó pillanatig vártuk az információkat, ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az illetékeseknek és a szlovák kormánynak, hogy lehetővé tették a 25 százalékot”

– mondta a TASR szerint Simonides.

Az eredeti közlés szerint a magyar szervezésű meccseket viszont kockázatosnak tartotta, főleg, mivel sok képen és videón is úgy látszik, mintha nem minden néző vette volna komolyan a kötelező maszkhasználatot.

„Ott sokkal nagyobb baj van, mint nálunk. Mi törődünk a játékosok és a nézők biztonságával, mindent megteszünk ennek érdekében”

– idézte a TASR a bizottság elnökét.

A szervezők közleménye szerint ez nem igaz, ilyen nem hangzott el.

Nem Simonides lett volna az első, aki kritizálta a hazai szervezést. Francia játékosok azon akadtak ki, hogy míg ők kénytelenek voltak a családjuktól távol, elkülönítve tölteni a karácsonyt és a szilvesztert, hogy ne fertőződjenek meg az Eb előtt, addig maszknélküli vendégekkel kellett együtt enniük a magyarországi szállásukon. Végül két nap után elérték, hogy legalább külön ehessenek.

A szerb válogatott spanyol szövetségi kapitánya, Toni Gerona is panaszkodott a szervezésre. Azt kifogásolta, hogy a szállodavendégek maszk nélkül járkálnak a folyosón, és megemlítette, hogy csúsznak a tesztelések, és még nem minden csapatot teszteltek le. Szerinte ennek az eredménye, hogy néhány játékos el is kapta a koronavírust.

A montenegróiak csapatkapitánya, Vasko Sevaljevic szégyennek nevezte a szervezést, mert egy másik szállodába kellett átmennie a csapatának, ahol nem készültek fel a fogadásukra. A költözést az előzte meg, hogy három játékosnak is pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) közleményben reagált a francia és a szerb válogatott kifogásaira. Azt írják, az Eb-t az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előírásainak betartásával, velük közösen szervezik. Azt írták, hogy értetlenül álltak a panaszok előtt.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón azt mondta, hogy bántó volt a franciák panaszának hangvétele, és a kormány szokatlannak tartja, hogy valaki eljön vendégként egy ilyen sporteseményre, majd a szervezésre panaszkodik. Gulyás úgy fogalmazott, hogy „gyarmattartó arroganciával” viselkedtek a francia kézisek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!