Djoković azt állítja, hogy az ausztrál belügyminisztérium korábban karanténmentes beutazást garantált neki

2022. január 8. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Egy újabb fejezettel gyarapodott a Novak Djoković ausztráliai beutazásáról szóló sztori. A teniszező most azt állítja, hogy korábban Ausztrália szövetségi kormányának belügyminisztériuma azt közölte vele, hogy a kötelező karantén letöltése nélkül léphet be az országba.

A Skynews azt adta hírül, hogy Djoković benyújtotta a bírósághoz azokat a dokumentumokat amelyek bizonyítják, hogy a belügyminisztérium január 1-jén azt írta levelében a teniszezőnek, hogy beutazási kérelmét elbírálták, és megfelel a karanténmentes beutazás feltételeinek.

Djoković november 18-án kapta meg vízumot, december 16-án pedig orvosi mentességi igazolást kapott (eredetileg két oltást írnak elő az ausztrál szabályok) Covid-fertőzöttsége miatt. A most hivatkozott dokumentumok állítólag azt is bizonyítják, hogy a vízumát nem kötötték oltottsági státuszához.

A torna szervezői és Victoria állam a versenyzőket korábban arról értesítette, hogy a hat hónapon belül történt Covid-fertőzések mentességet jelentenek az oltás és karantén alól, de a szövetségi kormány mindezt felülírta.

A Djoković-sztori röviden

  • Az Australian Open címvédője korábban oltásellenes kijelentéseket tett, és nem foglalt állást egyértelműen abban, hogy vállal-e két oltást a torna érdekében, vagy hajlandó-e oltási státuszáról nyilatkozni.
  • Január elején derült ki, hogy két orvosi bizottságtól is mentességet kapott az induláshoz. Igényléséről névtelenül, egészségügyi adatok alapján döntöttek.
  • A teniszező szerdán érkezett Melbourne-be, ahol állítólag nem tudta megfelelően igazolni azt, hogy mentességet érdemelne. A határőrség hivatalosan nem is léptette be az országba, azóta egy menekültszállón várakozik, ami előtt szimpátia- és ellentüntetések is zajlanak.
  • Sokáig csak találgatás volt, hogy korábbi fertőzése miatt igényelt mentességet, de szombaton ügyvédei már arról beszéltek, hogy december 16-án már koronavírus pozitív volt a játékos, azért nem oltatta be magát.. Ezt viszont gyengíti, hogy Djoković nem úgy viselkedett, mint aki fertőzött, több nyilvános szereplése is volt közvetlenül ekkor.

A politikai felhangoktól sem mentes Djoković-szappanoperát ebben a cikkünkben foglaltuk össze bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!