George Russell lesz Lewis Hamilton csapattársa 2022-től

2021. szeptember 7. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

George Russell, a Williams 23 éves brit pilótája lesz Lewis Hamilton csapattársa a következő szezontól, jelentette be a Mercedes F1-es csapata.

Russell 2017-ben csatlakozott a Mercedes junior programjához, abban az évben megnyerte a GP3-at, egy évvel később pedig a Forma–2-t is, Lando Norrist és Alex Albont megelőzve. 2019-ben mutatkozott be a Forma–1-ben a Williams színeiben, ám a gyenge autó miatt az utolsó helyen végzett első szezonjában.

A fiatal brit nem jövőre fog először Mercedest vezetni, több alkalommal is tesztelt velük az elmúlt években, 2020 végén, a Szahíri Nagydíjon pedig versenyen is vezette a világbajnok csapat autóját, ugyanis ő ugrott be a koronavírusos Lewis Hamilton helyére. Itt szerezte meg első Forma–1-es pontjait is. Az időmérőn rögtön második helyre kvalifikálta magát, a rajt után pedig az élre is állt, azonban egy peches kerékcsere és egy defekt miatt végül csak a kilencedik helyen ért célba.

Russell másfél héttel ezelőtt, a Belga Nagydíjon szerezte meg első dobogós helyezését. Az időmérőn óriási bravúrral a második helyre hozta be a mezőny egyik leglassabb autójának számító Williamst, a pozíciót pedig a versenyen is sikerült megőriznie, ugyanis a nagy eső miatt végül csak a Safety Car mögött futottak néhány kört a versenyzők.

„Személyesen és szakmailag is különleges nap ez számomra, de vegyes érzelmekkel teli is. Izgatott vagyok, hogy jövőre a Mercedeshez csatlakozom, ami hatalmas előrelépés a karrieremben, de ez azt is jelenti, hogy búcsút kell vennem a csapattársaimtól és barátaimtól a Williamsnél” – nyilatkozta Russell a Mercedes honlapjának.

„Ez egy hatalmas lehetőség, amit két kézzel akarok megragadni. De nincsenek illúzióim a kihívás nagyságát illetően; ez egy meredek tanulási folyamat lesz. Valtteri magasra tette a lécet” – fogalmazott a brit. „Gokartos korom óta felnézek Lewisra, és a lehetőség, hogy olyasvalakitől tanulhatok, aki a pályán és azon kívül is példaképpé vált, csak előnyömre válhat versenyzőként és emberként is”.

A Mercedes hétfőn jelentette be, hogy négy év után távozik a csapattól Valtteri Bottas. A kilencszeres nagydíjgyőztes finn az Alfa Romeóhoz írt alá, ahol a szezon végén visszavonuló Kimi Räikkönen helyére érkezik.

Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője azt nyilatkozta, nem volt könnyű folyamat vagy egyszerű döntés számukra Lewis Hamilton jövőévi csapattársának kiválasztása, ugyanis „Valtteri [Bottas] fantasztikus munkát végzett az elmúlt öt szezonban”, azonban nagyon örül, hogy csatlakozott hozzájuk a brit tehetség, aki sokat fejlődhet majd Hamilton mellett.

Nem ez volt az egyetlen bejelentés kedden, reggel az AlphaTauri közölte, hogy jövőre is a Pierre Gasly – Cunoda Juki (Yuki Tsunoda) párossal vágnak neki az idénynek. A Russell után felszabaduló williamses ülésre a Red Bull által idén tesztpilótává lefokozott Alex Albon vagy az Forma–2 2019-es és a Forma–E 2021-es bajnoka, a Mercedes által protezsált Nyck de Vries lehet a befutó. Az sem elképzelhetetlen, hogy végül mindkettejük ott lehet a jövőévi rajtrácson, ugyanis az alfás Antonio Giovinazzinak és a williamses Nicholas Latifinek sincs még szerződése a következő szezonra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!