Lecseréli Lewis Hamilton csapattársát a Mercedes

2021. szeptember 6. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája a következő szezonban már az Alfa Romeo színeiben versenyez majd, jelentette be hinwilli alakulat.

A világbajnoki pontverseny harmadik helyén álló pilóta több évre szóló szerződést írt alá az Alfa Romeóval. A kilencszeres nagydíjgyőztes finn 2022-ben csatlakozik majd a csapathoz, a visszavonulását múlt szerdán bejelentő Kimi Räikkönen helyén.

Bottas 2013-ban debütált a Forma-1-ben a Williamsszel, majd Nico Rosberg visszavonulása után Lewis Hamilton csapattársa lett a Mercedesnél, amelyet az akkori menedzsere, Toto Wolff irányít. Az elmúlt négy szezonban négy konstruktőri címet gyűjtött be a német gárdával. Emellett kilenc győzelem, 17 pole pozíció és 63 dobogó áll a neve mellett. 2019-ben és 2020-ban is világbajnoki második lett Hamilton mögött.

A finn versenyző a bejelentést követően új csapata honlapjának azt nyilatkozta, „az Alfa Romeo egy olyan márka, amelyet nem kell bemutatni, nagyszerű oldalakat írtak a Forma-1 történelemkönyvébe, és megtiszteltetés lesz ezt a márkát képviselni. A hinwili beállításokban rejlő potenciál egyértelmű, és örömmel tölt el a lehetőség, hogy segíthetek a csapatot feljebb vinni a rajtrácson, különösen a 2022-es szabályváltoztatások miatt, amelyek lehetőséget adnak a csapatnak arra, hogy ugrásszerű teljesítménynövekedést érjen el”.

„Hálás vagyok a csapat belém vetett bizalmáért, és alig várom, hogy megháláljam a bizalmat: Ugyanolyan éhes vagyok, mint valaha, hogy eredményekért, és amikor eljön az idő, győzelmekért versenyezzek.”

Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnök úgy fogalmazott, Bottas a megfelelő pilóta ahhoz, hogy segítsen a csapatnak előrébb lépni a mezőnyben. A korábban Sauber néven versenyző csapat az elmúlt két szezonban egyaránt a nyolcadik helyen végzett. Vasseur és Bottas nem először fognak együtt dolgozni, a francia csapatfőnök alapította ugyanis az ART istállót, akikkel 2011-ben Bottas megnyerte a GP3 utánpótlásszériát.

„Nagyon büszke vagyok mindarra, amit együtt elértünk a Mercedesnél töltött időm alatt – és ennek még nincs vége, hiszen előttünk áll az eddigi legnagyobb kihívás, hogy megpróbáljuk megszerezni a nyolcadik konstruktőri bajnoki címünket” – kommentálta a finn versenyző a Mercedes honlapjának az Alfa Romeóhoz való átigazolásának hírét.

„Kiváltság és nagyszerű sportszakmai kihívás volt Lewisszal együtt dolgozni, és a kapcsolatunk harmóniája nagy szerepet játszott abban, hogy csapattársként megnyertük a konstruktőri bajnokságot” – tette hozzá Bottas.

A finn helyére a Mercedeshez minden bizonnyal a 23 éves brit George Russell érkezik majd a Williamstől. A bejelentésre sajtóinformációk szerint még ezen a héten sor kerülhet. Russell ülésére a Red Bull által idén tesztpilótává lefokozott Alex Albon vagy az Forma–2 2019-es és a Forma–E 2021-es bajnoka, a Mercedes által protezsált Nyck de Vries lehet a befutó. Az sem elképzelhetetlen, hogy végül mindkettejük ott lehet a jövőévi rajtrácson, ugyanis az alfás Antonio Giovinazzinak és a williamses Nicholas Latifinek sincs még szerződése a következő szezonra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!