Eliud Kipchoge a hőségben is könnyed versenyzéssel őrizte meg a maratonfutás trónját

2021. augusztus 8. – 02:23

frissítve

Eliud Kipchoge a hőségben is könnyed versenyzéssel őrizte meg a maratonfutás trónját
A kenyai Eliud Kipchoge megvédte olimpiai bajnoki címét maratonfutásban – Fotó: Feline Lim / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A kenyai Eliud Kipchoge szokásához híven tanárian vezényelte le versenyét, és megvédte olimpiai bajnoki címét maratonfutásban, ez korábban csak két futónak sikerült a játékok történetében. Kipchoge 11 kilométert futott egyedül a mezőny előtt.

Ahogy a női, úgy a 106 fős férfi mezőnynek is Szapporóban kellett futnia a maratont, hogy elkerüljék a tokiói hőséget, de ezen a napon sem jött be a szervezők számítása, a reggel hétórás rajtnál is már 26 fok volt, miközben a japán fővárosban egy-két fokkal kevesebbet mértek.

A rajtnál nagyon erős mezőny gyűlt össze, talán csak a világ második legjobb idejével rendelkező Kenenisa Bekelét lehetett nagy hiányzóként feljegyezni. Az etióp maratonista nem indult a hazai válogatón, és a szövetsége később sem szavazott neki bizalmat.

Az olimpiai 42 kilométer nagy kérdése az volt, hogy a szám legnagyobb valaha élt alakja, az olimpiai bajnoki cím védője, Eliud Kipchoge mire lesz képes. A világcsúcstartó tavaly nagy meglepetésre csak 8. lett a London Maratonon úgy, hogy előtte hét évig sehol sem kapott ki. Tavasszal aztán már újra versenyt nyert 2 óra 4 perces idővel, ami azt mutatta, nem romlott le a formája, de azon a maratonon azért nem volt igazán erős mezőny. Kipchoge már előre közölte, hogy többé nem indul olimpián, így dupla vagy semmit játszott, egy újabb aranyéremmel még nagyobb magasságokba emelkedhetett. Ebben leginkább az etióp riválisai akadályozhatták meg, a világbajnok Lelisa Desisa vagy a London Maraton győztese, Shura Kitata, de számolhatott a többi kenyaival, és a japánokkal is, valamint a riói olimpia harmadikjával, Galen Rupp-pal.

A frissítőért nyúló Eliud Kipchoge végig elöl futva kontrollálta a maratont – Fotó: Feline Lim / Reuters
A frissítőért nyúló Eliud Kipchoge végig elöl futva kontrollálta a maratont – Fotó: Feline Lim / Reuters

A hőségtől tartva óvatosan kezdtek a futók, az ő szintjükön nem túl gyors 15:15 perces 5 kilométerrel kezdtek, de már voltak olyanok, akik ekkor lemaradtak az élbolyról. Kipchoge természetesen az élre állt, majd 9 kilométernél máris kihúzhatott egy riválist, Kitata a lábát húzva kiállt, pedig a tempó csak lassult. A következő 5 kilométer már picivel élénkebb volt, de jó negyvenen még együtt voltak elöl. A félmaratont 1:05:13-mal teljesítették a legjobbak, harmincan maradtak ekkora, miközben Kipchoge nagyon könnyedén mozgott, osztotta a frissítőt csapattársainak, ökölpacsizott a Daniel Do Nascimentóval. A brazil nem sokkal később is kétszer is a földre került, komoly problémái voltak.

Huszonöt kilométernél három kenyai az élre állt, és egy tempóváltással megtizedelték az élbolyt, csak 11-en maradtak. Kipchoge 31 kilométer után egy kicsit odalépett, és máris lemaradtak róla a többiek, könnyed mozgással haladt második olimpia győzelme felé. 35 kilométernél már 27 másodperc előnye volt az addig leggyorsabb 5 kilométeres részidővel, a második helyért négyen küzdöttek, a kenyai Lawrence Cherono, a spanyol Ayad Lamdassem, a belga Bashir Abdi és a holland Abdi Nageeye.

Eliud Kipchoge 31 kilométernél hagyott ott mindenkit az olimpiai maratonon – Fotó: Kim Hong Ji / Reuters
Eliud Kipchoge 31 kilométernél hagyott ott mindenkit az olimpiai maratonon – Fotó: Kim Hong Ji / Reuters

Mindeközben egyre többen készültek el az erejükkel, a hetedik helyről szállt ki a 2019-es vb-3., Amos Kipruto, és korábban már kiszállt a világbajnok Lelisa Desisa is, végül több mint a mezőny negyede, összesen 30-an adták fel.

Kipchoge rezzenéstelen maradt a táv hátralévő részében is, egy pillanatnyi megingása sem volt folyamatosan növelte az előnyét, az utolsó két kilométerre már több mint egy perce volt. Tökéletesen megkoreografált versenyt hozott le, a második félmaratont gyorsabbra véve 2:08:38-as idővel nyert. Ez volt a 13. győzelme maratonon.

Kipchoge előtt csak két maratonistának sikerült megvédeni a címét, az etióp Abebe Bikila 1960-ban és 1964-ben nyert, a keletnémet Waldemar Cierpinski 1976-ban és 1980-ban győzött.

A második hely az utolsó 200 méteren dőlt el, hárman, Cherono, Abdi és Nageeye hajráztak óriásit. Nageeyének még arra is maradt ideje és ereje, hogy folyamatosan integessen Abdinak, hogy ő is lépjen egy kicsit oda, verhető a kenyai. Bár egyikük hollandként, másikuk belgaként versenyez, mindketten szomáliai származásúak. Végül Nageeye lett a második, Abdi a harmadik, az érmeket pedig egymás nyakába ugorva ünnepelték.

Eredmények:
1. Eliud Kipchoge (Kenya) 2:08:38
2. Abdi Nageeye (Hollandia) 2:09:58
3. Basír Abdi (Belgium) 2:10:00

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!