Megérkezett Varsóba az olimpiát otthagyó, diplomáciai menedéket kérő belarusz sportoló

2021. augusztus 4. – 23:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este megérkezett a varsói Chopin repülőtérre Krisztyina Tyimanovszkaja belarusz atléta, akit az elmúlt napokban hagyta el a tokiói olimpiát – írja az MTI.

A sportolót a belarusz olimpiai csapat vezetői vasárnap akarata ellenére akarták feltenni egy Minszkbe induló járatra, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen. A sportoló hétfőn versenyzett volna 200 méteres síkfutásban az olimpián, de a belarusz olimpiai bizottság – hivatalosan az edzők döntése nyomán, orvosi javaslatra – vasárnap az „érzelmi, pszichológiai állapotára” hivatkozva visszavonta a nevezését.

Tyimanovszkaja az eredeti bejelentések szerint Tokióból közvetlenül Varsóba repült volna szerda reggel a LOT lengyel állami társaság járatával, az utolsó pillanatban azonban változtatott tervein, és egy bécsi gépre szállt fel.

Krisztyina Tyimanovszkaja és Paweł Milewski, Lengyelország japán nagykövete Tokióban 2021. augusztus 3-án – Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP
Krisztyina Tyimanovszkaja és Paweł Milewski, Lengyelország japán nagykövete Tokióban 2021. augusztus 3-án – Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

A lengyel külügyminisztérium ezt követően közölte: a lengyel diplomáciai szolgálat folyamatosan gondoskodik a sportolóról. A futónővel kapcsolatot tartó belarusz közösség egyik tagja elmondta, hogy a diplomaták biztonsági aggodalmak miatt cserélték át a járatát. Tyimanovszkaja hétfőn kapta meg Lengyelországtól a humanitárius vízumot. Ugyanilyen vízumot ítéltek oda a férjének is – közölte szerda délután a lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller.

Hétfőn az ukrán sajtó arról számolt be, hogy a sportoló férje, Arszeny Zdanyevics, Ukrajnába menekült. A férfi később a BBC ukrán adásában elmondta, hogy Lengyelországba szeretne utazni. A lengyel politikai vezetők hétfőn bejelentették: amennyiben Tyimanovszkaja úgy kívánja, biztosítják számára a sportolói pályája folytatását Lengyelországban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden azt közölte, hogy az ügyben hivatalos vizsgálatot indítottak, és jelentést kértek a belarusz olimpiai csapattól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!