Ausztriába repül Tokióból a belarusz atléta, akit edzője arra figyelmeztetett, hogy „öngyilkosságba” keveredhet

2021. augusztus 4. – 06:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Ausztriába tartó repülőgépre szállt fel Krisztyina Tyimanovszkaja belarusz atléta, akit edzői az akarata ellenére vitettek volna Tokióból haza, nem sokkal azután, hogy a futónő az Instagramon panaszkodott a csapat vezetőire.

A sportoló hétfőn versenyzett volna, de a belarusz olimpiai bizottság – hivatalosan az edzők döntése nyomán, orvosi javaslatra – vasárnap visszavonta a nevezését „érzelmi, pszichológiai állapotára” hivatkozva. A 24 éves sportolónő elmondása szerint még aznap az edzői beállítottak a szobájába, és közölték vele, hogy pakoljon, majd kivitték a repülőtérre. Nyilvánosságra került egy olyan 20 perces felvétel is, amelyen a sportolónőt győzködik vagy inkább fenyegetik a belarusz bizottság képviselői azzal, hogy „öngyilkosságba” keveredhet, például „az ördög azt mondja, ugorj le az erkélyről”.

Krisztyina Tyimanovszkaja itt kért segítséget a japán rendőrségtől. Innen őrizetük alatt egy szállodába került, majd a lengyel nagykövetségre. A lengyel külügyminisztérium hétfőn megerősítette, hogy a sportolónő megkapja a beutazáshoz szükséges vízumot, és szerdán már Varsóba repülhet. A legfrissebb hírek szerint Tyimanovszkaja Varsó helyett Ausztriába repül, és szerda délután négykor érkezik meg Bécsbe, írja az MTI.

A futónővel kapcsolatot tartó belarusz közösség egyik tagja szerint biztonsági okokból cserélték ki a nő járatát. Tyimanovszkaja férje Ukrajnába utazott.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is Tyimanovszkaja segítségére sietett, a NOB szóvivője, Mark Adams közölte, hogy a sportolónővel az ENSZ menekültügyi szervezete is kapcsolatba lépett. Az ügyről itt írtunk bővebben.

Kedden Ukrajnában találták holtan, felakasztva egy parkban azt a belarusz aktivistát, aki a Lukasenko-diktatúra elől Ukrajnába menekülő belaruszokat segíti szálláshoz és munkához jutni. A férfi azután tűnt el, hogy Krisztyina Tyimanovszkaja menekültstátuszt kért a tokiói lengyel nagykövetségen. Az MTI szerint a rendőrség szándékos gyilkosság, illetve öngyilkosságnak álcázott emberölés ügyében indított nyomozást.

Belaruszt 26 éve vezeti Alekszandr Lukasenko, legutóbb tavaly augusztusban aratott vitatható győzelmet az elnökválasztáson, zsinórban hatodszor. Győzelmét országos tüntetések követték, amelyeket a belarusz hatóságok némi bizonytalankodás után kemény fellépéssel, erőszakkal, bebörtönzésekkel, a politikai ellenfelek külföldre üldözésével nyomott el. Az EU nem ismeri el legitim vezetőnek Lukasenkót, és tárgyalópartnernek tekinti az ellenzék által győztesnek tartott, külföldre kényszerített Szvetlana Tyihanovszkaját – akinek férje még azelőtt börtönbe került, hogy elnökjelöltségéhez összegyűjthette volna az aláírásokat. Őszi helyszíni riportunkat itt olvashatja a belarusz helyzetről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!