Tokió: az összes hétfői magyar eredmény egy helyen

Legfontosabb

2021. augusztus 2. – 07:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn a kajak-kenu és a birkózó versenyek is elkezdődtek a tokiói olimpián. A férfi pólósok az utolsó csoportmeccsüket játszották, sportlövőink számára véget értek a játékok. Nézzük, mi történt a hajnali órákban!

Atlétika: Hétfőn egy magyar versenyzett, férfi kalapácsvetésben a 2019-es vb-bronzérmes Halász Bence meglepetésre nem jutott a 12-es döntőbe. Halász a három kísérletéből már elsőre megdobta a későbbi legjobbját, 75,39 métert, a második kör érvénytelen lett, a harmadikban 75,03-ig jutott. Ezzel az eredménnyel jócskán elmaradt saját egyéni legjobbjától (78,85-öt dobott 2017-ben, de idén is volt 78,12-es eredménye), amivel csak 9. lett a selejtezőcsoportjában a 15 versenyző közül.

Birkózás: Két kötöttfogású birkózónknak kezdődött el az olimpia hétfőn. A 77 kilós súlycsoportban Lőrincz Tamás a nyolcaddöntőből mérkőzés nélkül jutott tovább – egy marokkói lett volna az ellenfele, de az nem mérlegelt –, a negyeddöntőben a japán Jabiku Soheit verte 3-1-re, így a döntőért birkózhat. Az elődöntőben a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraei ellen nyert 6-5-re, így kedden az aranyéremért birkózhat majd a kirgiz Akzol Mahmudov ellen.

Lőrincz Tamás (pirosban) a japán Jacubu Sohei ellen megnyert negyeddöntőben – fotó: Fred Lee / Getty Images
Lőrincz Tamás (pirosban) a japán Jacubu Sohei ellen megnyert negyeddöntőben – fotó: Fred Lee / Getty Images

A 97 kilósok között Szőke Alex a nyolcaddöntőben még nyert a cseh Artur Omarov ellen 3-1-ra, de a nyolc között 6-2-re kikapott a kétszeres világ- és Európa-bajnok orosz Musza Jevlojevtől. Mivel az orosz megnyerte hétfőn az elődöntőjét, Szőke kedden vigaszágon folytathatja, így esélye lehet a bronzéremre.

Szőke Alex (pirosban) a cseh Artur Omarov ellen megnyert nyolcaddöntőben – fotó: MTI/EPA/Nic Bothma
Szőke Alex (pirosban) a cseh Artur Omarov ellen megnyert nyolcaddöntőben – fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Kajak-kenu: Hétfőn öt számban kezdődött el az olimpia a kajak-kenusoknak. Csak az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenupárosnak nem sikerült jól a nap, ők a futamukban a 7. helyen végeztek, majd a negyeddöntőből is csak a B döntőbe jutottak.

Kajak ezer egyesben a világbajnok Kopasz Bálint megnyerte a futamát, kedden elődöntőzik, Varga Ádám egy másik futamban második helyről jutott tovább.

A női párosok 500 méteres versenyében a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra és a Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős is megnyerte a saját előfutamát, ők kedden szintén az elődöntőben folytatják. A nők 200 méteres egyéni versenyébe is továbbjutott mindkét magyar, Lucz Dóra az első, Kárász Anna a második helyen biztosította be a továbbjutását.

Csipes Tamara (b) és Medveczky Erika a női kajak párosok 500 méteres versenyének előfutama után – fotó: MTI / Kovács Tamás
Csipes Tamara (b) és Medveczky Erika a női kajak párosok 500 méteres versenyének előfutama után – fotó: MTI / Kovács Tamás

Sportlövészet: Férfi kisöbű szabadpuskában, 3x40 lövéses összetett számban rendeztek ma versenyt. Ebben a magyarok közül az esélyesnek gondolt, az olimpia előtt világranglista-vezető Péni István és Pekler Zalán indult. Sajnos Péni a várakozásoknál jóval gyengébben lőtt, mind álló, mind térdelő helyzetben – csupán fekvőben volt mindössze három 9-ese –, így végül csak a 10. helyen zárt, míg Pekler a 18. helyen végzett. A döntőbe a legjobb nyolc jutott, így már hétfő reggelre eldőlt, hogy a magyar sportlövők egy pontszerzéssel, Péni légpuskában elért 5. helyével zárták az olimpiát.

Vízilabda: A magyar férfiválogatott az utolsó csoportmeccsen Varga Dénes mesterhármasa ellenére csak 5-5-ös döntetlent játszott Olaszországgal (a nagyszünetben még 4-2-re, három negyed után 5-3-ra vezettünk). A mieink így egy vereséggel és egy döntetlennel a csoport 3. helyéről jutottak a legjobb nyolc közé. Délelőtt az is eldőlt, hogy az ellenfelünk Horvátország lesz, akik a spanyoloktól 8-4-re kikaptak, így a másik csoport 2. helyén végeztek. A negyeddöntőt szerdán magyar idő szerint 11:20-tól játsszuk.

Varga Dénes (b) és Nicholas Presciutti az 5-5-re végződő utolsó csoportmeccsen – fotó: MTI/Illyés Tibor
Varga Dénes (b) és Nicholas Presciutti az 5-5-re végződő utolsó csoportmeccsen – fotó: MTI/Illyés Tibor

Kézilabda: A női válogatott 26-23-ra verte a mérkőzés előtt már biztos csoportelső Svédországot, és mivel a csoport többi mérkőzésén is kedvező eredmény született, bejutottak a negyeddöntőbe. Ott szerdán Norvégia lesz az ellenfél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!