Legyőzte a svédeket, továbbjutott az olimpián a női kéziválogatott, Norvégia jön

2021. augusztus 02. – 10:41

frissítve

Legyőzte a svédeket, továbbjutott az olimpián a női kéziválogatott, Norvégia jön
A svédek elleni csoportmeccsen győztes magyar női kézilabda-válogatott a tokiói olimpián – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

2008 után ismét negyeddöntőt játszhat Magyarország női kézilabda-válogatottja az olimpián. A már csoportelső svédek ellen akadozott párszor a játék, de itt most a nagy lelki erővel elért győzelem (26-23) volt a fontos.

A magyar női kézilabda-válogatott a spanyolok szombati legyőzésével (29-25) életben tartotta a továbbjutási esélyeit a tokiói olimpián. A hétfői meccsek pedig szerencsésen alakultak, minden a kezünkre játszott, hiszen nyertek a franciák és az oroszok. A legfontosabb azonban még hátravolt, a már biztos csoportelső svédeket meg kellett verni, és akkor a negyeddöntőben folytathatja a tornát a három vereséggel kezdő Magyarország. A negyedik helynél előbb már nem juthatott a csapat, és mivel a másik csoportot már megnyerte Norvégia, azt is tudtuk, hogy velük kell összemérni az erőnket. Erre a találkozóra szerdán kerül sor, a győztes elődöntős lesz, és éremért játszhat.

A kezdősorban nem volt semmi váratlan: Vámos Petra irányított, Tomori Zsuzsa és Zácsik Szandra volt a két átlövő, Kisfaludy Anett került beállóba, Márton Gréta és Lukács Viktória a két szélen. A svédek pihentették Linn Blohmot, aki 16 találatot jegyzett eddig a tornán beállóból, mind a négy meccsen játszott, és lövést sem hibázott.

Vámos és Tomori betörésgóljával kezdődött a meccs, utóbbit néhány támadás után a támadásokban pihentette Elek Gábor, mert a védelem stabilizálásában várt rá kulcsszerep. Az első tíz perc végére 6-3-ra vezetett a magyar csapat, Zácsik és Háfra is jól szállt be a játékba, és Klujber hetesei is pontosak voltak.

Újabb tíz perc elteltével 10-8-at mutatott az eredményjelző, ha meg is akadt a támadójátékunk, a két szélsőre, Mártonra és Lukácsra lehetett számítani, a kapuban pedig Bíró Blanka nyújtott segítséget az előny tartásához, mert két hetest is hárított.

A 26. percre elfogyott a magyar előny (13-13), a támadások nagyon statikusakká váltak, a keresztmozgásokra könnyedén készültek fel a svédek, majd könnyű indításgólokat lőttek. Az időkérés sem segített a magyar csapaton, Carlson ugyanis nagy gólt ragasztott a bal felsőbe 10 méterről. Háfra lendítette tovább a csapatot, az erre a meccsre becserélt Dano azonban hetest harcolt ki, amit Westberg értékesített. Klujber büntetője viszont most nem volt pontos a másik oldalon. Bíró megakadályozta, hogy kettővel ellépjen az ellenfél. Az ellentámadást Márton Gréta fejezte be a szélről, ő állította be a félidei 15-15-ös eredményt.

Vámos Petra (k) és a svéd Emma Lindqvist (j) a magyar–svéd csoportmérkőzésen a tokiói olimpián – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Vámos Petra (k) és a svéd Emma Lindqvist (j) a magyar–svéd csoportmérkőzésen a tokiói olimpián – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Álomrajt a második félidőben

Lukács indításból, Zácsik a szaggatottról, Helembai labdaszerzés után lőtt góljaival megnyugtató előnyt csikart ki a válogatott, Helembai egy kiállítást is kiharcolt, Lukács pedig a szélről a kapuba pattintott, ekkor 19-15-re vezettünk. Klujber ugyan elrontotta a hetest, az ismétlése a kapuban kötött ki, Tomori pedig úgy sodródott át a svéd védelmen, mint még 2008-ban, első olimpiáján. A legnagyobb különbséget, a 21-15-ös eredményt ő alakította ki. A kapufa is segített abban, hogy a svédek csak a 40. percben érjék el első találatukat a fordulás után.

Háfra szerencsés gólja – a labda a kapufáról a kapus hátára, majd onnan a hálóba pattant – után két gyors svéd találat következett, Elek Gábor időt kért, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenfélnek ne ajándékozzunk könnyű gólokat, ne hozzuk fel őket. Vámos néhány passz után gólt lőtt, a svédek válaszoltak rá, a 49. percben Tomorit piros lappal állították ki a játékvezetők, de a labda a mieinknél maradt, miután Hansson labdáját Bíró védte. Elég furcsa ítélet volt, de ez sem törte meg a csapatot.

Hét percre befagyott a 23-20-as állás, aztán Zácsik egy átemelős csel után a kapuba lőtt, és az 53. percben már érezni lehetett, ezt a meccset nem veszítheti el a csapat. Zácsik hetesből is betalált a folytatásban, a svédek kapkodtak, Bíró a legfontosabb labdákat kiszedte a gyors támadásaik végén, és megérdemelten nyert 26-23-ra.

Magyarország–Svédország 26-23 (15-15)

  • gól: Márton 4, Háfra 4, Lukács 4, Klujber 4/2, Szöllősi-Zácsik 4/1, Vámos 3, Tomori 2, Helembai 1, illetve Carlson 5, Hagman 5, Roberts 4, Hansson 3, Westberg 3/3, Strömberg 1, Dano 1, Thorleifsdottir 1
  • lövések/gólok: 45/26, illetve 45/23
  • gólok hétméteresből: 6/3, illetve 5/3
  • kiállítások: 2, illetve 10 perc