A spanyolok legyőzésével élnek a női kézisek továbbjutási esélyei az olimpián

2021. július 31. – 14:06

frissítve

A spanyolok legyőzésével élnek a női kézisek továbbjutási esélyei az olimpián
Klujber Katrin a meccs egyik legjobbja volt – Fotó: Daniel Leal Olivas/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Három vereség után legyőzte Spanyolországot a magyar női kézilabda-válogatott a tokiói olimpián. A 29-25-ös győzelem a legjobbkor jött, és ha a csapat a már továbbjutó svédeket megveri hétfőn, és az oroszok besegítenek, akkor továbbjuthat a legjobb nyolc közé.

A magyar női kézilabda-válogatott úgy lépett pályára a spanyolok ellen az olimpia negyedik fordulójában, hogy tudta, egy vereséggel biztosan búcsúzik. Kovacsics Anikó kiesése után a csapat a másik irányítóját, Szucsánszki Zitát is elveszítette, ami nem volt kedvező előjel, de ez a kisebb sokk szerencsés esetben akár össze is ránthatja a csapatot, hiszen veszíteni valójuk már nem volt. Így is történt.

A spanyolok 4 pontot szereztek eddig, nekik egy újabb siker a biztos továbbjutást jelentette. A magyar csapat védekezésével voltak leginkább gondok az eddigi meccseken. Most az első félidőben rendezett, egymást segítő, feszes védelmet láthattunk, ami nagyon nem ízlett az ellenfélnek, és csak 11 gólig jutottak el 30 perc alatt, ráadásul a 14-11-es állás inkább a spanyolokra nézve volt hízelgő, mert

Bíró Blanka a kapuban bravúrok sorát mutatta be, így megteremtette a lehetőséget a lerohanásokra, amivel éltünk is.

A szélső Márton Gréta kétszer is pontosan fejezett be gyors támadást, a szélről is értékesítette a helyzeteit, és öt gólig jutott. Vámos Petra bátran tört be, jó passzokat adott, jól mozgatta a társait, a félidő vége felé Háfra Noémi is megtalálta a hálóig vezető utat, két fontos gólt lőtt.

A második félidőben a spanyolok 5+1-es zavaró védekezéssel kezdtek, Navarro kapus fogott két labdát, két gólt lőttek belőle, és már csak 14-13 volt az előny. Kisfaludy gólja a legjobbkor jött, a spanyolok újabb góljára Klujber hetesből válaszolt, ha már ő harcolta ki a hetest is. Tomori a védők között betört, így a 35. percre ismét visszaállt a háromgólos különbség. (17-14) Mi több, a beállóban lévő Bordás Réka remekül szedett össze egy labdát, és a kapuba pattintotta. Zácsik lövése már 20-15-re módosította az állást, és elmondhattuk, megtört a spanyolok lendülete.

A nagy lendülettel játszó Vámos kapufás gólja, majd Bordás lövése pedig már azt jelentette, hogy már 23-16-os magyar vezetést mutatott az eredményjelző, vagyis a legnagyobb különbség alakult ki a 41. percre, a spanyol kapitány azonnal időt kért, kapust is cserélt.

Az edzőnek sikerült felráznia a csapatát, amit három gyors találat jelzett, erre Elek Gábor is egy időkéréssel reagált, meg kellett nyugtatnia a csapatát, és nem ártott átbeszélni, hogy az eddigi működő támadásokat újra elő lehet szedni. Magyar belemenés után Castellanos védett, három gólosra olvadt a mieink vezetése, a másik oldalon a szélről befutó Carmen Martin megtalálta a felső sarkot, és 23-21 lett.

Újabb spanyol gól következett, és már csak egy volt az előny, de Klujber egy majdnem 10 perces gólcsendet tört meg a szélről (24-22). Martin cunderezése szép volt a második oldalon, és akkor még nem tudtuk, hogy nagyjából ez volt az utolsó értékelhető villanása az ellenfélnek. A hajrában, amikor már próbálták siettetni a támadásokat, sokszor hibáztak, és persze ezzel együtt remekül működött a magyar fal, Bíró pedig jól védett a kapuban. 29-24 lett a végeredmény, Vámos és Klujber egyaránt hat gólig jutottak.

Az utolsó körben a már biztosan csoportelső svédeket kell megverni, és ha az oroszok is legyőzik a spanyolokat, valamint a francia-brazilon nem lesz döntetlen, akkor meglehet a továbbjutás. Nem elképzelhetetlen, hogy szerencsésen alakulnak az eredmények hétfőn. A mieink játsszák az utolsó találkozót.

Eredmény, női kézilabda, csoportkör, B csoport, 4. forduló:

Magyarország-Spanyolország 29-25 (14-11)
----------------------------------------
gólszerzők: Klujber 6, Vámos 6, Márton 5, Háfra 3, Szöllősi-Zácsik 2, Kisfaludy 2, Tomori 2, Bordás 2, Lukács 1, illetve Martin 5, Gutierrez 5, Gonzalez 4, Cesareo 3, Lopez 3, Pena 2, Rodriguez 2, Hernandez 1
lövések/gólok: 53/29, illetve 43/25
gólok hétméteresből: 3/4, illetve 2/3
kiállítások: 5, illetve 2 őerc

Az állás: 1. Svédország 7 pont, 2. Oroszország 5 pont, 3. Spanyolország 4, 4. Brazília 3, 5. Franciaország 3, 6. Magyarország 2.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!